Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419572
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Ło, aż mnie po plecach przeszło, jak zwiastun obejrzałem - Zapowiada się obraz, o którym się będzie myśleć długo po seansie. Polski tytuł jest, wiadomo kiedy premiera?

Keodred

tez obejzalem zwiastun i tez bym chcial to obejzec, gdzie to sie dzieje w Polsce ?? i wlasnie kiedy premiera

eternity89

Stawiam raczej na wschodnie Niemcy, tam też były obozy, poza tym nie nimiecki żołnierz nie ściągałby rodziny do Polski :P

Keodred

Nie no bylo tak, kolo oswiecimia mial dom jakis tam wazny gestapo i zyl ze swoja rodzina przez czas wojny, dlatego pomyslalem ze to moze sie dziac gdzies w polsce

eternity89

Nie ma to jak udawanie normalnej rodzinki, kiedy jest piekło o.O

Keodred

wracajac do filmu to dobrego aktora wybrali do tej roli, on ma wredny wyraz twarzy, pomijajac harrego pottera ale tam mial wasy

eternity89

Wydarzenia rozgrywają się w Niemczach, a Bruno jest synem komendanta obozu zagłady

Zwiazstu rzeczywiscie bardzo dobry, zapowida się bardzo dobry film:)

Btw, zachecam do rpzeczytania ksiazki:) Nosi ten sam tytul i jest naprawde niesamowita. Mam nadzieje, ze rezyser podola wyzwaniu ekranizacji jej:)

Keodred

Kobieta sadziła sobie róże, mówiła że czuje się jak w raju, a za murkiem, z komina krematorium nieprzerwanie leciał dym...

ocenił(a) film na 9
Keodred

Akcja filmu rozgrywa się w Niemczech, ale same ujęcia były kręcone na Węgrzech w okolicach Budapesztu.

ocenił(a) film na 7
mocstudiablow

Właśnie jest z tym pewien problem: akcja dzieje się w Niemczech, ale z tego co wiem jedynym obozem, który miał cztery krematoria był Oświęcim, który dobrze wiemy gdzie jest. Ewentualnie można uznać, że tereny GG nazwano Niemcami, ale mimo wszystko nie wydaje mi się, żeby tak było, a twórcy po prostu pomylili się.

ocenił(a) film na 8
Keodred

Oglądałam go dzisiaj. Przeryczałam pół filmu.
A to dzięki zwiastunowi, Bbo miałam na to iść ze szkołą ale jakoś mnie nie ciągnęło. Potem w moje 'ręce' wpadł zwiastun i od razu zamówiłam bilety. Nie żałuję, tylko raczej dzisiaj nie zasne ;(

ocenił(a) film na 9
Keodred

To dzieje się w Polsce. Obóz Po-Świecie (w oryginale Out-With, fonetycznie zbliżone do Auschwitz) to w rzeczywistości Oświęcim. A nie pamiętam dokładnie kiedy, prawdopodobnie podczas pierwszej rozmowy chłopców, Szmul informuje Bruna, że nie jest już w Niemczech, że znajdują się w Polsce.

ocenił(a) film na 8
Indileen

Nie ogladalem filmu ale akcja ksiazki dzieje sie w Oswiecimiu. Oczywiscie na poczatku bylo troche watkow w Berlinie, ale juz glowna akcja toczyla sie wlasnie w polsce :)

ocenił(a) film na 6
gaclav3

Już po samym zwiastunie nasuwa mi się skojarzenie ze film możne być oparty na historii Rudolfa Hoessa który mieszkał z żoną i dziećmi beztrosko w pobliżu obozu Auschwitz-Birkenau.