Hej, czy moze znacie filmy o podobnym klimacie, nie musi byc taka fabula o wojnie????
Polecam film Życie jest piękne o miłości ojca do syna. Dostał dwa Oscary dla Roberta Begniniego.
Hej! Przedstawiam 26 filmów o tematyce Holokaustu wraz z opisem i recenzjami: http://www.kinomaniaki.com/modules.php?op=modload&name=Publikacje&file=index&req =showcontent&id=54 To jeden z moich ulubionych tematów poruszanych w filmach i literaturze.
jeżeli nie musi być o wojnie to polecam bardzo mocno "Jakub kłamca" z Robinem Williamsem jeżeli lubisz tematyke holokaustu to musisz to zobaczyc (film który jest o ciężkich czasach , został przedstawiony w niesamowity sposób ) GORĄCO POLECAM
Zdecydowanie polecam "Życie jest piękne". Genialny film ukazujący holocaust w niesamowity, ironiczny, a zarazem pełen okrucieństwa sbosób.
Polecam również dziewiąty odcinek serialu Kompania Braci. Tytuł odcinka to "Dlaczego walczymy" ("Why we fight"). W tym odcinku pokazane jest wyzwalanie jednego z obozów koncentracyjnych dla Żydów, Polaków i Cyganów w Niemczech. Nawet jeśli nie oglądałeś całej serii, to polecam ten odcinek. Naprawdę dramatycznie i niesamowicie wzruszająco pokazane sceny wejścia Amerykanów do obozu.
Ja oglądałam kiedyś też film o tematyce holokaustu ale nie mogę sobie przypomnieć jaki miał tytuł. Grała w nim jeśli dobrze pamiętam Kristen Dunst (ale sprawdziłam w czym grała i nie znalazłam tego tytułu). W filmie grała dziewczyna, która przeżywała okres buntu (czy jakiegoś innego ustrojstwa) bo chciała sobie zrobić tatuaż. W tym czasie pojechała z rodziną do jakiejś babki(czy innej wiekowej kobietki). Wtedy upada z drabiny straciła przytomność i w czasie gdy jest w 'ala śpiączce przeżywa czas wojny. Najpierw jest gdzieś w okolicach Lublina (i nazywa się bodajże Rybka, albo tak to tłumaczyli), później trafia do obozu i tam ginie za dziewczynę, z którą trafiła do obozu. W tym momencie budzi się z tej 'ala śpiączki i poznaje, że ta jej babka to ta dziewczyna z obozu.
Oglądał ktoś taki film? Mało w nim przemocy ale i tak jest wymowny ;)