na początek chciałabym powiedziec, że nie jestem antysemitką. Ale mam już po dziurki w nosie filmów (powszechnie wiadomo-fundowanych przez bogatych żydów) ukazujących ich ciężkie życie w czasie wojny. jeśli nie jesteście naiwni i choć trochę znacie historię najnowszą to powinniście wiedziec, że obozy koncentracyjne były niczym w porównaniu do tego, co dzisiaj, żydzi wyprawiają na ziemiach bliskiego wschodu. tępią wrogów swojej wiary jak się da, a sposoby mordowania żydów uzywane przez niemców w obozach sa naprawde niczym w porówaniu do tego.
dlatego proszę Was, miejcie większy dystans do tego co oglądacie, nie dajcie sobie wbić do głowy gówna, bo to co działo się w czasie drugiej wojny światowej jest nagłośnione, ale to co żydzi robią aktualnie nie.
na koniec chcę dodać, podobnie jak wcześniej, nie jestem antysemitką, ale wkurza mnie kiedy bogaci tego świata chcą wbić ludziom swój własny światopogląd.
jakkolwiek film mi się podobał
To nie światopogląd tylko czyste fakty historyczne, nie widzę powodu dla którego obarczać odpowiedzialnością za dzisiejsze działania Żydów ich przodków, ktorym przyszło żyć w piekielnych dla nich czasach. Aczkolwiek abstrahując od ogółu, film robi moim zdaniem z nas nieco idiotów!!! SPOJLER!!! nic, że spłonęło właśnie kilkuset Żydów, wszyscy i tak płaczą za niemieckim chłopcem.
"nic, że spłonęło właśnie kilkuset Żydów, wszyscy i tak płaczą za niemieckim chłopcem. "
Użyj mózgu. O to chodziło w tym filmie. Praktycznie cała głębia zawiera się w ostatniej scenie.
jogowafel czy Ty wiesz co się stało podczas IIWŚ? Hitler był bliski wyeliminowania całego narodu, kultury itd. To nie jest to samo co teraz Żydzi robią na bliskim wschodzie. Zresztą ja ich jak najbardziej popieram, bo dla mnie Islam to największe zło jakie istnieje na tym świecie i mam nadzieje, że te głupie narody kiedyś przestaną istnieć jak np. Jordania gdzie kobieta za nieurodzenie chłopca nie raz została zabita.
Od razu uprzedzam pytanie - nie nie jestem Żydem. Nawet mam lekką niechęć do Narodu i jego kultury.
taaa, a w Austrii ojciec gwałcił własną córkę więc mam nadzieję że Austria przestanie istnieć.
to po co szkoda ci kobiety z Jordanii, jeśli jest Muzułmanką?
strasznie mnie wkoorwia takie postrzeganie Islamu przez niedouczonych i niedoinformowanych ignorantów jak ty. widzisz, w Koranie jest wyraźny zakaz zabijania osób prywatnych. jeśli chodzi o wojnę religijną to owszem, mogą się bronić i zabijać osoby atakujące, ale tylko atakujące, a nie cywilne i absolutnie nie mogą nic im zrobić, jeśli się poddadzą i nie będą chcieli dalej walczyć. wiem, bo czytałam Koran i jest tam to wyraźnie napisane
Muzułmanie to bardzo serdeczne i gościnne osoby, które nigdy nie odmówią pomocy i ugoszczą jak monarchę.
poza tym np w konflikcie Izraela i Palestyny, Izrael jako bogate państwo ma do tego środki i atakuje bronią palną Palestyńczyków, którzy bronią się kamieniami i kijami.
jeśli chodzi o "terrorystów", to jest niewielki odsetek odsetka i to tylko ci, którzy dali się zmanipulować (wmówić, że tak każe religia), bo za wszystkim stoi polityka. także nie wiesz - nie pisz.
film był dobry, najlepsze było pokazanie różnych poglądów samych Niemców na temat holokaustu. nieczęsto robią takie filmy.
W Austrii to był jeden przypadek, a u Arabów codziennie takie rzeczy się zdarzają. Czemu szkoda mi Muzułmanki? A dlatego, że ma pecha, bo urodziła się w takim syfie jakim jest Islam. Wycinanie kobietom łechtaczki też popierasz? Wiem, że Żydzi dokonują obrzezania na chłopcach, ale to jest co innego i nie można tego porównywać.
