Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

witam
nie wiem po co się czepiać tytułu.. angielska czy polska wersja pasuje..
czy film zachwyca lub daje do myślenia? to chyba za dużo powiedziane.. moim zdaniem (tylko MOIM) ukazuje tylko i AŻ historię widzianą oczyma małego chłopca, który nie odnajduje się w odkrywanym dopiero świecie.. nie rozumie czym jest tak prowadzona wojna, nie rozumie co to obóz koncentracyjny czy ogólnonarodowa ideologia.. patrzy na świat poprzez swoje uczucia i mimo wszystko staje ponad podziałami, które władają światem dorosłych..
zachowania, psychika dziecka w odbiciu do tych samych elementów innych jakże różnych ludzi..ciekawie zbudowany kontrast.. jakże różnych bohaterów można znaleźć w tym filmie..
fakt można się czepiać o szczegóły i niedopracowane detale w filmie.. ale te będą zawsze i zawsze komuś będzie się coś nie podobać..
jak dla mnie to dobrze pokazany wycinek, malutki fragment historii oczyma 8-latka..
myślę że na szczególną uwagę zasługuje rola Jack'a Scanlon'a (Schmuel), bardzo dobrze zagrana i naturalna!! na mnie zrobiła wrażenie!!
brakowało mi tylko większej liczby scen z pokazaniem obozu..myślę że dzięki temu robiłby jeszcze większe wrażenie..
ogólnie rzecz ujmując myślę, że film jak najbardziej godny polecenia!!

9/10