Pomijając, że film traktuje o nowoczesnej historii kopciuszka, to da się w nim gołym okiem zauważyć typowe dla tego typu kina elementy:
1) Główna bohaterka to niezrozumiała przez otoczenie outsiderka, mało popularna, trzymająca się z boku, bierna obserwatorka której albo nikt nie zauważa albo nią gardzą albo jedno i drugie.
2) O, jest też i nasz królewicz- przystojny, młody, umięśniony kapitan drużyny futbolowej. To bardzo ważne, gdyż jak wiadomo, kapitan budzi największy rispekt u swoich ziomów. W kapitanie drużyny futbolowej całkowicie przypadkowo w wyniku wielu, zawiłych i zagmatwanych akcji zakochuje się nasza piękna lecz skromna główna bohaterka.
3) Ale ale! Nie może być przecież do końca tak różowo. Musi pojawić się też element grozy, czyli zła postać psująca szyki głównym bohaterom. Otóż to, nadchodzi przewodnicząca (?:D) szkolnej grupy cheerleaderek, piękna, blondowłosa, zarozumiała i bogata o bardzo słodkim imieniu (Pam, Viki lub jak w tym filmie: Shelby) dzieweczka, otoczona grupką całkiem głupich koleżaneczek. Oczywiście z kim chodzi nasza Shelby? Z kapitanem drużyny futbolowej. Tworzą bardzo piękną parę w szkole do czasu pojawienia się na horyzoncie rywalki w postaci głównej bohaterki, którą piękna cheerleaderka z przyjemnością upokarza (najczęściej na szkolnym korytarzu na oczach całej szkoły).
4) Nie mogłoby też zabraknąć pozytywnego bohatera, który niczym pomocne ramię podtrzymuje główną bohaterkę na duchu, gdy ta musi znosić szykany ze strony niemiłych i wrogo nastawionych przeciwko niej ludzi. Najczęściej jest to niezbyt przystojny, lekko frikowaty, jeszcze trochę dziecinny nieuczesany chłopaczek, często w okularach, które zawzięcie poprawia gdy się denerwuje. Kiedy obok przechodzi piękna dziewczyna z 'elity', rozwiewając przed jego oczami blond włosy (koniecznie slow motion) nasz chłopaczek bardzo się zawstydza, jednak fantazjuje, że kiedyś do niej podejdzie i zagada.
Oczywiście przyjaciel głównej bohaterki to może być również dziewczyna, ale koniecznie brzydsza i nie do końca normalna - może na przykład być to zagorzała zwolenniczka ochrony środowiska lub kolekcjonerka nietypowych przedmiotów mająca swój własny autystyczny świat.
To tyle jeśli chodzi o podstawowe postaci i wątki. Takich typowych pomysłów, powielanych w wielu filmach tego typu jest dużo, dużo więcej, ale zwyczajnie nie chce mi się ich wszystkich wypisywać ;)
No i co w związku z tym?
Filmów o Drakuli też powstało wiele, niby były o tym samym ale różnica między nimi była ogromna, jedne cienkie jak szpitalny krupnik a inne prawdziwe dzieła.
"da się w nim gołym okiem zauważyć typowe dla tego typu kina elementy"
Każdy filmu posiada elementy typowe dla danego gatunku(rodzaju) dzięki temu można je sklasyfikować, wiec nie rozumiem jaki miał cel twój wywód na ten temat.
Trochę wymagający widz może się znudzić gdy serwują mu po raz któryś to samo. (Żeby nie było, nie jestem żadną zwolenniczką tego typu kina, ale filmy są po to, by je oglądać a potem oceniać).
"Filmów o Drakuli też powstało wiele, niby były o tym samym ale różnica między nimi była ogromna, jedne cienkie jak szpitalny krupnik a inne prawdziwe dzieła."
Film o takiej samej tematyce A film wykorzystujący szereg identycznych wątków to chyba jednak nie to samo. 'Różnica była między nimi ogromna'. A ja jakoś w amerykańskich filmach o księżniczkach ogromnych różnic nie dostrzegam.
"(...) jaki miał cel twój wywód na ten temat."
Popraw mnie jeśli się mylę, ale forum dyskusyjne chyba służy do wyrażania swoich opinii, nieprawdaż?
Wybacz, ale jeśli nie lubisz takich filmów to po co je oglądasz. Ja nie lubię horrorów i ich nie oglądam...Proste...