Nie mów, że jestem niedouczony, bo to nie prawda. Nienawidzę Islamu jako religii, a do poszczególnych jednostek nic nie mam, bo wiem, że żyje tam wielu normalnych ludzi. Nie podoba mi się np. to, że kolonizują Francję, UK i budują tam meczety na potęgę. Tu jest Europa i niech spieprzają z tymi meczetami. Jak bym miał żyć we Francji to bym tego nie zdzierżył. Za 100 lat rdzennych Francuzów będzie 10%.
Tak, jestem nacjonalistą!
Islam nakazuje obrzezanie chłopców, nie dziewczynek. takie rzeczy dzieją się gdzieś w zacofanych krajach afrykańskich, ale to jest sprawa kulturowa i nie ma nic wspólnego z religią. przykład? znajomy Kenijczyk, którego poznałam w Wielkiej Brytanii ma 3 siostry, wszystkie obrzezane - są katolikami.
co do kolonizacji, to nie jadą tam, żeby szerzyć religię, tylko zarabiać pieniądze - jak Polacy. kraje Europejskie gwarantują swobodę religijną i można stawiać meczety, więc czemu tego nie robić, jeśli jest im tam dużo i przydałoby się miejsce modlitwy. poza tym co to za myślenie, że jak Europa, to nie Islam, jak znajdę prawdę w Islamie, to zostanę Muzułmanką i Europie nic do tego. poza tym przemoc wobec kobiet zdarza się codziennie WSZĘDZIE. a jeśli chodzi o Islam, to Koran gwarantuje im dużo praw (czego nie ma w chrześcijaństwie) i kobiety tam żyją całkiem fajnie. a faceci - dupki i patologiczne rodziny zdarzają się w każdym państwie, w każdej religii.
Ależ bredzisz.. Tu masz link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrzezanie_kobiet
Zobacz, że w wielu krajach praktycznie każda kobieta jest obrzezana. Oni są popieprzeni.
"poza tym co to za myślenie, że jak Europa, to nie Islam, jak znajdę prawdę w Islamie, to zostanę Muzułmanką i Europie nic do tego."
Europa to nie Islam i tak powinno być. Niech spieprzają z tą durną religią do Afryki i Azji. Za kilkaset lat cała Europa będzie muzułmańska, a tego nikt nie chce.
"poza tym przemoc wobec kobiet zdarza się codziennie WSZĘDZIE. "
Ale nie tak chora i brutalna. Śmierć prze ukamienowanie albo stłuczenie na śmierć to jest barbarzyństwo.
Dziś przeglądam portal i proszę:
http://www.pardon.pl/artykul/13570/zgwalcona_14-latka_zakatowana_na_smierc_za_se ks_z_zonatym
Nienawidzę tej kultury i jestem za całkowitym zakazem emigracji Arabów do Europy.
"i kobiety tam żyją całkiem fajnie."
Gówno prawda. Moja siostra była w Turcji i wszyscy ją wytykali palcami za to, że chodziła w krótkich spodenkach. Jak by nie była turystką to w jakiejś uliczce by ją zatłukli. Chodzenie ze szmatą na twarzy cały rok też nie jest za ciekawe.
Kobiety tam praktycznie żadnych praw nie mają i dziwie się, że tego nie wiesz.
sam bredzisz. nie wiem po co wklejasz link potwierdzający moje słowa, a nie Twoje. obrzezanie kobiet nie ma nic wspólnego z religią, tylko z kulturą. owszem, praktycznie każda kobieta jest obrzezana, ale w krajach afrykańskich, ze względu na tradycję, nie na religię (na samym początku w swoim własnym linku możesz przeczytać o obrzezaniu kobiet wśród społeczności chrześcijańskiej). ile można to tłumaczyć?
jak to Europa to nie Islam? każdy może wyznawać co chce i nikomu nic do tego.
wątpię, żeby w Turcji wszyscy wytykali Twoją siostrę palcami, bo Turcja jest krajem liberalnym religijnie i wiele samych Turczynek chodzi bez hijabu i ubiera się po europejsku. co do Turcji to nawet jest odwrotnie, bo rząd zabrania kobietom chodzić w hijabach (nazywanych przez ciebie "szmatkami") np. na uczelnie wyższe i wiele zdolnych, mądrych dziewczyn nie może studiować, bo ma do wyboru zdjęcie hijabu z powodu studiów albo popełnienie grzechu (sytuacja siostry mojego byłego chłopaka). także sorry, zły kraj podałeś jako przykład.
