Ten film jest po prostu przerażający. Za pierwszym razem chciałam go wyłączyć, długo mi zaszło zanim obejrzałam w całości. Nie ma słów na to co robiono w tamtych czasach, to po prostu było barbarzyństwo. Chociaż uważam, że nie pokazano nawet 10% tego jak było tam naprawdę.
osobiście film nie był dla mnie przerażający bo LISTA SCHINDLERA czy PIANISTA są o wiele brutalniejsze.
Tutaj cóż trochę to było tandetne chłopiec przychodzi gada z Żydem a tego nik nie pilnuje,nikt nie widzi,przecież obóz był tak strzeżony ,że mysz nie mogła przejść a ten się obżerał i nikt tego nie widział.
To prawda, że obozy były pilnowane, ale coś w tym filmie jest. Sama nie wiem co to takiego. Poruszył mnie i tyle ;)
mnie te ostatnie 3 minuty rozczuliły jak już jego rodzice wiedzieli,że właściwie sami posłali swojego syna na śmierć.To piękne,żę Bruno została ale z drugiej strony w ogóle nie wiedział co się dzieje.Pewnie gdyby wiedział,że idzie na śmierć nie zgodziłby się szukać ojca tego chłopca.
Z pewnością nie wiedział. Bruno żył filmem, który był mistyfikacją, dopiero gdy był w środku zobaczył, że wszystko jest inne. Mnie poruszył cały schemat filmu. Gdyż widząc dym na filmie my wiemy co to jest, co się działo. Tu było pokazane, że część ludzi żyła w całkowitej niewiedzy. Scena końcowa idealna dla tego filmu. ;)
To jest najgorsze przecież pół świata myślało,że Obozy to tylko takie ośrodki przecież nikt nie chciała w to wierzyć
Lista Schindlera- kategoria wiekowa 16+
Pianista 18+
Chlopiec w pasiastej pizamie 12+
dostrzegasz zaleznosc?
A od kiedy kategoria ma wpływ na jakość filmu? Chodzi tu wyłącznie o przesłanie. A nie pokazanie brutalnych scen żebyś się nie nudziła podczas oglądania. Ps. Kategoria wiekowa jest zawyżana do 18+ kiedy w filmie występują m. in. przekleństwa, Dostrzegasz różnicę?!
Poprzednio nie odpowiedalam na twoj post a na post kingofpeace:
"osobiście film nie był dla mnie przerażający bo LISTA SCHINDLERA czy PIANISTA są o wiele brutalniejsze.
Tutaj cóż trochę to było tandetne chłopiec przychodzi gada z Żydem a tego nik nie pilnuje,nikt nie widzi,przecież obóz był tak strzeżony ,że mysz nie mogła przejść a ten się obżerał i nikt tego nie widział. - kategoria wiekowa wprost proporcjonalna do brutalnosci zawartej w filmie.
oto odp dla ciebie:
o tym, ze film to ekranizacja (nie luzna adaptacja!) ksiazki dla dzieci o tym samym tytule wiesz, mam nadzieje..? Ksiazka i w konsekwencji film sa lektura/obrazem dedykowanym mlodym widzom, dla ktorych temat holokaustu i ogolnie obozow koncentracyjnych jest tematem jeszcze nie znanym lub omawianym pobleznie podczas lekcji o II Wojnie Swiatowej . Ksiazka/film z zalozenia ma charakter edukacyjny, jest przeznaczona dla czytelnika/widza 12+ i ma go zapoznac z trudnym tematem nazizmu-eksterminacji. Czlowiek dorosly no a juz szczegolnie dorosly Polak posiadajacy szersza wiedze na ten temat niepotrzebnie doszukuje sie w ksiazce/filmie braku realizmu i szeregu niezgodnosci zapominajac, ze to film dla dzieci! i nie ma za zadanie dzieckiem wstrzasnac tylko przedstawic, zapoznac z tematyka, adekwatnie do wieku odbiorcy! czy zdajesz sobie sprawe, ze "trudna" (smutna, tragiczna) wiedze dawkuje sie dziecku etapami wprost proporcjonalnie do rozwoju emocjonalnego?
Fakt, ze ksiazke/film czytaja/ogladaja rowniez dorosli -z mniejszym lub wiekszym zainteresowaniem, swiadczy tylko o wysokiej jakosci tych obu przekazow (pisemnego i wizualnego), o ich uniwersalnosci.