7,4 249 tys. ocen
7,4 10 1 248589
6,0 33 krytyków
Constantine
powrót do forum filmu Constantine

Hellblazer to z pewnością jeden z najciekawszych komiksów. John Constantine to świetnie zarysowana wielowymiarowa i dość ekstrawagancka postac komiksowa. Historie opisane w tych zeszytach są pełne ciekawych intryg, niezłych dialogów, no a przede wszystkim niepowtarzalnego, brutalnego i mrocznego klimatu. Niestety, (kiepscy) filmowcy nie potrafią umiejętnie wykorzystać nawet tak świetnego materiału. Robiąc typowa amerykańską papkę dla małoletnich pożeraczy efektów specjalnych. A mógł być z tego naprawdę ciekawy i mroczny rozrywkowy thriller. Szkoda...

A tak na marginesie to Keanu Reeves w ogóle nie nadaje się do tej roli, pomijając już nawet fakt, ze tytułowy bohater był blondynem. Moim faworytem do tej roli był zawsze Mickey Rourke.

4/10

blacksmith_4

Mi sie osobiscie podobal, Reeves moze i nie jest podobny do Constantine'a ale zato zagral rewelacyjnie. A film nie jest jakaś "papka dla maloletnich pożeraczy efektów specjalnych". Byloby tak w przypadku twojej wersji, a jesli chodzi o Rourke'a to z taka buźką jak teraz nie załapie sie do żadnej dobrej roli. A moim faworytem na Constantine'a był Michael Douglas (oczywiscie jak byl troche mlodszy)

ocenił(a) film na 8
Black_Smog

Sam film nie jest taki zły ... tylko że jego przekleństwem jest to, iż został oparty na komiksie "HellBlazer". Już w tym kontekście film nie dorasta nawet do pięt komiksowi... szkoda

ocenił(a) film na 8
Denis

A ja nie wiem czy to z komiksu czy nie, ale świetna wizja Lucyfera :) nie spotkałem się z lepszą :D miło było obejrzeć jeszcze raz ten film w TiWi :)

ocenił(a) film na 3
PerfectStranger

Film jest niestety słaby (3/10) jak większość "horrorów" nota bene. Chociaż w sumie nie wiem czy na takie miano zasługuje bo ani razu się nie bałem. Już prędzej śmiech mnie łapał, ale najczęściej nuda i zniesmaczenie głupotą scenariusza...

Kagan

a gdzie Pan znalazłeś że to jest horror?

Jak na thriller dałbym 6/10, jako ekranizacja komiksu 4/10 można się było spodziewać klimacik ulotnił się bardzo szybko. Reasumując daję 5 na 10. (IMHO lepszy od Spider Man'ów Iron Man'ów i innych radosnych wymysłów)

ocenił(a) film na 3
Crooket

W Teletygodniu tak napisali :-P wg filmwebu to thriller, co nie zmienia mojej oceny ;-)