i tak, kobietom żyje się fajnie - mężczyźni o nie dbają, zapewniają pieniądze na życie, kobiety jeśli chcą to mogą pracować, ale pieniądze przeznaczają na swoje przyjemności, bo to facet czuje się w obowiązku zarabiać tyle, żeby starczyło na życie i dom. poza tym kobiety mają zagwarantowany w Koranie orgazm! jest napisane, że mężczyzna najpierw musi zadbać o potrzeby kobiety, później o swoje i do tego ma dążyć. ha!
a "szmatki" nie każą nosić im mężczyźni, tylko religia. bo Islam chce chronić kobiety przed uprzedmiotowieniem i traktowaniem wyłącznie jako obiekt seksualny. a tak, jak kobieta jest zasłonięta, to nikt nie spogląda jej w dekolt, ani nie zagląda pod spódniczkę.
i wiem o tej religii więcej niż Ty, bo:
1) czytałam Koran
2) od wielu lat wiąże się tylko z Muzułmanami, bo są świetni w każdej dziedzinie życia. mój narzeczony jest Muzułmaninem i jestem z tego dumna. i nie, nie bije mnie i nie będzie bił. również nie nakłania mnie do zmiany religii, a Koran przeczytałam dawno temu, jeszcze będąc nastolatką z własnej ciekawości.
"wątpię, żeby w Turcji wszyscy wytykali Twoją siostrę palcami"
Nie interesuję mnie to.
"i tak, kobietom żyje się fajnie - mężczyźni o nie dbają, zapewniają pieniądze na życie, kobiety jeśli chcą to mogą pracować, ale pieniądze przeznaczają na swoje przyjemności"
Rzeczywiście fajnie... Być całe życie na utrzymaniu faceta i nic nie robić - super sprawa. Poza tym nie dziwie się skoro kobiety w Islamie mają drastycznie ograniczone możliwości zrobienia kariery.
"że mężczyzna najpierw musi zadbać o potrzeby kobiety, później o swoje i do tego ma dążyć. ha!"
Ciężko zadbać o te potrzeby jeśli żona nie ma łechtaczki. Tak wiem, że jest jeszcze kilka sposobów.
Nie trawie Islamu i całkowicie popieram USA w walce z terroryzmem, który z tej religii się wywodzi. Terroryści zabijają w imię Allaha. Wiem, że w Koranie nie karzą zabijać, ale Islam to zło.
ja podaję konkretne argumenty, z twoich postów nic konkretnego nie wynika (poza tym że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem i chooj cie obchodzą nawet najtrafniejsze argumenty które nie zgadzają z twoją wizją świata) wiele razy mówiłam że Islam nie każe obrzezać i że na Muzułmankach nie dokonuje się obrzezania - ignorujesz to ciągle wiedząc swoje, nawet podałeś link do wikipedii podającej potwierdzenie MOICH słów, nie twoich. co mogę powiedzieć? dzięki za poparcie:)
poza tym albo jesteś skrajnie naiwny albo niedouczony jeśli twierdzisz, że wielkie i wspaniałe Stany Zjednoczone, najlepsi przyjaciele jeszcze wspanialszej i jeszcze piękniejszej Polski prowadzą wojny ze względu na TERRORYZM. który wywodzi się z każdej religii, btw.
wiele tracisz z takim myśleniem, ale jakoś mi cię nie żal:>
generalnie, jak to mówiła mojej świętej pamięci babcia: "nie kłóć się z głupszym od ciebie, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i zniszczy doświadczeniem." czas posłuchać babuni, więc żegnam.
życzę spotkania z prawdziwym Muzułmaninem który pokaże ci jak gościnni i mili są wyznawcy Islamu, a także może jakichś intymnych sytuacji z Muzułmanką żebyś na własne oczy się przekonał, że ma łechtaczkę.
bless ya
"że na Muzułmankach nie dokonuje się obrzezania"
W całej Afryce dokonuje się obrzezania Muzułmanek. Tak wiem, że to nie wynika z tej religii, ale z ogólnej popieprzonej kultury tych ludzi.
"poza tym albo jesteś skrajnie naiwny albo niedouczony jeśli twierdzisz, że wielkie i wspaniałe Stany Zjednoczone, najlepsi przyjaciele jeszcze wspanialszej i jeszcze piękniejszej Polski prowadzą wojny ze względu na TERRORYZM. który wywodzi się z każdej religii, btw."
