Po tym filmie, czuć niewątpliwą pustkę (przynajmniej w moim przypadku). Ukazane są tu wartości człowiecze, zależne od jego sytuacji życiowej w jakiej się znajduje. Wartości te mieszają w głowie, głównie przez to, że zaczynamy rozumieć, że nasza pogoń za rzeczami materialnymi czy za autobusem do szkoły,pracy nie ma w sobie racji bytu bycia człowiekiem. Gubimy naszą ludzką naturę w pogoni za byciem lepszym, bogatszym. W pośpiechu gubimy własne JA. Zaczynamy się go wypierać gdy okazuje się,że nasze JA nie jest idealne i przestajemy być sobą po to aby pokazać się w najlepszym świetle latarni, bo pod nią jest najciemniej i nie widać naszych brudów. Potrafimy zarzucać innym, że ich postępowanie nie jest dobre,bo my wiemy to lepiej, jesteśmy przecież ,, mądrzejsi ,, ale nie pomyślimy o tym, co kierowało tym człowiekiem, że postąpił tak, jak uważał- to za jedyne wyjście. Bo łatwiej nam osądzić niż zastanowić się , ale sami oczekujemy w zamian, zrozumienia w świetle sprawiedliwości. Jesteśmy samolubni przez co giniemy. Zabijamy w imię lepszego Boga, za bycie innej narodowości, inny kolor skóry, za skórkę chleba dla dziecka. Wojna o Twoją prawdę, zabija jej przeciwników, w tym również winne złu całego świata dzieci które spiskują na kolanach matek,które chcą dać dziecku pajdę chleba i kubek wody bo Ty masz przecież absolutną rację a reszta się nie liczy. Tak, zdecydowanie jesteśmy samolubni. Film ten odsłania nam młode, świeże jak i stare zniszczone życiem twarze, które mają oczy przepełnione, żalem do świata. Każdy z nich ma swoje racje, swoje prawdy, złotą wiarę i opinię. Waga ich doświadczeń, nie może być lepsza czy gorsza. Każdy w każdym z Nas siedzi młody Werter, który cierpi z najważniejszego problemu. Jedni ujawniają się drudzy nie. Jeden mówi tak, drugi nie. Ja mam racje Ty nie. Film podaje Nam na tacy egzystencje ludzką i to od nas, od naszych doświadczeń, naszej empatii zależy, jaką cenę, ma przekaz tego filmu dla nas, bo może mieć ale nie musi .
Bo pamiętajcie, my nic nie musimy, my ewentualnie możemy.
J.A.L.V.K.