Najbardziej raziła mnie sztuczność tego obozu oraz brak prawdziwych lokacji.
Nie mamy w ogóle powiedziane gdzie rozgrywa się akcja.
A co do obozu to zwykły drut (fakt pod napięciem) pod którym można zrobić podkop.
Zero strażników patrolujących, zero wież strażniczych.
Do tego gdy chłopcy rozmawiają w tle widać raptem garstkę żydów. A taki obóz był przecież
"tętniący życiem" w negatywnym tego słowa znaczeniu.
Do tego mały Szmul biegający z jedną taczką, czy nikt nie zauważył że godzinami spędza czas
przy ogrodzeniu?
Typowy wyciskacz łez, końcówka ok ale zbyt wymyślna żeby mogła być prawdziwa...
Ja stwierdzam tylko fakty. Byłeś kiedyś w Auschwitz lub chociaż w Majdanku (Lublin)? Uczyłeś się historii? Widać nie, bo inaczej byś wiedział o czym piszę. I bez sarkazmów proszę.
http://historia.re.pl/var/ifiles/8c/d1/article_max_9bd53d7a54c2728570466873e9f2f f72.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Ob%C3%B3z_na_Majdanku_0 5_kjk.jpg/800px-Ob%C3%B3z_na_Majdanku_05_kjk.jpg
Widzisz kolego trollu? Wieże strażnicze, do tego podwójne zasieki. Myślisz że po co to było? Żeby utrzymać 10 osób? I myślisz że taki ktoś obcy mógłby się tam podkopać i bawić z żydowskim dzieckiem. Śmiech na sali...
bardzo ładne zdjęcia znalazłeś,gratuluję umiejętności wklejania linków-nie każdy może się tym poszczycić (moja babcia,która przeżyła obóz i o nim opowiadala na przykład nie potrafi-czy taka lekcja historii jest wystarczająca?)filmu jak widać nie zrozumiałeś,bo brak podwójnych zasiek nie dawał Ci spokoju przez cały seans.nie jestem też Twoim kolegą,szczególnie trollem-musiałabym co najmniej płeć zmienić.cieszy mnie,że jeździsz na takie pouczające wycieczki,przecież nie wszystko znajdziesz na zdjęciach,których musiałeś szukać aż godzinę.niczego wartościowego nie wniesiesz do mojego życia,więc bez odbioru.
Widzę że w ogóle nie zrozumiałaś/łeś o czym ja piszę. Idź już do babci na obiadek gimbusku.
chętnie bym poszła,gdyby jeszcze żyła.opowiedziałabym jej jakie zera wypowiadają się na temat jej przeszłości.z tym gimbuskiem Ci nie wyszło,mój nick pamięta początki internetu.
Zero to Ty jesteś widać skoro wchodzisz i wypisujesz swoje mądrości żeby tylko komuś pojechać. Ja stwierdziłem tylko fakty w filmie. Ooo to widzę że umiesz cały internet na pamięć, cieszy mnie to niezmiernie.
Też zacząłem się zastanawiać co wspólnego mają te wrzucone zdjęcia do tematu. Ale jest dopiero 11, więc nie pójdę do sklepu po wódkę, żebym mógł to zrozumieć.
nie zapominaj, ze film powstal na podst. ksiazki Johna Boyne'a o tym samym tytule i, co gorsza dla ciebie zapewne, ksiazki dla dzieci, jesli sie nie myle to 12+. Zatem... trudno szukac realizmu czy prawdy historycznej w fikcji literackiej, ktora miala poprzez rzeczywiscie realnie watpliwa opowiastke o chlopcach, zblizyc mlodego czytelnika do tematu holokaustu.
Gdybym nie miala pojecia o istnieniu ksiazki i, ze film to jej adaptacja, to ocenilabym dzielo na max 6.
Zatem twoja nota dla filmu jest i tak dosc wysoka;)