Najwięcej terrorystów to Muzułmanie. Kiedyś oglądałem film, że w krajach typu Iran i innych arabskich istnieją nielegalne szkoły, które od małego wpajają dzieciom, że umrzeć za Allaha to największa chwała.
Co do USA to ja nigdzie nie napisałem, że prowadzą wojny tylko ze względu na terroryzm. Kradną ropę itd.
Każda wojna daje USA ogromne korzyści - ten kraj bez prowadzenia wojny nie potrafi funkcjonować, ale akurat to, że walczą z Arabami to mi pasuję i ja to popieram, bo hołotę trzeba ucywilizować - vide Irak.
ale w necie funkcjonuje pewien filmik, który pokazuje jak jeden z przywódców islamskich, mówi że znalazł pokojowe rozwiązanie na szerzenie religii -kolonizowanie krajów w których opanuje inna religia, stawianie tam meczetów wmieszanie się w społeczeństwo poprzez małżeństwa z przedstawicielami innych religii i nawracanie ich, potem wychowanie w religii tejże swoich dzieci. Itp. fakty dot. szerzenia się islamu.
Skoro tak dobrze znasz koran, proszę powiedz mi, czy dla człowieka który wyznaje islam, najważniejszą misją na świecie jest nawrócenie możliwie największej ilości ludzi na swoją wiarę, dzięki czemu zapewnia sobie zbawienie?
najważniejszą misją Muzułmanina jest przestrzeganie zasad Koranu i Mahometa: modlitwa, czystość (fizyczna i duchowa), dobroć, dawanie datków na cele charytatywne (musi być jakiś procent rocznie chyba, już nie pamiętam, ale jak coś to mogę się zapytać narzeczonego) abstynencja, niejedzenie wieprzowiny itd.
jeśli chodzi o nawrócenie, to jest to w takim samym stopniu jak ewangelizacja. ani mniej, ani więcej. czyli wcale nie najważniejsza i nie jest to ich celem. ma to taki sam sens nawrócenie kogoś na Katolicką przez Katolika ( tak jak np. te wszystkie misje katolickie w Afryce). i to nie chodzi o kolejny dobry uczynek dla siebie, tylko jest logicznym następstwem wiary (każdej wiary) - jak się wyznaje jakąś religię, to uznaje się ją za tę jedyną i prawdziwą, więc wyznawcy innych religii nie mają racji, więc trzeba im pokazać prawdę, żeby mieli możliwość się nawrócić. zasada taka sama jak wszędzie, a już szczególnie w Chrześcijaństwie.
katolickie misje w Afryce raczej mają charakter pomocy, nie ewangelizacyjny ( a nawracanie się murzyno w nazwałabym koleją rzeczy) i niemów "szczególnie w chrześcijaństwie", bo w takim razie w Wa-wie nie powstał by meczet...... ani u mnie w Oliwie ;). Dziękuję za odpowiedź na pytanie, widocznie zostałam źle poinformowana.
ale co ma meczet do rzeczy? panuje swoboda wyznaniowa, więc meczet może powstać gdziekolwiek w PL gdzie jest tyle wiernych, że ma on miejsce bytu (szczególnie że raczej nie jest fundowany prze państwo, no chyba że się mylę...). tak jak choćby cerkiew - są wierni, więc niech sobie stawiają miejsce modlitw. w wielu krajach muzułmańskich, gdzie prawo tego nie zabrania (a w większości nie zabrania), są kościoły.
co do misji w Afryce, owszem, chodzi o pomoc, ale w równym stopniu o ewangelizację. to wszystko jest połączone - zakładają szkółki, ale uczą w nich raczej osoby ze święceniami (jakieś zakonnice, zakonnicy, księża... nie wiem kto tam jeszcze) i uczą ich m.in. religii, organizują dzieciom jakieś przytułki, domy dziecka czy domy opieki dla dzieci chorych, ale przed snem każą im się modlić.
p.s. w Oliwie jest meczet??? o proszę... nawet nie wiedziałam:D (jestem z Pomorza;)
spróbujmy postawić kościół w kraju muzułmańskim, np Arabii Saudyjskiej, wtedy dowiemy się ile ma do rzeczy...
Jaki nauczyciel pojechałby do Afryki uczyć za darmo dzieci.
