Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

...sobie darować umieszczanie pseudointelektualnych, durnych komentarze pod tym filmem. Wszyscy myślicie, że film jest głównie o holocauście, prawda? Jest, owszem, ale tylko częściową, a już na pewno w mniejszej części traktuje o nim niż o świecie dzięciecej wyobraźni. Ignoranci.

"Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki,
dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku."

ocenił(a) film na 9
gramer_filmweb

Zgadzam się z autorem. Film jest o sposobie patrzenia chłopca i jego świecie. I tak go właśnie oceniłam , tą miarą:)

ocenił(a) film na 8
gramer_filmweb

właśnie obejrzałam ten film i tak sobie przelatywałam forum w poszukiwaniu osób, z którymi mogę się zgodzić, a takich o dziwo znalazłam niewiele... mimo, że twój post jest z grudnia a mój z kwietnia, to podpisuję się pod takimi postami. nie wiem jak można patrzeć na ten film tylko przez pryzmat faktów historycznych i holocaustu, bo akurat tutaj jest to tłem... tłem dla czegoś, co zazwyczaj jest pomijane, tłem przyjaźni dzieci, a nie odwrotnie. być może właśnie trudno jest niektórym spojrzeć z innej perspektywy i zobaczyć, że film pokazuje, że ludzie bez względu na to jakiej są narodowości, kim są, są sobie równi... pokazuje z punktu widzenia dziecka, które nie zna ideologii, nienawiści, różnic.

ocenił(a) film na 10
talulah92

Zgadzam się w 100%.
Kiedyś znalazłam świetne przemyślenia na temat filmu:

'Dzieci są dobre. To dorośli w brutalny sposób niszczą ich świat marzeń i postrzeganie rzeczywistości.'
'Gdyby każdy z nas celowo zachował rozumowanie dziecka - świat nie byłby tak okrutny.'

ocenił(a) film na 6
edekL

'Gdyby każdy z nas celowo zachował rozumowanie dziecka - świat nie byłby tak okrutny.' oj niestety bylby, matka natura by nauczyla nas tego okrucienstwa juz podczas pierwszej zimy.
Dziecinstwo dlatego jest tak piekne poniewaz nasze zmartwienia przejmuja dorosli.

feniks14

Kropka.

ocenił(a) film na 9
gramer_filmweb

Dokładnie, zgadzam się z Tobą w 100%.