Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Dobry temat! Świetna gra chłopców. Film byłby bardziej wiarygodny, gdyby został zagrany po niemiecku. W dzisiejszych czasach dla producentów to nie problem. Zakończenie zostawia niedosyt, choć jest w sumie niespodziewane.

kampai_2

...jednak cała atmosfera obozu kompletnie nieprzekonywująca, godna Wajdy. Scena gazowania niby mocna. Generalnie szkoda tematu.

kampai_2

6/10

Jestem zachwycona grą aktorską obu chłopców i matki głównego bohatera, ale ogólnie w momencie, w którym olśniło mnie, jakie będzie zakończenie, doznałam odruchu wymiotnego. Gdy moje przypuszczenia się sprawdziły - poczułam się tak strasznie wściekła, że miałam ochotę rozszarpać scenarzystę (podobnie się czułam po obejrzeniu zakończenia "Mgły", tyle że chciałam rozszarpać Kinga). Film zniesmaczył mnie okropnie. Zakończenie jest niesamowicie nieprawdopodobne i po prostu wstrętne, ponadto oszołomiło mnie to, że obóz wyglądał jak opuszczona zagroda, w której ludzie po prostu siedzą sobie i się nudzą. Przecież to czysty idiotyzm - obóz pracy, to obóz pracy, a nie miejsce, gdzie ludzie siedzą bezczynnie i się obijają, przez nikogo nie pilnowani. Żałosne. Film nie tylko mnie nie poruszył, ale po prostu mnie rozzłościł. No i twórcy filmu nie mieli chyba pojęcia o tym, że w obozach hitlerowskich siedzieli nie tylko Żydzi, ale i Polacy (zresztą to głównie oni pracowali, bo Żydów faktycznie w większości mordowano i pozostawiano do pracy tylko najsilniejszych), a także ludzie przynależący do innych narodów, nawet Grecy... W niemieckich domach pracowali głównie Polacy i raczej nie Żydzi, którymi powszechnie gardzono, uważając ich niemal za zwierzęta. Zresztą mój dziadek pracował w kilku niemieckich rodzinach, gdy zabrano go do niewoli w czasie wojny. Niby Paweł wydaje się w tym filmie Polakiem, ale mówią o nim jak o Żydzie, więc nie ma tam żadnej wzmianki o sytuacji Polski i Polaków w czasie wojny. To też jest dość dziwne, jako że większość obozów wybudowano na polskiej ziemi. Ogólnie film jest mało prawdopodobny i odradzam go osobom, które lubią dobre zakończenia. Pomysł na film był dobry, gra aktorksa rewelacyjna, ale to, jak ukazano obóz zagłady i samo zakończenie - nieprawdopodobne i odrzucające...