Jestem pewna że nikt nie KARZE modlić się tym dzieciom. Jestem pewna że robią to z własnej woli. Tak, w Oliwie jest meczet, od wielu, wielu lat........
w Arabii Saudyjskiej kościół by nie przeszedł, bo prawo tego zabrania (jeśliby nie zabraniało, to myślę że zwykli Muzułmanie nie mieliby nic przeciwko. tak, ja rzeczywiście tak uważam) no i zwyczajnie nie ma tam aż takiej liczby Katolików by stawiać kościół.
za to kościoły są m.in w Turcji, Maroku, Pakistanie, Egipcie, Tunezji, Iraku, a nawet w Iranie (oczywiście nie wymieniłam wszystkich, tylko te o których wiem i pamiętam).
co do modlitw dzieci w Afryce, to wiele z nich nie miało do tej pory kontaktu z religią, a misjonarze uczą ich modlitw i nauczają o Jezusie. potem rozpoczynają i kończą zajęcia modlitwą, a w tych przytułkach rano i przed snem opiekuni przypominają o modlitwie.
wiem, bo jeszcze kiedyś w szkole jak miałam religię, to ksiądz wybierał się na Madagaskar i nam opowiadał jak to będzie u niego wyglądało.
wiem!:D jest pięć obowiązków Muzułmanina (filary): jałmużna, pielgrzymka do Mekki, post (podczas ramadanu), modlitwa i wyznanie wiary (taka formułka). ha! przypomniałam sobie, jestem wspaniała! xD
catherinemusic, przepraszam że się wtrącę ale nie masz racji. To co piszesz to jakaś nowa moda ostatnio popularna w Polsce, przyszła z Europy Zachodniej. Pisząc skrótowo, używasz schematu ''muzułmanie gościnni i cudowni ludzie, a tylko jednostki wypaczają''. Skad to wiesz? Bo poczytałeś trochę w internecie czy literaturze? Bo może masz jakiegoś znajomego? Wierz mi jest odwrotnie. Może pisałbym odwrotnie, gdybym wychowa się w tej samej kulturze co ty, ale spójrz na mój avatar.
A wiesz jak żyją muzłumanie w Belgii? I nie czytałem o tym w gazecie ani w internecie. Byłem tam już 4 razy, od ponad 20 lat mieszka tam moja najbliższa rodzina.
Jedna wielka banda nierobów, nie pracują, mają po 10 dzieci i żyją na socialu, zaczepiają ludzi na ulicy, a jak coś im opowiesz nieprzyjemnego to zleci się 20 brudasów i wtedy jest nieprzyjemnie. Jedna gmina wzięła pod lupe jednego marokana wiesz ile wyciągał z sociala? 9000 euro miesięcznie!! Miał żone i 2 kochanki, każda po 10 dzieci, z czego kochanki miały status samotnych matek i dostawały 2x więcej.
Znają każdy paragraf i tylko kombinują jak od ludzi pieniądze wyciągnąć.
Więc tak wspaniali nie są jak piszesz catherinemusic, cięszę się że nie ma ich dużo w Polsce, chociaż znam paru i nie są tacy źli... Ale takiej plagi jak np w Belgii to nie chciałbym tu widzieć.
Xsaav ,KLassubanipal.tworek radziłbym wam obejrzeć parę odcinków
'boso przez świat' Wojciecha Cejrowskiego. dotyczących islamu, to co wy bredzicie jest żałosne, owszem w nie których krajach islamu takie przypadki są częste kamieniowanie kobiet itp, ale nienawidzenie całego islamu za to ze ma swoje odłamy to już przesada. Islam to naprawdę porządna religia i najlepszym dowodem na to jest to co jest napisane w Koranie. Niestety nie które muzułmańskie kraje żle go interpretują albo przekręcają go na swoją korzyśc
Ta Twoja tyrada przypomina mi trochę ślepą gadaninę ojca Bruna. Hołotę trzeba ucywilizować? Słyszałeś o czymś takim, jak Guantanamo? Więc to jest ten sposób, który pochwalasz? Dokładnie tak samo postępowali hitlerowcy ślepo wierząc, że "jeśli znajdą choć jednego miłego Żyda, to będą największymi odkrywcami". Jest taka książka "Trzy filiżanki herbaty", wiele mówi o tej "hołocie", jak to ująłeś. Oni wierzą w islam i nie przeszkadza im to w byciu dobrymi ludźmi. Żyją w potwornej biedzie, a mimo wszystko dzielą się z gośćmi, też innej wiary. Wiadomo, że zdarzają się wyjątki, ale to wynika z charakteru, a nie z religii. Kwestia madras też tam jest przedstawiona. A chodzi Ci pewnie o te fundowane przez Saudów, które szerzą wahhabizm. Ale pewnie nie wiedziałeś o tym i wszystkich wrzuciłeś do jednego worka.
