Nierealny film, wiele w nim jest niedograne. Żyd mógł sobie spokojnie rozmawiać z
niemieckim dzieckiem, nikt go nie pilnował, nie widziałam strażników ani nawet ludzi... I
przecież Żydowski chłopiec wiedział co naprawdę dzieje się w obozie, że nie ma tam
basenów ani kawiarni. Zresztą skoro niemiec tak łatwo dostał się do obozy to żyd mógł
uciec... Nierealna kiepścizna. Plus za ostatnią scenę. TYLE!
Po pierwsze, chłopcy mieli po 8 lat, wiec chyba nie rozumieli do końca co wokół nich się dzieje. Postaw się w sytuacji niemieckiego dziecka, żyjesz sobie spokojnie, przeprowadzasz się z rodzina w nowe miejsce i odkrywasz że rzeczywistość jest inna niż myślałeś. Zyt nie chciał uciekać tylko znaleźć ojca, no chyba że ty byś go zostawił? a jakby nawet uciekł to gdzie? mały 8 letni żyt w Niemczech...
Powiedz mi skąd mógł wiedzieć ten mały żyt co dzieje się w innej części obozu skoro nie miał tam dostępu? Chyba nieuważnie oglądałaś film.
Jeśli w twoim nicku jest zawarta data twojego urodzenia to powiem jedno - poczekaj kilka lat i dopiero oglądaj takie filmy.
Dokładnie tak. Za dużo w tym temacie jest różnych krytykantów, którzy o II wojnie żadnego pojęcia nie mają. Film naprawdę rewelacyjny ode mnie 9/10.
niewiem ale to nie jest data mojego urodzenia:( chciałabym mieć 13, 12 lat:( a film oglądali moi dziadkowie którzy o wojnie wiedzą dużo i sami to stwierdzili
No to niech twoi dziadkowie kupią sobie okulary i aparaty słuchowe, bo coś dużo szczegółów przegapili ;]
doris1997 oczywiście masz rację- sceny małorealistyczne czasami i trochę podkoloryzowane, są luki i nieścisłości czasowe w fabule: tak to wszystko racja. ale nie o to chodzi by tu przedstawiać realizm i trzymać sie ściśle faktów historycznych-od tego są filmy dokumentalne. chodzi tu o bezprzykładny, uniwersalny, prymitywny i do bólu precyzyjny mechanizm działania zła i roli w nim człowieka. jasno rozrysowany jest podział na dobrych i złych-to ma wywołać tez określone reakcje u widza potępienia i obrzydzenia zła "ku przestrodze", a jak najlepiej to spotęgować jak nie poprzez ukazanie całego tego świata z perspektywy dziecka istoty najbardziej niewinnej. ja z takim przedstawieniem spotkałem sie po raz pierwszy i bardzo dobrze zostało to zrobione-dodatkowo zaskoczyło mnie totalnie zakończenie bo jak zobaczyłem ze te baśniową krainę filmową robiła wytwórnia Miramaxa to liczyłem do końca na happy end ale taki z moralizatorskim wydźwiękiem bo z takimi filmami mi sie kojarzy.
druga( bardziej historyczna) sprawa to: dziecko 8 letnie(niemieckie) nie miało prawa wiedzieć o tych okropnościach i mieć ich świadomość( raz ze względu na ograniczoną percepcję tego wieku dwa że skutecznie działała propaganda-patrz rozklejanie plakatów przez tę dziewczynę i pranie mózgu przez nauczyciela oraz popularność ruchu Hitlerjugend) a młodemu chłopcu żydowskiemu nie opłaciło sie ociekać-on jedynie szukał ojca a o obozach śmierci nie miał pojęcia bo tak była hitlerowska maszyna skonstruowana że żydzi do końca mieli nie wiedzieć co ich czeka i być spokojnymi. zresztą sami Niemcy nie wiedzieli wiele o eksterminacji-alianci w ramach tzw denazyfikacji zaraz po wojnie kazali części Niemcom zwiedzać obozy zagłady żeby pochwalić sie co "zmajstrowały" ich władze( przypominam legalnie przez nich wybrane w wyborach 1933) wiec tym bardziej 8 letni chłopiec nie mógł. poza tym gra na poziomie-oboje młodych aktorów świetnie ociągnęło ten film. więc za całokształt 9/10.pozdrawiam:)
Zawsze słysze tylko żydzi. A niemcy zaje* 20 milionów rusków i o tym nic nie nie słysze. Przepraszam że pisze teraz nieestetycznie ale za dużo jest tych filmów o żydach. W filmach amerykańskich zawsze widze ich bochaterskich żołnierzach czemu nie nakrecą filmu np: Bitwa pod Kurskiem w której zmarło 2 miliony ludzi o tym nic nie pisza. Zapomniałem jeszcze powiedzieć jedyny film który przypadł mi do gustu był film nakrecony przez ZSRR pt. ,,Wyzwolenie''