Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Zaintrygowany tematem zasiadłem do oglądania filmu i, niestety, z każdą minutą ogarniała mnie coraz większa irytacja. Od Amerykanów nie można wymagać wiele, ale przecież Brytyjczycy znali prawdziwe oblicze wojny. Tymczasem w filmie wszystko jest fałszywe. Szczytem ignorancji jest już słaniający się na nogach więzień w śmierdzącym zapewne pasiaku, usługujący do stołu niemieckim dygnitarzom. Czy scenarzysta znał poziom zawszenia w obozach zagłady? Jaki poziom wiedzy o realiach eksterminacji Żydów trzeba mieć, aby wymyślić takie sceny? Podobnych absurdów w filmie jest cała masa. Nie chce mi się ich tu nawet wymieniać. I wszystko po to, żeby doprowadzić do starej prawdy lansowanej przez Kalego. Film moim zdaniem mocno głupawy, raczej irytujący niż intrygujący. Zero realiów, nadzieja na poruszenie młodzieży znającej realia wojny z amerykańskich komiksów... Szkoda czasu...

ocenił(a) film na 9
slawek_omar

zero realiów? Myślę, że podstawową i najbardziej realistyczną podstawą jest samo przesłanie filmu- Niemcy każdego dnia skazywali na zagładę setki rodzin, dzieci. A tymczasem widzimy jak wielka rozpacz wywołała śmierć jednego Bruna... 9/10 mimo wszystkich niedociągnięć...