Druga książka "Guantanamo.Pięć lat z mojego życia".
Xsaav wiesz co a ty jesteś pie.pszonym nacjonalistą, który wierzy we wszystko co przeczyta w jakiś gazetach dla deb.ili ;/
Czy się różnią Żydzi, Muzułmanie, czy Polacy??? Taaaa bo Polacy to taki głu.pi, zacofany, nietolerancyjny kraj... można to spotkać wszędzie np.Xsaav czy jogowafel i szczerze mówiąc żal mi takich osób, które uważają,że Polska to najlepszy kraj i inne narody trzeb tęppić czy poniżać albo pisać takie bzdury na temat Żydów, czy Muzułmanów...
Aczkolwiek abstrahując od ogółu, film robi moim zdaniem z nas nieco idiotów!!! SPOJLER!!! nic, że spłonęło właśnie kilkuset Żydów, wszyscy i tak płaczą za niemieckim chłopcem. DOKŁADNIE
Wstyd przyznać, ale masz rację. Albo przynajmniej częściowo. Bo owszem, było mi przede wszystkim żal Bruna. Dopiero po chwili dotarło do mnie, że nie tylko on ginie w tej komorze, że przecież w obozie cały czas ktoś umierał. Nie wiem, może to dlatego, że przez półtora godziny widziałam JEGO świat, starałam się jakoś utożsamiać z JEGO rzeczywistością. Może gdyby film był kręcony z perspektywy Szmula, to najpierw pomyślałabym o nim. Pewnie tak samo by było, gdyby głównym bohaterem był każdy inny obozowicz- w pierwszym rzędzie byłoby mi szkoda właśnie tego konkretnego obozowicza. Niestety ludzie mają to do siebie, że czują empatię tym silniejszą, im lepiej kogoś poznają. Nikt nie żałuje zupełnie anonimowych ludzi, jakkolwiek brutalnie by to nie brzmiało. I mnie jest tego trochę wstyd, teraz, kiedy o tym myślę, ale psychiki człowieka zmienić się nie da.
Ah, zapomniałabym. Chciałabym jeszcze wytłumaczyć, dlaczego tylko częściowo zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Otóż nie było mi szkoda NIEMIECKIEGO dziecka, ale dziecka W OGÓLE. Jego narodowość nie ma najmniejszego znaczenia, przynajmniej dla mnie. W końcu narodowości się nie wybiera, a Bruno hitlerowcem nie był. Jego ojciec owszem, ale nie on. Bruno niczym nie zawinił. Jego przewinieniem była dziecięca naiwność i absolutny brak zrozumienia tego, co się działo w świecie dorosłych.
"Nie widzę powodu dla którego obarczać odpowiedzialnością za dzisiejsze działania Żydów ich przodków, ktorym przyszło żyć w piekielnych dla nich czasach"! Popieram w 100 %!
Nie rozumiem trochę waszego toku myślenia. Wszyscy tutaj widzą tylko w tych chłopcach to jakiego byli pochodzenia i że "wszyscy i tak płaczą za niemieckim chłopcem" a tak naprawdę nikt nie widzi że to jest właśnie tylko mały chłopiec, którym rodzice bez skrupułów manipulują. On tak w rzeczywistości nie wiedział co robi wchodząc na teren obozu bo jego wiedza opierała się na filmie przesyconym propagandą!
Zobaczcie w Bruno bezbronnego chłopca bo nie każdy Niemiec rodzi się mordercą!!!
masz coś z głową nie w porządku ? nie masz serca ? Żydzi to ludzie należy im się taki sam szacunek jak Tobie czy mnie właśnie przez takich jak Ty Polaków postrzega się jako antysemitów toperjeangirl ma rację nie chcesz nią być ale jesteś (antysemitką). Hitler to było ścierwo. I posłuchaj czasem innych głosów a nie tylko tych, które słyszysz z Radia Maryja i innych takich zidiociałych "tworów".
