7,3 95 tys. ocen
7,3 10 1 94850
7,5 63 krytyków
Cicha noc
powrót do forum filmu Cicha noc

"Wiesz dlaczego się bałem tak tej zagranicy? Bo jak tam jechałem, to myślałem, że właśnie tam... że tam za granicą będę się mógł czuć człowiekiem, a nie tym Polakiem, ale po latach dotarło do mnie, że właśnie tam, jestem najbardziej Polakiem, a tylko tutaj w Polsce, mogę być człowiekiem, bo tutaj jest ten kraj, żebyśmy mogli się tutaj czuć ludźmi"

Polskie realia i polskie problemy w pigułce, chociaż ciężko to spłycić do określenia przysłowiowej "pigułki", bo na takie problemy takowej nie ma.., fenomenalna obsada, momenty dramatyczne przeplatają się z wesołymi dialogami, ostatecznie oddając to jak w większości wyglądało i często nadal wygląda życie ludzi w Polsce. Nastawienie rodzin do emigracji, chęć zdobycia szansy na lepsze życie, a ostatecznie, jak to najczęściej bywa, przykre starcie się z problemami, których nie da się zostawić, zatrzaskując za sobą drzwi rodzinnych domów. Polskie kino coraz wyżej stawia poprzeczkę, dokładnie przez takie produkcje. Nie potrzebne jest, na siłę zresztą, łapanie się i kreowanie Ameryczki. Ameryką nigdy nie będziemy, co ma swoje plusy jak i zobrazowane minusy.
Mocne 9/10, polecam każdemu.