Żeby było jasne wiem jak w komiksie wygląda Superman, wiem że ma mieć pelerynkę, kolorowe "S" na klacie, itp. :) ALE...
...motyw z pojawieniem się stroju był co najmniej dziwny. Wyglądało to tak jakby kostium leżał w tym statku ileś tysięcy lat i czekał na osobę, która go znajdzie i założy. I czemu akurat takie barwy miał strój? Czemu nie był w mniej pstrokatych barwach, tak jak się nosili na Kryptonie? Ok, co do niebieskiego trykotu to jeszcze rozumiem - Jor El też miał taki (było to pokazane jak nakładał zbroję do walki z Zodem). Widocznie klasa naukowców miała niebieskie barwy, żołnierze (Zod) czarne, itp. Ale dlaczego akurat peleryna i "S" są tak krwiście czerwone. Na Kryptonie żadna postać nie miała tak kolorowego stroju a tu proszę! Na statku coś takiego!
Trochę się czepiam, ale uważam, że mogli to wyjaśnić jakoś dlaczego akurat takie barwy będzie miał kostium. Nie wiem... Hologram Jor Ela mógł powiedzieć coś w stylu: "Kolor czerwony na Ziemi to atrybut królów, bla, bla, bla.." Wiecie o co mi chodzi :)
W filmie "Batman - Początek" geneza stroju jest super przedstawiona a tutaj ukazał mu się taki, bo taki był w komiksie i kropka.
Pozdrawiam :)
ten statek lezal tam kilkanascie tysiecy lat,prawdopodobnie moda na kryptonie tez sie zmieniala co jakis czas
wydaje mi się, że odpowiedzią na twoje pytanie może być komiksowy prequel opowiadający historię przed wydarzeniami w MoS, a mianowicie o tym jak owy statek znalazł się na ziemi. Otóż według komiksu owym statkiem zwiadowczym leciała Kara Zor-El, która prawdopodobnie przeżyła rozbicie się statku. To by mogło wyjaśniać symbol domu Elów na kombinezonie. A czemu taki jaskrawy? Cóż, może dawniej była nieco inna moda :)
Być może coś przegapiłem, ale:
-Jor El na ziemi był projekcją świadmości, jednak na kryptonie nie wykorzystywano projekcji holograficznych ale latające komputery z "mechanicznym wyświetlaczem"
-w czasie ucieczki Lois ze statku, kryptończycy zdawali się nie widzieć Jor Ela
-Jor El bardzo szybko zaufał Lois
-kostium był doskonale dopasowany
wnioski?
-w rzeczywistości Jor El nie był hologramem ale świadomością w świadomości która nie tylko przekazuje ale jednczesnie czyta informacje
-komora w której był kostium nie była szafą ale urządzeniem generującym
-pod koniec filmu jest kolejna retrospekcja kiedy młody Clark bawi się z psem i ma na plecach czerwoną pelerynę. Być może w oparciu o to wspomnienie Jor postanowił wygenerować mu pelerynę
Jor-El powiedział Supkowi coś w stylu "Jesteś pierwszym naturalnie urodzonym dzieckiem na Kryptonie." I na początku filmu mówił do Lary, że "nasz syn będzie wolny". Więc ten kostium może być odzwierciedleniem tej wolności. Pstrokate barwy mogą symbolizować właśnie oderwanie się od wizji starego Kryptona. Kal-El miał symbolizować idee nowego Kryptona na Ziemi. No i Dr_Hyde, też może mieć rację z tym komiksem. :)
Kal nie był pierwszym naturalnie urodzonym dzieckiem, tylko pierwszym naturalnie urodzonym od czasów wprowadzenia kontroli urodzin. Niezwykłość Esa nie polegała jednak na sposobie jego przyjścia na świat , ale na sposobie poczęcia. Wszystkie dzieci na kryptonie w chwili sztucznego zapłodnienia miały poprzez codex modyfikowany kod genetyczny w ten sposób aby przypisać kryptończyka tylko do jednej roli w społeczeństwie. Kal był wolny od ograniczeń i mógł podejmować wybory oparte na sumieniu, systemie wartości. Jor-El chciał,aby po tym jak Kal pozna ziemian sam zdecydował czy unicestwić gatunek ludzki i zmienić ziemię w nowy krypton.