Hitler był człowiekiem i należy mi się taki szacunek, na jaki sobie zasłużył swoim postępowaniem- czyli ŻADEN.
krety.nie jak jestes takim fanem Hitlera to sobie pier.dolnijj swastyke na czole.
przeczytaj dokładnie a potem odpowiadaj. oczywiście, że żal mi żydów, ale widocznie jesteś za mało douczona żeby wiedzieć co wyprawiają oni. i gratuluję klasy, bo siedziec przed komputerem i wciskać ludziom, że słuchają radia maryja jest łatwo. uwierz mi, nigdy nie słuchałam ani nie zamierzam. warto poznac trochę historię, a nie opierac swój światopogląd na współczuciu. pozdrawiam :)
sama się doucz a przede wszystkim niczego nie wciskam tylko hasła które głosisz są charakterystyczne dla pewnego "środowiska" stąd to radio maryja i wiesz co mój światopogląd nie jest oparty na współczuciu Tobie natomiast odrobina by się przydała
"sama się doucz" - bardzo silny argument z twojej strony.
Nawiasem mówiąc, jesteś idealnym przykładem ofiary współczesnej manipulacji i propagandy o tolerancji. Pora otworzyć oczy, bo później będzie za późno.
ale ziejesz nienawiścią Nawet nie chce mi się z toba polemizować. jogowafel ma sporo racji. A żydzi sami wywołują antysemityzm, poza tym nie wiem czy wiesz, ale jesteś dla nich (talmudycznego odłamu) gojem, czyli kimś gorszym, które powinno im służyć. Proponuję dowiedzieć się czegoś więcej o otaczającym świecie.
zadziwiające ja zieje nienawiścią sprawdź w słowniku co to słowo znaczy... nigdy od żadnego Żyda nie usłyszałam że jestem gorsza nigdy żaden mnie źle nie potraktował to, co piszesz to hasła powielane przez antysemitów właśnie
nie ma w słowniku, już nigdy się tego nie dowiem :(
ale może ty znajdziesz coś pod hasłem "manipulacja"
według mnie nie masz racji i ograniczasz temat tylko do jednego elementu - a co z Romami, Polakami, Rosjanami, homoseksualistami, chorymi psychicznie? też robią z siebie ofiary? nie chcę Cię atakować, ale nie zapominaj, że nie tylko Żydzi byli mordowani bezsensownie, w imię chorej ideologii. To nie jest rzecz wyolbrzymiona, można znaleźć relacje z tamtego okresu nie tylko osób pokrzywdzonych, ofiar ale i ludzi, którzy te obozy wyzwalali, budowali, a nawet którzy tych ludzi mordowali.
Żydzi i Arabowie praktycznie od przełomu XIX i XX wieku toczą walki, wojny, mordują siebie nawzajem. Geneza powstania Izraela to jedno wielkie pasmo konfliktów zbrojnych. Dziś ci ludzie są do siebie tak nastawieni właśnie ze względu na historię. Nie chcę nikogo bronić - Żydzi tak samo jak Arabowie mordują i mordowali niewinnych ludzi (Irgun, Lechi). Jest to jednak konflikt, który rodził się przez lata. Holokaust, jakby nie patrzeć, to była momentalna zagłada spowodowana decyzją jednego człowieka. Tych dwóch rzeczy nie można do siebie porównywać.
Przykro mi to mówić, ale mimo starań o pokazanie światu tej tragedii (holokaust - nie patrząc na dokładne statystyki i ewentualne błędy w liczbie ofiar - mimo wszystko był zbrodnią i wielką tragedią) są ludzie, którzy to hamują. Ty niestety taką osobą jesteś. A potem słyszymy, jak ktoś na Zachodzie publicznie mówi o "polskich komorach gazowych"
Grzechów współczesnych Żydów (odnoszę się do wypowiedzi jogowafel, ja, niestety, nie orientuję się, na jaką skalę są te zachowania) w żaden sposób nie umniejszają tego, co działo się z narodem żydowskim w czasie II wś, tak samo owych współczesnych grzechów nie można tłumaczyć okrucieństwem hitlerowców, że niby teraz Żydzi biorą odwet za stare krzywdy. Każdy odpowiada za to, co zrobi. A przynajmniej powinien. I nawet jeśli takie filmy są fundowane przez bogatych Żydów- co z tego? Jakbym była wystarczająco bogata i dostała propozycję sfinansowania takiego filmu, to bym to zrobiła. I nie, nie jestem Żydówką. Może to idylliczne podejście, ale zło jest złem, ludobójstwo to ludobójstwo, bez względu, czy zginął Żyd, Niemiec, czy zielony przybysz z innej galaktyki.
