Dlaczego takiego wielkiego klasyka kina akcji nie puszczają w polskich stacjach telewizyjnych typu TVP1 ,TVP2 ,Polsat ,TVN ,TVN7 ,TV 4 itp ? Puszczają czasami inne filmy Dolpha (czasami nawet te słabsze ) ale tego chyba od wielu lat nie puścili !!! Niedawno go oglądałem na niemieckiej stacji Rtl 2 ,a tak po zatym to nic .Wie ktoś dlaczego ?
a mię wiesz co dziwi 2 lata temu puszczali cały czas uniwersalnego 1 i terminatora 1 i 2 a teraz nic puszczają tylko te gorsze części czyli T3 bunt maszyn i US2: powrót
TVN też któregoś razu pamiętam tylko Rockyego Balboę(6) puścił od razu, nie zaczynając od poprzedników. Dziwne to jest dla mnie.
To nie jest dziwne. Po prostu Tvn nie ma wykupionych pozostałych części tylko Tvp 1 tak samo "Terminatora3" "Uniwersalnego żołnierza2" są puszczane na Polsacie od razu bez poprzednich części dlatego, że również pierwsze części ma wykupione Tvp1 !
Moze i masz rację Mateo. Ale na penwo w TV powinni wracać do ambitniejszych produkcji z lat 90 :)
Z Dolphem Lundgrenem, Jean Claudem Van Dammem, nawet nie lubianego prze zem nie Seagala(ale te wcześneijsze produkcje, broń boże te teraźniejsze!).
Te starsze filmy gwiazdy kina akcji nie mieli za bardzo "ambitne", ale rozumiem, że ci chodzi o klasyki kina akcji :)
Powód może być bardzo prosty.Filmy z Dolphem w roli głównej mają bardzo małą oglądalność.
W sumie masz racja .Ale The Punisher ,Dzrzewo Jozuego i Ostry Poker w małym tokio leci raz na jakiś czas w TV ,mogi by też dać Czerwonego Skorpiona . Ale chyba jest tak jak piszesz ,bo filmy z Dolphem najrzadziej lecą w Polskiej Telewizji .To już o wiele cześćiej dawają filmy z Chuckiem Norrisem ,Od filmu Oko za OKo z 1981 do Zadania Specjalnego każdy jego film leci kilka raży w ciągu roku .
A moim zdaniem właśnie dlatego, że były mało znane powinny być puszczane w naszej telewizji. Wtedy są spore szanse, że obejrzy film większa liczba osób. Nie oszukujmy się, ale są widzowie, którzy lubią stare kino akcji i na pewno tęsknią za takimi produkcjami.
Ale kiedyś były te filmy puszczane w telewizji ,pamietam tak rok 1998 ,wtedy na Polsacie leciał Honor Zabójcy ,w 2000 roku w Megahicie na Polsacie leciał The Punisher ,w tym samym okresie leciało Dzrzewo Jozuego na TVP1 ,w połowie lat 90 na TVP1 leciał Mroczny Anioł .Czerwonego Skorpiona nie pamietam ale kolega mówił mi ze kiedyś on leciał w TV .Nie tylko te filmy z Dolphem leciały ale wiele też innym dobrych filmów akcji leciało np Niezawodna Obrona z Speakmanem leciała na Polsacie ,Huragan Ognia z Brandonem Lee też na Polsacie ,Kod Milczenia na TVN w 1998 roku leciał , a także wiele innych filmów z Lorenzo Lamasem ,Cynitha Rotrock ,Don ,,Dragon ,,Wilson ,Billy Blanks itp .Niestety chyba tak od 2000 roku polskie stacje przestały te filmy nadawać ,skoda .Czasami coś ciekawego puści Tele5 czy TVN7 ale to też rzadko .
Ostatnio nawet TV4 puszcza filmy karate z Brucem Lee albo z Jackie Chanem.
A za tydzień w środę na tvp1 o 20.00 będzie nasz kochany '' Rambo 1 '' - czyż to nie jest wspaniała nowina ;-D
A w sobotę będzie Sędzia Dredd ze Sly'em i Bohater ostatniej akcji z Arnim. Najgorsze, że oba filmy są o tej samej godzinie - jeden na tv puls a drugi na tele 5 i nie wiadomo na co się zdecydować.
Obejrzy ten co lubisz bardziej .Ja mam taki sam problem w piątek bo na TVP1 leci Goldeneye a na TVN7 Bohater i Strach .
Też żałuję, bo to w końcu rewelacyjny film. Na moje oko, to filmy z Dolphem puszczane są bardzo rzadko. Pamiętam tylko Honor Zabójcy, Killing Machine, ostatnio Najemnicy. Szkoda, bo może po kilku świetnych produkcjach za lat 90 ludzie docenili by Dolpha, bo jest chyba najbardziej niedocenionym aktorem.
