Piękny i wzruszający film. Mogę go oglądać wiele razy i zawsze doprowadza mnie do łez. Podziwiam grę aktorską i niezwykłą fabułę. Czytałam również książkę - bardzo ciekawa. Jeżeli ktoś się waha czy obejrzeć ten film czy nie, nie zastanawiajcie się. Polecam każdemu film i książkę chłopiec w pasiastej piżamie.
widziałem różne rzeczy ale ten film był tak wstrząsający że chce o nim zapomnieć. nie dało się normalnie oglądać, ta bezsilność i okrucieństwo względem drugiego człowieka. straszne
Rzeczywiście bardzo dobry film. Szkoda tylko, że aktorzy posługują się językiem angielskim. Dla mnie to duży minus, ale nie razi aż tak bardzo jak w "Dzieciach Ireny Sendlerowej".
zgadzam sie z sowanna:) musialas widziec malo filmow:) no ale jesli masz 16 lat (sugeruje sie liczba w nicku) to masz prawo bezgranicznie zachwycac sie tym filmem, podobnie jak ocenic mdle "Dear John" na 10;) mysle ze Twoj zachwyt nad tym filmem spowodowany jest lukami w wiedzy historycznej... ja ten film oceniam 7/10. Ogolnie bardzo mi sie podobal, troche sie nawet wzruszylam, napewno zapada w pamiec ale... no wlasnie...posiada 2 minusy ktore najbardziej draznia mnie w tej tematyce:/
1. malo realistyczny co uwazam za niedociagniecia w fabule-juz wiele razy ludzie sie wypowiadali ze surrealistycznym jest aby dwoje dzieci bawilo sie przy ogrodzeniu i zaden ssman tego nie zauwazyl, w ogole niemozliwym jest aby ktokolwiek zblizyl sie do ogrodzenia by nie dostac kulki w leb. Poza tym Niemcy byli tak dokladni i skrupulatni, wbrew pozornemu chaosowi wszystko bylo liczone i sprawdzane wiec niemozliwe jest aby ktos dostal sie na teren obozu i przez przypadek/zamiast kogos trafil do komory gazowej. Troche malo realistyczne jest przedstawienie samego zycia w obozie, warunkow etc. Wszystko w wersji 'soft'-no ale moze nie do konca o to chodzilo w filmie zeby ukazac az tak wielkie okrucienstwo. Mnie jednak to przeszkadzalo.
2. Czemu Ci ludzie mowia po angielsku?? wrrr!
No i trzeci minus-przewidywalnosc- domyslilam sie jakie bedzie zakonczenie...
mnie poza tym wkurzało to, ze przy obozie nie było wieżyczek ;) NIE MA opcji, by ktoś się zbliżył do płotu. Dodatkowo, jak wspomniałam plakaty wywieszane przez córke bohaterów, jak ona uwielbia Hitlera itd. jakież to amerykańskie i nastoletnie. Jakoś mam wątpliwości by niemieckie dzieci miały dostęp do plakatów Hitlera ;), o ile były wogóle na sprzedaż hehe. Żona nic nie wiedziała , taaaaa,
nie no, dla mnie nędza film, ale... z tego co wiem, może sie podobać. Moim uczniom się podobał ;) niektórym nauczycielom też.
Wiesz, w filmie mniej ważna jest dla mnie zgodność historyczna, tylko przesłanie. Wiem, że to niemożliwe, żeby nikt nie zauważył ich spotkań przy ogrodzeniu. Nie musisz się przechwalać, widziałam jak wyglada prawdziwy obóz. Poza tym bardzo lubię dramaty i na prawde współczuję jeśli o takich filmach jak dear john wypowiadasz się że jest mdły.
ale dlaczego współczujesz? przecież ktoś ma po prostu inny gust. gdyby sprowadzać różnice gustów do współczucia tobie współczułaby całą masa osób. to bardzo niezręczny sposób wyrażania pogardy.
w takim razie jest to kwestia braku dojrzalosci i wrazliwosci. Niestety (albo i stety) u mnie skonczyl sie juz etap podniecaniem sie lzawymi historyjkami o niespelnionej milosci:) poza tym ja dear john ocenilam 7/10-to tez wysoka ocena
Nie obchodzi mnie twoja ocena ani twoje opinie i nie zamierzam więcej czytać twoich chamskich komentarzy na mój temat ''dojrzała'' osobo. Nie podobał ci się film to twoja sprawa i mi nic do tego, ale następnym razem daruj sobie, zajmij się czymś. Nie przekonują mnie twoje ''argumenty''. Pozdrawiam i żegnam :]
jezeli uwazasz moje komentarze za chamskie to zle odczytalas moje intencje i jestes chyba troszke przewrazliwona na swoim punkcie... Ja przynajmniej podaje argumenty (moga Cie nie przekonywac, ok..), Ty za to potrafisz zalaczyc w sobie tylko agresor;/
Plączesz się Jagodniku. Piszesz 'to ze ktos ma inny gust niz Ty nie znaczy ze jest gorszy albo glupszy' a sama już w pierwszym poście zarzucasz violin95 niedojrzałośc, brak znajomości kina, niewiedzę historyczną itd. ponieważ (nie)podobają się jej konkretne filmy. Hipokryzja w narodzie kiełkuje ;)
zarzucenie komus niedojrzalosci tym bardziej jesli ma 16 lat to chyba nic zlego. Mnie to samo moze zarzucic osoba 40to letnia i wcale sie o to nie obraze. Brak znajomosci kina tez moge tej dziewczynie zarzucic patrzac jakie filmy oglada. Poza tym sa to zarzuty konkretne i konstruktywne. Natomiasa nikogo nie wyzywam tutaj od glupkow czy hipokrytow jak robisz to Ty i wojtasspe. Poza tym przedostanie sie do obozu a permanentna zabawa pod jego ogrodzeniem to chyba roznica.
Wiedzę historyczną to ty masz, ale na poziomie gimnazjum. Powtarzasz to, co nauczycielki (niekoniecznie rozgarnięte), mówia na lekcjach historii. Często mija się to z prawda. Wpisz sobie w google Witold Pilecki i zobaczysz, że jest szansa na przedostanie sie do obozu, duzo wiekszego niż pokazany był w tym filmie. I przestańcie sobie zarzucać kto na ile * jaki film ocenił. Na kilkaset tytułów, zdajdzie sie zawszę kilka kontrowersyjnych. the_sleaze ma rację, jesteś pseudo intelektualistką i z hipokryzją masz wiele wspólnego.
dla mnie to też był jeden z najpiękniejszych filmów jakie widziałam w moim życiu.. Końcówka mnie normalnie powaliła na kolana, a łzy nie chciały przestać płynąc.. Jak dla mnie genialny ! Polecam każdemu !
Ten film to dno i nuda. Caly przekłamany. Violin masz 15 lat wiec jeszcze moze zobaczysz normalne filmy w "swoim życiu"
Po prostu lubię inne filmy niż ty, nie znaczy, że nienormalne. Ten film ma bardzo wysoką ocenę, więc nie tylko ja uważam, że ten film jest bardzo dobry.
Wysoka ocene podbily mu kobiety wzruszone scena smierci dwojki dzieci i placzacej matki w deszczu. Jeden z gorszych filmow dotyczacych tej tematyki.
wcale nie zgadzam się w tym, że film był gorszy od innych z tej serii, jak wiadomo każdy ma swoje zdanie, ale według mnie był niesamowity i nie mówię tutaj na podstawie samej końcówki, ale całego obrazu filmu, który mi szczególnie przypadł do gustu ;-)