Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Zażenowanie

ocenił(a) film na 2

Nic wiecej nie pozostanie po obejrzeniu tego filmu. Jeszcze jak zobaczymy, ze jest w TOP 100 to zupełny paradoks. Jak tak bezsensowna ekranizacja moze znajdowac sie tak wysoko w rankingu... W tym filmie brakuje wszystkiego zaczynajac od dobrych aktorów (opócz Szmula), po dobrą fabułę i scenariusz, muzyki tez brakuje. Najsmutniejszy jest obraz obozu, który w rzeczywistosci wygladał zupełnie inaczej. Wciska sie ludziom kit, aby tylko w to uwierzyli. Można ten film określić jednym zdaniem: Zwykły amerykański wyciszkacz łez.

ocenił(a) film na 9
pitixpl

Ta, bo muzyka Jamesa Horner'a jest z reguły cienka...
Aktorzy występujący w tym filmie to typowi Amerykanie...
A fabuła filmu mówi tak na prawdę o Polskiej Rodzinie Zastępczej Polsatu...

Puknij się w łeb.
Patrzysz na rankingi TOP i to od razu nastawia Cię anty na film...
Dla mnie film ten jest rewelacyjną produkcją, wcale nie zalatującą typowym Amerykańskim kinem...
Jeśli widziałeś tam sztandary chwały, dzielnych Germańskich żołnierzy, smutną obozową rzeczywistość rodem z List Shindllera to nie wiem co za film oglądałeś.
To na pewno to ? a może Szeregowca Ryana obejrzałeś w tv albo Helikopter w Ogniu ? Tak to pewnie była Kompania Braci :P

ocenił(a) film na 7
pitixpl

Czy Ty jesteś tępy czy tylko upośledzony? Film miał przedstawić jak to wyglądało z perspektywy dziecka i zrobił to doskonale. napewno wielkie brawa za stworzenie postaci, matka z miękim sercem, córka tępo idąca za żołnierzem w którym się podkochuje, ojciec żołnierz wykonujący swą pracę wierząc że czyni świat lepszym, syn nie znający okrucieństw świata i nie dopuszczający do myśli że mogą istnieć inne obozy niż te przedstawione na filmie ojca, ludzie z obozu którzy mimo własnej tragedii okłamują znajdujące się tam dzieci że wszystko będzie dobrze. Film zasługuje na TOP 100, pokazuje to co miał pokazać i to w dobrym stylu.

ocenił(a) film na 2
devillived

Musze Ci sprawić przykrość, nie jestem upośledzony. Moze tylko trzeźwo myśle. Pewnie sie popłakałes na końcu ( w tym filmie o to chodziło).
@PFMH Mistrzu ogladalem ten film zanim jeszcze był w TOP 100. Zatem sam puknij sie w łeb. " Rewolucyjna produkcja"- chłopie ogarnij, że to jest typowy wyciskacz łez.

ocenił(a) film na 7
pitixpl

No właśnie niestety się nie popłakałem (a miałem nadzieje że tak będzie).

pitixpl

No kurde ja też nie. Było mi tylko smutno...;p
Film moim zdaniem świetny, podpisuję się pod słowami devillived.
A Twój sarkazm jest tu zbędny.

ocenił(a) film na 7
pitixpl

A czy możesz chociaż objaśnić co w tym filmie jest takiego złego? Ok załużmy że masz racje i film to typowy wyciskacz łez ale co Ci się w nim nie podoba? Aktorzy fakt mogli być i nienajlepsi ale, czy ty kuwa oglądałeś chociaż reklamówkę W-11 ? TO JEST MIERNOTA AKTORSTWA! Fabuła i scenariusz właśnie że były i to lekkie nie dłużące się i przyjemne w oglądaniu (oczywiście nie chodzi mi o to co ze sobą niosły). A co do obozu to co kąkretnie masz na myśli? Za łagodny czy za brutalny? Nawet nie odpowiadaj bo to nieistotne. Dlaczego? Bo film nie był biografiom więźnia obozu koncentracyjnego! Czy Ty w ogóle zjarzyłeś o co w nim chodziło ? Przeczytaj to a jak nie zrozumiesz to czytaj tak długo póki do Ciebie nie dojdzie "Film miał przedstawić jak to wyglądało z perspektywy dziecka i zrobił to doskonale." (dziwnie cytuje się samego siebie hehe).

ocenił(a) film na 2
devillived

"Zajarzyłem" o co chodzi.
1)Obóz NIGDY tak nie wyglądał. Nie jestem historykiem, ale wiem to jako zwykły przeciętny człowiek.
2)Nie porównuj w 11 z jakimkolwiek kinem bo to nie ma sensu
3)"Film miał przedstawić jak to wyglądało z perspektywy dziecka i zrobił to doskonale." zgadzam się, ale czemu zrobił to tak tragicznie?Po 30 minutach oglądania wiedziałem jak się skończy(że ten chłopiec umrze).
4)Nie było fabuły ani tym bardziej scenariusza, ten film był NUDNY.
5)"Aktorzy fakt mogli być i nienajlepsi ale" sam stwiedziłes fakt, ze gra aktorska to żart.

ocenił(a) film na 7
pitixpl

1) nie o obozie był film
2) rozumiem że każdy film który podam będzie nieporównywalny kiedy nie będziesz umiał tego zkontrargumentować
3) od dwóch lat nie natrafiłem na film którego zakończenie by mnie zaskoczyło, nawet już tego nie oczekuje po filmach
4) od początku dyskusji mówisz że fabuły nie było a ja mówie że była, do niczego innego tu chyba nie dojdziemy
5) żartem bym tego nie nazwał ale dobra choć tu możemy się zgodzić

ocenił(a) film na 2
devillived

1)Tak nie było przeciez obrazu obozu, wogóle nie miało to znaczenia.
2)Czemu mówisz, że nie umiem skontrargumentowac? Podajesz w 11 jako przykład filmu lub serialu. Chłopie zrozum, że to jest jedno wielkie g. nic wiecej, nie mozesz tego traktowac jako obrazu filmowego.
3)Równiez dawno nie przewidzialem zakończenia filmu(Oprócz CWPP)" od dwóch lat nie natrafiłem na film którego zakończenie by mnie zaskoczyło, nawet już tego nie oczekuje po filmach" Równiez tego nie oczekuje, a jednak w tym filmie ZBYT ŁATWO mozna bylo domyslic jak sie skończy.
4)Dla każdego fabuła to co innego, ja oczekuje zwrotów akcji normalnych dialogów, a ty chcesz przez 1.5 godziny gapic sie na chlopca, który nie rozumie nic z jego życia.
5) Tylko Szmul(nie wiem jak to poprawnie napisac w j.ang lub innym, wiec sorrki) zasługuje na jakas nagrode za gre aktorska.

ocenił(a) film na 4
pitixpl

Zgadzam się z Tobą w całości! Tylko po co zakładasz osobny wątek, jeśli mój był wcześniej, a film wywołał u nas taką samą reakcję i podobne przemyślenia? ;-)

ocenił(a) film na 2
yachon

Sorrki dopiero potem zauwazyłem... x)