PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4833}
8,2 276 tys. ocen
8,2 10 1 276169
8,2 84 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Moim zdaniem kolacja w restauracji z zona.Prawdziwe mistrzostwo Pacino

ocenił(a) film na 9
kazan_6

Nie, większość tych scen z drugiej połowy filmu już zupełnie niepotrzebne, wydłużają tylko ten film w nieskończoność.
Najlepsza to zabójstwo Franka i Mela, oraz końcowa rozwałka (włączając śmierć).

ocenił(a) film na 10
Uzi

scena z piłą łańcuchowa

kolacja i genialny monolog Montany

scena w samochodzie w NY

ostatnia scena i Tony upada

"World is Yours"

ocenił(a) film na 9
kazan_6

Moim zdaniem scena koncowa jest najwieksza slaboscia tego filmu.Troche przerysowana jak z tanich chwytnych sensacyjek.Ale caly film zwlaszcza rola Pacino jest genialna.

ocenił(a) film na 10
kazan_6

Mi się podoba od sceny gdy brudna forsa jest przeliczana:) i zanoszona w workach do banku w celu wyprania:) i do sceny gdy na ślubie Tony pokazuje gością swojego drapieżnego pupila na łańcuchu. Miodzio! Push it to the limit!

ocenił(a) film na 10
kazan_6

Nie wiem czemu mówicie, że De Palma przerysował ostatnią scenę. Moim zdaniem nawet jeśli to zrobił, to tylko dlatego żeby podkreślić grubą linią, iż Montana w tym filmie "przegrywa życie" jak mówiła Elvira, a w żadnym wypadku nie jest bohaterem i nie należy go za takiego uznawać. Poza tym kocham ten film, bo nie mówi wyłącznie o lataniu (jak wiele produkcji gangsterskich), ale również o upadaniu i to z hukiem, ale jednocześnie jest to upadek podniosły, a ostatnia scena jedynie kulminuje go.

ocenił(a) film na 10
you_are_sick

dokładnie tak

aha no i właśnie push it to the limit jeszcze też oczywiście :-)

ocenił(a) film na 8
kazan_6

* Końcowa scena - wrak Montany siedzący w swoim fotelu w gabinecie, kiedy wszystko się autentycznie wali, także jego śmierć. Głośny upadek gangstera. Naprawdę ruszyła mnie ta scena.

* pierwsza robótka Montany, czyli akcja z piłą łańcuchową.

* rozmowa przy kolacji i monolog Tony'ego.

Ha, motyw z Push it to the limit jest naprawde fajny ;]

kazan_6

Scena z piła jest chyba najlepszą w całym filmie. Jak dla mnie kultowa scena.

ocenił(a) film na 9
kazan_6

ostatnia scena kiedy siedzi w fotelu w kokainowym obłoczku- cudo ;)
no i to "say hello to my little friend" ;d

ocenił(a) film na 10
Ego

-monolog w kawiarni
-scena gdy Tony Montana wraca z siostrą do domu po zabiciu jej męża
-scena finalna i ta niesamowita muzyka

ocenił(a) film na 9
Triko80

Trudno powiedzieć ale scena w restauracji jest chyba najlepsza.
Oczywiście już wtedy kiedy Montana zostaje sam i zaczyna wygłaszać:

"You need people like me, so you can point them with your fuckin finger and say - he's the bad guy"

Co jak co ale sporo jest mądrego w tym co powiedział, jakby się tak dogłębnie zastanowić :)

Pzdr

kazan_6

Oglądałem ten film dość dawno, ale do dziś pamiętam scenę śmierci Tony'ego.

kazan_6

nie chcę być źle zrozumiana, więc od razu zaznaczam, że w moim przypadku scena która najbardziej zapadła mi w pamięć, nie jest sceną, która w jakikolwiek sposób by mi się podobała. może od razu przyznam się, że cały film również nieszczególnie przypadł mi do gustu...
oglądałam go dosyć dawno i najlepiej [niestety] pamiętam scenę z piłą łańcuchową

kazan_6

Wg mnie najlepsze sceny z filmu:

- scena z pila
- scena w ktorej usmiechniety Manny dostaje od Tony'ego kulke w brzuch.
- i oczywiscie scena finalowa, kiedy siostra Montany umiera, a ten w narkotycznym amoku strzela na oslep po czym wpada martwy do basenu ...
"The World is yours" - najlepsza scena z filmu i jedna z lepszych w historii kina... po prostu majstertszyk. Swietne podsumowanie calego filmu.