Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Przepiękny,niezwykle poruszający,znakomity i bardzo oryginalny,w dodatku położono duży nacisk na zachowanie realiów, co jest dość nietypowe, jeśli chodzi o amerykańskie kino...
Zachwycający mali aktorzy, zdecydowanie warto obejrzeć!
POLECAM GORĄCO 9/10

użytkownik usunięty
Ayo23

Gdzie masz ten nacisk na zachowanie realiów?

W FILMIE A GDZIE!!!
''nacisk na zachowanie realiów, co jest dość nietypowe'', jeśli chodzi o amerykańskie kino... Bo dziwie się ze Polacy jeszcze nie nakręcili takiego filmu który będzie przedstawiał historie obozów i całej wojny .Są w tym filmie ukazane realia i ideologie zakorzenione od najmłodszych lat, pokazują jak działała potężna machina śmierci i kłamstwa.
MUSISZ JESZCZE RAZ OBEJRZEĆ TEN FILM BO CHYBA NIC Z NIEGO NIE ZROZUMIAŁEŚ :d MIŁEGO DNIA

użytkownik usunięty
Ayo23

Taa... ale ten film za dużo wspólnego z realiami nie ma.

To jest Twoje zdanie,moje jest inne.

użytkownik usunięty
Ayo23

Nie, to są fakty. Historyczne.

wyraziłeś swoje zdanie? więc zajmij się teraz ocenianiem swoich filmów,bo chyba Ci się trochę nudzi...

ocenił(a) film na 5

sorry jak uważasz że film był kiepski to nie wiem co za film dramatyczny ci polecić to jest jeden z najbardziej poruszających dramatów jakie oglądałem pokazane egzystencje ludzi w obozach i Niemców w jaki sposób traktowali mendy żydów oczywiście są to trochę pod koloryzowane fakty dla lepszego odbioru filmu lecz naprawdę pokazuję jak ci ludzie byli sprofanowani i mieli z orany mózg jednak Hitler miał genialny pomysł aby swojemu narodowi dać rasę aryjską w ten sposób podniósł morale nie tylko u swoich popleczników ale całym Niemcom to tu miało największe znaczenie to zabijanie żydów oni w to wierzyli że trzeba ich likwidować .wierzyli że to nie odzew-ny punkt do wielkiego zwycięstwa ale świat mu się całkowicie zawalił gdy ujrzał tragedie własnego syna .dziecko któe nie rozumie nie wie co naprawde go może spotkać w życiu jedno jest prawdą śmierci nikt nie uniknie . O to moje zdanie

użytkownik usunięty
zewral

Mnie tam nie poruszyła śmierć jednego Niemieckiego chłopca. Wycieczka do Auschwitz bardziej mnie poruszyła. Choć uważam, że film sam w sobie nie był kiepski, końcówka dość nieprzewidywalna, gra aktorska chłopców wiarygodna, ale jeśli chodzi o zachowanie realiów to tutaj twórcy się nie popisali. Co prawda, bardzo dobrze pokazali jak młodzi Niemcy łyknęli propagandę (Gretel), jednak główny wątek - przyjaźń Niemieckiego chłopca z Żydowskim więźniem przez drut kolczasty - jest czystą fikcją. Podkop do obozu jest już wręcz śmieszny. Wokół filmu jest familijna, przesłodzona otoczka, więc tak jak mówię, z prawdą ma to niewiele wspólnego. Jak chcesz film, w którym brutalniej pokazali warunki więźniów to obejrzyj "Ostatni pociąg do Auschwitz"

ocenił(a) film na 5

no widzisz wszystko ok ale ta akcja specjalnie została wymyślona że dziecko zrobiło podkop aby pokazać tragedie chłopca nie mieli innego pomysłu trudno ale fajnie było pokazane;d

użytkownik usunięty
zewral

To tak jak mówię, sam film nie jest zły, ukazany jest punkt widzenia dziecka i fakty są dość mocno osłodzone. Nie oszukujmy się, taka sytuacja nigdy nie mogłaby zaistnieć. Dlatego z tym "naciskiem na zachowanie realiów" nie mogę się zgodzić.

ocenił(a) film na 10

oba filmy są dobre
ale fakt OSTATNI POCIĄG DO AUSCHWITZ tam też są dzieci , jak i takie maluszki ponad pół roczne
tam zobaczcie co się będzie działo, jakie tragedie
sama mam córeczkę i nie wiem jak bym się zachowała w tej sytuacji, kto nie widział nie obejrzy
za ostatni pociąg do auschwitz daje 10/10
za chłopca w pasiastej piżamie 8/10

Ayo23

Ayo23 zgadzam sie z Twoją opinią w 100%,ten film poprostu trzeba zobaczyc!nie czytalam ksiązki nad czym ubolewam ale też jest podobno znakomita,polecam!