Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Zaskoczenie

ocenił(a) film na 9

Bardzo mną wstrząsnął, przez cały wieczór nie mogłam dojść do siebie.
Niemcy to strasznie fanatyczny naród, jak można było tyle niewinnych ludzi zabić za nic...
Przez zaślepienie ideami stracić swoje dziecko, to koszmar. Bardzo współczuję matce - nie
ma nic gorszego dla matki jak stracić dziecko. Jest to blizna, która nigdy się nie goi...

ocenił(a) film na 2
Halinag

Przeczytaj jakis normalny artykul na temat nazistow itp. a nie ogladasz film i oceniasz go na 9/10 chociaz na to nie zasluguje.

pitixpl

Wydaje Ci się, że przeczytanie "normalnego artykułu na temat nazistów" zmieni wrażenia, jakie ten film na kogoś wywarł?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Wojtalek

prawda... 'Niemcy to strasznie fanatyczny naród' - wspólczuje takiego stylu rozumowania.... Polak to złodziej a Rusek to cham co zastrzelił prezydenta.... to nie człowiek jest zły tylko ustrój.

Wojtalek

Biję się w pierś.

ocenił(a) film na 10
Halinag

To nie byli Niemcy tylko naziści.... mój Dziadek był NIemcem i był normalny, nienawidził reżimu nazistowskiego...

ocenił(a) film na 8
rki

A ci naziści to jakiej byli narodowości?

ocenił(a) film na 10
M_A_R_I_A_N

Popieram przedmówcę. Stwierdzenie, że naziści to nie Niemcy jest śmieszne.

ocenił(a) film na 10
Lizzy_8

Może się źle wyraziłem... jednakże nie można moim zdaniem mówić o niemcach (w kontekście wojny i zbrodni) bez dodawania faszystowskie niemcy, nazistowskie... takie coś daje podstawę do stwarzania stereotypowego myślenia, że każdy niemiec = zbrodniarz, morderca.

ocenił(a) film na 9
rki

a jak u nas jeszcze nie tak dawno mordowali ludzi, to powiecie, że Polacy zabijali? Nie, mówi się, że komuniści. To albo Polacy i Niemcy, albo naziści i komuniści

ocenił(a) film na 8
smatekk

smatekk , ale w przypadku komunizmu Polaków mordowali Polacy i określenia komuniści używa się dla rozróżnienia konkretnej grupy ludzi ( czyli części ówczesnych Polaków zwanych komunistami) określeń naziści/komuniści możemy użyć w kontekście wewnątrzpaństwowym. W przypadku Rwandy mówimy że Rwandyjczycy wycieli się wpień? czy zrobili to Tutsi? Inaczej jeśli dokonywana jest zbrodnia na innym narodzie , tak jak mówimy że w Katyniu mordowali Rosjanie ( a nie komuniści) , rzezi Ormian dokonali Turcy ( do dziś nie bardzo chcą się przyznać), tak samo mówimy o Niemcach mordujących Żydów. Inteligentny , w miarę ogarnięty człowiek zrozumie , że chodzi tu o pewną grupę ludzi , a nie o cały naród.
@Rki, co racja to racja, miło jest gdy ktoś dodaje określenie "nazistowskie" , ale pamiętajmy ,że Hitler nie doszedł do władzy siłą i miał duże poparcie które zdobył na hasłach wyższości ich narodu nad resztą. Co do Filmu uważam, że poprzez postać babci czy matki chłopca bardzo dobrze pokazano kontrast pomiędzy nazistami i częścią społeczeństwa do której należał Twój dziadek. Ogólnie takie filmy jak "Chłopiec w pasiastej piżamie" , "Fabryka zła" , "Stalingrad" czy "Hitler: rise of evil" (wątek dziennikarza skazanego na pobyt w Dachau) świetnie pokazują dramat ludzi w tamtych czasach i tłumaczy , że nie wszyscy byli fanatykami. Tysiąckroć wolę takie podejście Niemców do własnej trudnej historii niż działania związku wypędzonych( szkoda że ci zdają się lepiej pamiętać wypędzenia z 1945 niż z początku wojny).

ocenił(a) film na 9
M_A_R_I_A_N

M_A_R_I_A_N, dzięki za tak dużą wypowiedź. Gdy dodawałam swój wpis nie przypuszczałam, że tak się rozwinie. Pisząc Niemcy, to strasznie fanatyczny naród, oczywiście nie miałam na uwadze całego narodu, tylko pewną wybraną grupę ludzi.

ocenił(a) film na 7
rki

> To nie byli Niemcy tylko naziści....

I to oni, ci naziści, wybudowali polskie obozy.

ocenił(a) film na 7
Halinag

Polecam książkę P. Zimbardo "Efekt Lucyfera", książka naukowa, psychologiczna, ale napisana przystępnie. Pointa książki to to, ze zło nie pochodzi od diabłów sztanów, innych efektów ludzkiej wyobraźni, tylko jest w nas, i każdy jest w stanie czynić zło, należy mu jedynie stworzyć do tego warunki.

ocenił(a) film na 7
Halinag

nie zmienia to faktu, że mimo wszystko obóz w tym filmie był ukazany mocno optymistycznie w stosunku do tego, jak wyglądało to naprawdę