"Na moje oko, to filmy z Dolphem puszczane są bardzo rzadko"
A dajcież spokój z oglądaniem w TV :P
Takie filmy zasługują na to, by postawić oryginał na półce, sam zaopatrzyłem się w następujące filmy z Dolphem jak dotąd:
- Rocky IV (blu-ray)
- Masters of Universe (angielskie DVD + napisy PL)
- Red Scorpion (angielskie DVD + napisy PL; amerykańskie wydanie blu-ray (+ knapik z VHSa)
- Punisher - koreańskie DVD (+ Knapik na kopii zapasowej)
- Dark Angel - angielskie DVD (+napisy PL i Knapik)
- Showdown in Little Tokyo - polskie wydanie DVD
- Universal Soldier - polskie DVD + Szołajski z VHSa i Knapik z TV na kopii zapasowej
- Joshua Tree - amerykańskie DVD, francuskie DVD + Gudowski z TV i napisy PL na kopii zapasowej.
- Johnny Mnemonic (tylko ze względu na Dolpha, film ogólnie cienki) - polskie DVD
- Expendables - angielskie wydanie w steelu Blu-ray + DVD (+ napisy PL)
i nie muszę czekaż aż jakaś TV mi łaskawie je puści. I to samo polecam zrobić wszystkim fanom.
No ja też mam te filmy u siebie na Kompie albo na DVD lub na VHS .Tylko tak sobie zadałem na forum te pytanie dlaczego nie puszczają takiego klasyka w telewizji a puszczają np słabego BlackJack ,Zły generał czy Strzelec Wyborowy z Dolphem .Przecież to są gnioty ....
Aż takie gnioty to to nie są. Mnie np Strzelec wyborowy się podobał. Podobnie z Blackjackiem. Ale to wiadomo, rzecz gustu. Gniot, to był ,,Ostatni patrol''.
No w sumie masz racje Strzelec Wyborowy i Blacjk nie są złe ale daleko im do Czerwonego Skorpiona czy Mrocznego Anioła a te filmy nie puszczają w polskiej tv .Chociaż Mroczny Anioł leciał niedawno na TCM .
Niestety ubolewam nad tym, że nie mam tego programu TCM oraz tego MGM, bo tam lecą westerny, wojenne i wszystkie sprzed roku 1970.
Ja ma tylko kablówkę, ale na szczęście dla mnie, puszczają ostatnio same hity filmowe. We wrześniu na polsacie bedzie Ex1. Dziś znów na TV Puls bedzie Sędzia Dred, mam też Kino Polska i tam czasami puszczają przedwojenne filmy. A teraz jest czas wspominania II wojny światowej, więc puszczają filmy o tematyce wojennej.
Dzisiaj na Polsacie leci Metro Strachu ,a w środę Mroczna Dzielnica z Stefkiem Seagalem .Trzeba oglądać.
"Czerwony Skorpion" to taki dużo mniej popularny kuzyn Rambo i Commando. Ale zgadzam się, film bardzo dobry i szkoda, że nie można doczekać się w tv projekcji.
Kiedyś podobno on leciał w tv ,ale ja go nie ogladałem .Tylko kolega mi mówił .Natomiast Mroczny Anioł leciał kiedyś na TVP1 ,dziś go też nie nadają . A tak wogóle to czemu filmy Dolpha typu Czerwony Skorpion czy Mroczny Anioł nie zrobiły takiej furory jak Krwawy Sport czy Wygrać ze śmiercią .Przez to że Dolph nie był tak widowiskowy w walce jak Van Damme czy Steven czy po prostu z wygladu nie budził zainteresowania ? W sensie że był podobny do Rosjanina ?
Powiem szczerze, że Dolph bardziej przypomina mi aryjczyka, czyli hitlerowskiego niemca idealnego :P
Nie mam pojęcia czemu Czerwony Skorpion przeleciał przez kina bez większego echa :/ Lundgren był wtedy mega charakterystyczny z wyglądu a filmy jakie robił były co najmniej dobre. Widocznie miał mniejszą siłę przebicia niż Van Damme i Seagal, bo zawsze stał w ich cieniu mimo, że statusem powinien być z nimi jak równy z równym.
A kto twoim zdaniem krecił lepsze filmy Dolph czy Chuck ? Kto po Seagalu i Van Dammie twoim zdaniem jeśli chodzi o karateków i takie typowe B-klasowe akcyjniaki typu Czerwony Skorpion ,Mroczny Anioł ,Zaginiony w akcji ,Odział Delta itp powinien być numerem 3 ? Dolph miał świetne filmy ale Chucka znowu były bardziej kasowe tak jak Van Damma czy Seagala .Dla mnie trudny wybór ....
Moim zdaniem jednak Chuck. Zrobił większą karierę, zagrał z takimi sławami jak Bruce Lee no i jest zdecydowanie większą, bardziej znaną legendą. Dolph był swojego czasu dobry, miał kilka bardzo dobrych filmów a jego kariera zaczęła się obiecująco. Ale już w połowie lat 90- tych coś zaczynało być nie tak. Ogólnie koleś jest dosyć niedoceniany i zapomniany. Zawsze był w pierwszej lidze facetów od filmów akcji, ale mimo to w cieniu kolegów po fachu.
