Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419572
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Tytuł mnie urzekł jak nowa cena gratki w spożywczych sklepach, cóż za wybitny umysł mógł wpaść na tak genialny tytuł jak "Chłopiec w pasiastej piżamie". Wiele różnych nazw filmów już w życiu widziałem dziwne, śmieszne, smutne, makabryczne, ale z całą pewnością "Chłopiec w pasiastej piżamie" to najodpowiedniejsza nazwa dla dramatu. Brawo!

Felix_The_Cat

Może rzeczywiście brzmi niezgrabnie, ale to najlepsze tłumaczenie. Przecież chodzi o słowo, które w języku polskim kojarzy się jednoznaczenie: "pasiak". Mogłaby być piżama w paski, ale to już jest semantycznie nieco dalsze sformułowanie, tak myślę. Pasiasta piżama od razu przywołuje na myśl obóz koncentracyjny.

ocenił(a) film na 9
mathauson

W oderwaniu od fabuły filmu, po przypadkowym spostrzeżeniu nazwy filmu faktycznie wydaje się ona dziwna. Wystarczy jednak zainteresować się fabułą filmową, a tytuł będzie idealny.

ocenił(a) film na 8
Felix_The_Cat

Nie jestes smieszny. A moze i jestes. "Chłopiec w pasiastej piżamie" to tytuł ksiazki na ktorej podstawie jest ten film synku. Po za tym uwarzam ze tytul jest bardzo dobry. Odrazu przykuwa uwage.

Felix_The_Cat

najpierw zobacz film, a pozniej sie wypowiadaj. Tytuł idealnie pasuje do fabuły

Felix_The_Cat

Sęk w tym, że taki tytuł podkreśla tragizm historii!!! błahość tylko powoduje głębsze współczucie. Zauważ, że w oczach małego chłopca, który nie zna wyrażenia "obóz koncentracyjny" a nawet nazywa to miejsce farmą, chłopiec za płotem jest jego odkryciem "dobrego Żyda"...

ocenił(a) film na 10
Felix_The_Cat

Ja właściwie to po tytule zapragnąłem ten film obejrzeć. Następnie sprawdziłem opis i zobaczyłem okładkę. Tytuł jak najbardziej pasuje do tematyki filmu, sugeruje również gatunek filmu.

ocenił(a) film na 7
Death_to_Jesus

a jak by bylo ''chlopiec w pidżamie w paskach''? jeszcze bardziej chyba chaotycznie...

ocenił(a) film na 8
cosma

i chyba troche niepoprawnie ;]
za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/>

ocenił(a) film na 7
gaclav3

nom to tez ;]
za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/>

ocenił(a) film na 10
Felix_The_Cat

to trzeba bylo obejrzec film,po twojej wypowiedzi wnioskuje ze jednak tego niezrobiles...kazdy po obejrzeniu ilmu stwierdzi ze jest idealnie dopasowany do fabuly.