PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=305388}

Człowiek ze stali

Man of Steel
2013
6,4 137 tys. ocen
6,4 10 1 137024
5,3 60 krytyków
Człowiek ze stali
powrót do forum filmu Człowiek ze stali

Strój Supermana

ocenił(a) film na 6

Żeby było jasne wiem jak w komiksie wygląda Superman, wiem że ma mieć pelerynkę, kolorowe "S" na klacie, itp. :) ALE...

...motyw z pojawieniem się stroju był co najmniej dziwny. Wyglądało to tak jakby kostium leżał w tym statku ileś tysięcy lat i czekał na osobę, która go znajdzie i założy. I czemu akurat takie barwy miał strój? Czemu nie był w mniej pstrokatych barwach, tak jak się nosili na Kryptonie? Ok, co do niebieskiego trykotu to jeszcze rozumiem - Jor El też miał taki (było to pokazane jak nakładał zbroję do walki z Zodem). Widocznie klasa naukowców miała niebieskie barwy, żołnierze (Zod) czarne, itp. Ale dlaczego akurat peleryna i "S" są tak krwiście czerwone. Na Kryptonie żadna postać nie miała tak kolorowego stroju a tu proszę! Na statku coś takiego!
Trochę się czepiam, ale uważam, że mogli to wyjaśnić jakoś dlaczego akurat takie barwy będzie miał kostium. Nie wiem... Hologram Jor Ela mógł powiedzieć coś w stylu: "Kolor czerwony na Ziemi to atrybut królów, bla, bla, bla.." Wiecie o co mi chodzi :)
W filmie "Batman - Początek" geneza stroju jest super przedstawiona a tutaj ukazał mu się taki, bo taki był w komiksie i kropka.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
frugo07

ten statek lezal tam kilkanascie tysiecy lat,prawdopodobnie moda na kryptonie tez sie zmieniala co jakis czas

ocenił(a) film na 8
frugo07

wydaje mi się, że odpowiedzią na twoje pytanie może być komiksowy prequel opowiadający historię przed wydarzeniami w MoS, a mianowicie o tym jak owy statek znalazł się na ziemi. Otóż według komiksu owym statkiem zwiadowczym leciała Kara Zor-El, która prawdopodobnie przeżyła rozbicie się statku. To by mogło wyjaśniać symbol domu Elów na kombinezonie. A czemu taki jaskrawy? Cóż, może dawniej była nieco inna moda :)

ocenił(a) film na 9
frugo07

Być może coś przegapiłem, ale:
-Jor El na ziemi był projekcją świadmości, jednak na kryptonie nie wykorzystywano projekcji holograficznych ale latające komputery z "mechanicznym wyświetlaczem"
-w czasie ucieczki Lois ze statku, kryptończycy zdawali się nie widzieć Jor Ela
-Jor El bardzo szybko zaufał Lois
-kostium był doskonale dopasowany
wnioski?
-w rzeczywistości Jor El nie był hologramem ale świadomością w świadomości która nie tylko przekazuje ale jednczesnie czyta informacje
-komora w której był kostium nie była szafą ale urządzeniem generującym
-pod koniec filmu jest kolejna retrospekcja kiedy młody Clark bawi się z psem i ma na plecach czerwoną pelerynę. Być może w oparciu o to wspomnienie Jor postanowił wygenerować mu pelerynę

ocenił(a) film na 9
GiGiX

Generalnie wszyscy kryptończycy gustowali w pelerynkach :P

użytkownik usunięty
frugo07

Jor-El powiedział Supkowi coś w stylu "Jesteś pierwszym naturalnie urodzonym dzieckiem na Kryptonie." I na początku filmu mówił do Lary, że "nasz syn będzie wolny". Więc ten kostium może być odzwierciedleniem tej wolności. Pstrokate barwy mogą symbolizować właśnie oderwanie się od wizji starego Kryptona. Kal-El miał symbolizować idee nowego Kryptona na Ziemi. No i Dr_Hyde, też może mieć rację z tym komiksem. :)

ocenił(a) film na 9

Kal nie był pierwszym naturalnie urodzonym dzieckiem, tylko pierwszym naturalnie urodzonym od czasów wprowadzenia kontroli urodzin. Niezwykłość Esa nie polegała jednak na sposobie jego przyjścia na świat , ale na sposobie poczęcia. Wszystkie dzieci na kryptonie w chwili sztucznego zapłodnienia miały poprzez codex modyfikowany kod genetyczny w ten sposób aby przypisać kryptończyka tylko do jednej roli w społeczeństwie. Kal był wolny od ograniczeń i mógł podejmować wybory oparte na sumieniu, systemie wartości. Jor-El chciał,aby po tym jak Kal pozna ziemian sam zdecydował czy unicestwić gatunek ludzki i zmienić ziemię w nowy krypton.

użytkownik usunięty
GiGiX

Masz rację. Przepraszam za błąd. ;)