Po pierwsze to niemcy sie brzydzili żydów wiec nie wiem skad sie wzieło ze u tak wysoko postawionego wojskowego usługiwał zydowski meszczyzna i nalewał mu wina a potem nagle znalazł sie tam mały zydowski chłopczyk który czyscił kieliszki i został wyciagniety z obozu. jak ktos trafiał do obozu smierci to był tam az do smierci i nie zwalniano nikogo po to by mył kieliszki obierał ziemniaki i nalewał wina innym...
Do tego mnie raził sam wygląd obozu. Za "pięknie" wyglądał. Jaką sposobnością Szmul bez konsekwencji robił sobie przerwę od pracy i dyskutował z chłopcem z zewnątrz? Gdzie są strażnicy? To bardziej wygląda jak osada Jima Jonesa niż obóz koncentracyjny.
Ogólnie film traktuje jako wzruszającą i mimo wszystko wciągającą historię, oceniając na 9, dobry scenariusz z przymrużeniem oka ... aczkolwiek z prawdą historyczną nie ma nic wspólnego.
Może chodziło aby bardziej pokazać to ze strony jak widział to sam chłopiec. Dla niego nie było to nic strasznego. Niby wiedział ze coś nie tak ale nie do końca. Ogólnie to co trzeba było pokazane. Zakończenie mnie zatkało. Film bardzo mi się spodobał.
mogli więc zrobić z tego film familijny dla wszystkich a to dramat wojenny więc bez przesady.
Nie każdy obóz to było takie Auschwitz, poza tym w tym przypadku, ten Niemiec był wpływową osobą, więc może kiedy chciał aby mu usługiwali żydzi to mógł to sobie załatwić, co prawda wydaje mi się, że taka sytuacja jest średnio prawdopodobna do wydarzenia się w rzeczywistości, no, ale wybaczmy, że na potrzeby filmu jeden wątek został trochę naciągnięty.
i tak dałem 4 bo film oprócz tego że był naciągany to ogólnie był nudny totalnie mnie nie wzruszył mimo że ja czesto na filmach sie wzruszam czasami płacze tak ten poprostu nie zrobił na mnie żadnego wrażenia zwykły przeciętny dramat są o niebo lepsze filmy i ciekawsze tematyki nie rozumiem tak wysokiej oceny i tak wysokiego miejsca w rankingu
ale każdy widze ocenia inaczej ...żeby film dostał ode mnie 10 czy choćby 8 to naprawde musiał by mi sie niesamowicie podobać a niektórzy dawają 10 o tak podoba mi się film to dam 10...i potem takie gnioty są w 100 ''najlepszych'' filmów a tak naprawde najlepsze filmy mają średnią po 6..żenua