PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4889}

Ciemna gwiazda

Dark Star
1974
6,1 2,5 tys. ocen
6,1 10 1 2526
6,3 11 krytyków
Ciemna gwiazda
powrót do forum filmu Ciemna gwiazda

Dowiedziałem się ostatnio, że na podstawie tego filmu powstal pmysł na Obcego ,ALIEN'. Historia statku
Blask Star to szkielet na bazie którego zbudowano historię statku Nostromo. Film jest szkolym produktem,
który z 30 minut 16 m taśmy przerobiono na pełnometrażową, kinową historię. Warto zobaczyć , polecam
fanom Obcego.

ocenił(a) film na 8
krwawica

coś człowieku się pomyliłeś chyba ci chodziło o black a nie blask. A to jeszcze nie dobrze bo nie chodzilo o czerń w tytule tylko ciemność (dark star) tak brzmi tytuł i film nie ma 30 minut tylko 83 coś nie napisałeś chyba o tym samym filmie

ocenił(a) film na 9
krwawica

Mógłbyś to jakoś poprzeć? Bo ten film miał premierę w roku 1980, a Obcy 1 w 1979.

Muszrom

do powyższych... premiera filmu była w 1974 roku;]

a po drugie: "Film jest szkolym produktem,
który z 30 minut 16 m taśmy przerobiono na pełnometrażową, kinową historię."

czytać ze zrozumieniem ;]

pzdr.

ocenił(a) film na 9
Nexus_Six

Widocznie zmieniono datę premiery, wcześniej widniała data z roku 1980.
pzdr

Muszrom

a może, wcześniej nie widziałem ;)

w każdym bądź razie widnieje teraz 1974

Nexus_Six

Też o tym słyszałem film podobno naprawde jest pierwowzorem obcego i był tak naprawde pracą szkolną Joha Carpentera :) Zresztą, wystarczy poszukać w internecie na angielskich stronach i troche poczytać. :)

ocenił(a) film na 6
WK1989

Kto by się spodziewał, że tak wyglądał pierwowzór Obcego? Cały czas jestem w szoku :D

ocenił(a) film na 6
sundayborn

To nie dziwi, skoro scenarzystą obu filmów jest Dan O'Bannion.

ocenił(a) film na 8
krwawica

Tak to prawda. Twórcy "Obcego" przyznają, że pomysł powstał po obejrzeniu "Dark Star". Więc pierwowzorem Xenomorpha jest piłka na kurzych łapkach. Swoją drogą o co chodzi z tymi włosami i brodami bohaterów? Czy wtedy taka była moda czy po prostu nie golili się podczas pobytu w kosmosie?