Ok ,dzięki .No i trzeba dodać ze Chuck nakręcił mnóstwo dobrych ,solidnych filmów od 1980 czyli od Ośmiokąta do 1990 roku czyli do Delta Force 2 prawie każdy jego film był świętny czy dobry .Tylko nie wiem czy takie filmy jak Ośmiokąt ,Oko za Oko traktować jako mega przeboje kina na poziomie Krwawego Sportu czy Niko ? Ja szłyszałem taką opinie że pierwszy dobry film w jakim Chuck zagrał to był Samotny Wilk McQuade ? Ale tamte filmy typu Ośmiobok czy Mściciel z honkongu też były świetne ,solidnymi filmami akcji ,no nie ?
Stare filmy Chucka nie były takimi przebojami jak pierwsze filmy Seagala i Van Damma. Końcówka lat 80 tych to pewnego rodzaju boom na akcyjniaki i filmy kopane, które weszły jakby w nowy i bardziej efektowny wymiar: o wiele większy budżet, efekty specjalne itp. Po prostu inne podejście. Ale za to Norris jest tak samo rozpoznawalny jak panowie powyżej, a już szczególnie wrył się w pamięć widzom (szczególnie polskim) dzięki serialowi "Strażnik Teksasu". Jest to nie lada sztuka zrobić taką kasę i popularność na serialu :) Większość ludzi kojarzy Norrisa właśnie jako "cowboy'a" w kapeluszu i płaszczu z odznaką szeryfa na piersi. Mało kto go pamięta jako blondyna bez wąsów obijającego azjatyckie facjaty :)
Czyli w sumie można powiedzieć że Strażnik Teksasu to był dla Chucka w latach 90 pewnym sensie odrodzeniem ,renesansem sławy i pozycji jako gwiazdora po lekim upadku na początku lat 90 .A jeśli chodzi o najlepsze filmy Chucka które były zbliżone poziomem ,budzetem i wykonaniem do np Liberatora czy Uniwersalnego Żołnierza to pewnie były to Samotny Wilk McQuade ,Zaginiony w akcji 1,2,2 i Odział Delta 1,2
A jeśli chodzi o takich typowych aktorów kina akcji -karate typu Seagal ,Van Damme ,Lundgren czy Norris kto twoim zdaniem z nich był najlepszy ? Miał najlepsze filmy akcji po których można było powiedzieć Ach ,co za film !!! Tak jak można było powiedzięc po Wygrać ze śmiercią ,Krwawym Sporcie czy Ostry Poker w małym Tokio .Na pewno wiesz o co mi chodzi . Dla mnie trudny wybór ,chociaż osobiście powiem ci że w dzieciństwie najbardziałem lubiałem ogladać Van Damma ,Krwawy Sport ,Cyborg ,Kickboxer ,Wykonać Wyrok czy Podwójne Uderzenie te filmy mi się bardzo podobały .Potem wolałem Stevena
Powiem Ci, że dla mnie Seagal i Van Damme. Lundgren w mniejszym stopniu, moim zdaniem zawsze był gdzieś "obok" Stefka i Jean Claude'a. Mówiło się o nim w latach 90 tych i miał wysokobudżetowy akcyjniak w postaci "Ostrego pokera w Małym Tokio" i było widać, że ta sama ekipa robiła co Seagalowi "Wygrać ze Śmiercią" no ale cholera Dolph się nie przebił i od 1995 było coraz słabiej.
A filmy Chucka z budżetem to jak dla mnie te, które wymieniłeś i dodałbym jeszcze "Kumpli" i "Top Dog". Może nie są to jego majstersztyki, ale na pewno było w nich trochę kasy włożone to widać po wykonaniu :)
A ostatni dobry ,solidny film Lundgrena to jaki jest twoim zdaniem ? Moim zdaniem Strzelec Wyborowy , właśnie z 1995 roku . Co sądzisz o tym ?
Jeżeli mogę odpowiedzieć na to pytanie, to Honor Zabójcy był takim ostatnim, dobrym klimatycznym filmem Dolpha. :)
No w sumie tak ale wiesz wykonanie trochę kulało ,mało akcji i na słabym poziomie ,w sumie ta walka z tym ochromiarzem taka nieudolna .Aczkolwiek znam dużo ludzi co ten film zaliczają do lepszych filmów z Dolphem .Niedługo obejrzę go ponownie i wyrobię sobię końcową opinie i go ocenie w końcu
Film z Dolphem, gdzie dużo walczy nogami, to trochę przynudzjaący Tajny Projekt, ale dla walk naprawdę warty obejrzenia :)
Ostatni Ptrol, Zły Generał, Misja w Czasie, Władca Wszechświata, Mistyfikacja. Obejrzanych produkcji: 37!
Z Van Dammem mam lepiej, bo 44 obejrzane produkcje i żadnego nie pominąłem, poza Sinav i Eagle Path, które nie są w Polsce dostępne. I ewentualnie tych poprzednich, co grał epizodycznie.
Ja też z Van Dame mam najwiencej obejrzanych ,tylko tych kilka nowości pominewłem
Six Bullets, Krzyżowy Ogień masz obejrzane? ;) Albo nowego Uniwersalnego Żołnierza? :)