Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419597
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Nierealny film, wiele w nim jest niedograne. Żyd mógł sobie spokojnie rozmawiać z
niemieckim dzieckiem, nikt go nie pilnował, nie widziałam strażników ani nawet ludzi... I
przecież Żydowski chłopiec wiedział co naprawdę dzieje się w obozie, że nie ma tam
basenów ani kawiarni. Zresztą skoro niemiec tak łatwo dostał się do obozy to żyd mógł
uciec... Nierealna kiepścizna. Plus za ostatnią scenę. TYLE!

ocenił(a) film na 8
doris1997

Po pierwsze, chłopcy mieli po 8 lat, wiec chyba nie rozumieli do końca co wokół nich się dzieje. Postaw się w sytuacji niemieckiego dziecka, żyjesz sobie spokojnie, przeprowadzasz się z rodzina w nowe miejsce i odkrywasz że rzeczywistość jest inna niż myślałeś. Zyt nie chciał uciekać tylko znaleźć ojca, no chyba że ty byś go zostawił? a jakby nawet uciekł to gdzie? mały 8 letni żyt w Niemczech...
Powiedz mi skąd mógł wiedzieć ten mały żyt co dzieje się w innej części obozu skoro nie miał tam dostępu? Chyba nieuważnie oglądałaś film.
Jeśli w twoim nicku jest zawarta data twojego urodzenia to powiem jedno - poczekaj kilka lat i dopiero oglądaj takie filmy.

EBM4

Dokładnie tak. Za dużo w tym temacie jest różnych krytykantów, którzy o II wojnie żadnego pojęcia nie mają. Film naprawdę rewelacyjny ode mnie 9/10.

ocenił(a) film na 5
Franio

niewiem ale to nie jest data mojego urodzenia:( chciałabym mieć 13, 12 lat:( a film oglądali moi dziadkowie którzy o wojnie wiedzą dużo i sami to stwierdzili

ocenił(a) film na 8
doris1997

No to niech twoi dziadkowie kupią sobie okulary i aparaty słuchowe, bo coś dużo szczegółów przegapili ;]

ocenił(a) film na 9
doris1997

doris1997 oczywiście masz rację- sceny małorealistyczne czasami i trochę podkoloryzowane, są luki i nieścisłości czasowe w fabule: tak to wszystko racja. ale nie o to chodzi by tu przedstawiać realizm i trzymać sie ściśle faktów historycznych-od tego są filmy dokumentalne. chodzi tu o bezprzykładny, uniwersalny, prymitywny i do bólu precyzyjny mechanizm działania zła i roli w nim człowieka. jasno rozrysowany jest podział na dobrych i złych-to ma wywołać tez określone reakcje u widza potępienia i obrzydzenia zła "ku przestrodze", a jak najlepiej to spotęgować jak nie poprzez ukazanie całego tego świata z perspektywy dziecka istoty najbardziej niewinnej. ja z takim przedstawieniem spotkałem sie po raz pierwszy i bardzo dobrze zostało to zrobione-dodatkowo zaskoczyło mnie totalnie zakończenie bo jak zobaczyłem ze te baśniową krainę filmową robiła wytwórnia Miramaxa to liczyłem do końca na happy end ale taki z moralizatorskim wydźwiękiem bo z takimi filmami mi sie kojarzy.
druga( bardziej historyczna) sprawa to: dziecko 8 letnie(niemieckie) nie miało prawa wiedzieć o tych okropnościach i mieć ich świadomość( raz ze względu na ograniczoną percepcję tego wieku dwa że skutecznie działała propaganda-patrz rozklejanie plakatów przez tę dziewczynę i pranie mózgu przez nauczyciela oraz popularność ruchu Hitlerjugend) a młodemu chłopcu żydowskiemu nie opłaciło sie ociekać-on jedynie szukał ojca a o obozach śmierci nie miał pojęcia bo tak była hitlerowska maszyna skonstruowana że żydzi do końca mieli nie wiedzieć co ich czeka i być spokojnymi. zresztą sami Niemcy nie wiedzieli wiele o eksterminacji-alianci w ramach tzw denazyfikacji zaraz po wojnie kazali części Niemcom zwiedzać obozy zagłady żeby pochwalić sie co "zmajstrowały" ich władze( przypominam legalnie przez nich wybrane w wyborach 1933) wiec tym bardziej 8 letni chłopiec nie mógł. poza tym gra na poziomie-oboje młodych aktorów świetnie ociągnęło ten film. więc za całokształt 9/10.pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 1
everyman84

Zawsze słysze tylko żydzi. A niemcy zaje* 20 milionów rusków i o tym nic nie nie słysze. Przepraszam że pisze teraz nieestetycznie ale za dużo jest tych filmów o żydach. W filmach amerykańskich zawsze widze ich bochaterskich żołnierzach czemu nie nakrecą filmu np: Bitwa pod Kurskiem w której zmarło 2 miliony ludzi o tym nic nie pisza. Zapomniałem jeszcze powiedzieć jedyny film który przypadł mi do gustu był film nakrecony przez ZSRR pt. ,,Wyzwolenie''