I szkoda tylko, że film ogranicza się tylko do zagłady Żydów, przecież w obozach ginęły na potęgę i inne narody, choćby Polacy. Nikt nie powinien o tym zapominać.
hmm... tyle się nagadałam nie na temat (o Islamie:P), że może teraz, dla odmiany poruszę temat wątku;P
wiesz, między innymi o to chodzi, że Żydzi skupili całą uwagę na sobie i teraz mało kto wspomina o innych ofiarach wojny. można zauważyć, że w filmach sponsorowanych (produkowanych) przez Żydów, widać tylko i wyłącznie ofiary żydowskie, a o innych się nawet nie wspomina, prawda?
bumbleble ma rację z tymi gojami, faktycznie jest tak, że uznają oni gojów za coś gorszego i i można (a nawet wskazane jest) ich bez problemu wykorzystywać, a nawet zabijać, w tym osoby cywilne i dzieci (!!!). ponadto z tego co wiem (czytałam pewne tłumaczenie, zastrzegam sobie że może nie oddawało ono całego sensu, ale to co przeczytałam było szokujące) w ich modlitwach dziękują Bogu że nie są chrześcijanami oraz że tylko oni są na tyle ważni, że Bóg słucha ich modlitw, bo Chrześcijanie kłaniają się i modlą do "pustki" - w końcu i tak ich Bóg nie słucha. jakiś czas wypowiadał się rabin o tym, jak to goje zostali stworzeni tylko po to, żeby służyć Żydom (w polu i wykonywać za nich ciężką pracę fizyczną) i porównywał ich (nas?) do osłów. co prawda wielu Żydów się od tego odcięło i nie chciało mieć z tym nic wspólnego, ale było również wielu zwolenników tej teorii. facet który ją głosił jest prezesem ważnego Izraelskiego zgrupowania politycznego i nawet nie został poproszony o przeprosiny, już nie mówiąc o dymisji.
i właśnie to jest najbardziej przerażające: że wiedząc co się z nimi działo podczas II WŚ (wg ideologii nazistowskiej mieli wartość szczurów), sami mają takie pomysły.
aha, i może dodam to zanim się posypią gromy, że jestem antysemitką itd: uważam że nie wolno o niczym zapominać i niczego usprawiedliwiać. są ludzie, którzy zapominają o krzywdach wyrządzonych Żydom podczas wojny bo mają na względzie to co się dzieje teraz - nie popieram tego. są też tacy, którzy zapominają o tym, co Żydzi robią teraz, bo skupiają się na ich krzywdzie doznanej podczas wojny i tylko nad tym się rozczulają - tego tez nie popieram.
powinno się tych dwóch spraw nie mieszać i nie usprawiedliwiać jednej krzywdy drugą.
Nieprawda, nie jesteś antysemitką! Po prostu wiesz o otaczającym cię świecie więcej, niż to co powiedzą w tv czy napiszą w Wybor.czej. I bardzo podoba mi się twoja wypowiedź. Polecam książkę "studia nad żydofilią" Stanisława Michalkiewicza (wybitny facet :)gdzie pokazuje, jak świadomość żydów talmudycznych, karaimów (którzy są bardzo "wporzo" -normali ludzie oddani swojej wierze) i innych bardzo się różnią. A ci ktorzy finansują takie filmy, w ogóle w nic nie wierzą.... może tylko w swoją wyższość nad gojami.
A jeżeli chodzi o holokaust polecam książkę prof. Normana Filkenstein'a "Przedsiębiorstwo Holocaust" który, jest wyjątkowo mądrym i szlachetnym Żydem. Jego ojciec i matka przeżyli getto wa-wskie, obozy koncentracyjne i marsz śmierci.
"powinno się tych dwóch spraw nie mieszać i nie usprawiedliwiać jednej krzywdy drugą." i tym oto sposobem doszłyśmy do porozumienia.
A co do Twojego wcześniejszego posta o tym, jak Żydzi traktują innych, bo to tez chyba wymaga komentarza- każda religia ma swoich fanatyków. Ludzie dzielą się na tych, którzy wierzą w lepszego albo gorszego Boga, zmienia się tylko perspektywa. A wystarczyłoby, gdyby każdy zatrzymał swoją wiarę dla siebie i szanował ludzi wokół.