"Wiesz dlaczego się bałem tak tej zagranicy? Bo jak tam jechałem, to myślałem, że właśnie tam... że tam za granicą będę się mógł czuć człowiekiem, a nie tym Polakiem, ale po latach dotarło do mnie, że właśnie tam, jestem najbardziej Polakiem, a tylko tutaj w Polsce, mogę być człowiekiem, bo tutaj jest ten kraj, żebyśmy mogli się tutaj czuć ludźmi"
Polskie realia i polskie problemy w pigułce, chociaż ciężko to spłycić do określenia przysłowiowej "pigułki", bo na takie problemy takowej nie ma.., fenomenalna obsada, momenty dramatyczne przeplatają się z wesołymi dialogami, ostatecznie oddając to jak w większości wyglądało i często nadal wygląda życie ludzi w Polsce. Nastawienie rodzin do emigracji, chęć zdobycia szansy na lepsze życie, a ostatecznie, jak to najczęściej bywa, przykre starcie się z problemami, których nie da się zostawić, zatrzaskując za sobą drzwi rodzinnych domów. Polskie kino coraz wyżej stawia poprzeczkę, dokładnie przez takie produkcje. Nie potrzebne jest, na siłę zresztą, łapanie się i kreowanie Ameryczki. Ameryką nigdy nie będziemy, co ma swoje plusy jak i zobrazowane minusy.
Mocne 9/10, polecam każdemu.