PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=521879}

Czeski błąd

Kawasakiho růže
2009
7,0 4,2 tys. ocen
7,0 10 1 4151
7,0 3 krytyków
Czeski błąd
powrót do forum filmu Czeski błąd

czeskie kino ma to do siebie, że zazwyczaj czas szybko na nim upływa, tak jest i z tym filmem. natomiast o ile do mistrzostwa opanowali komediodramaty, komedie obyczajowe czy czarne komedie to z taką konwencją sąsiadom wychodzi raz lepiej raz gorzej. "Kawasakiho ruze" (czy też jak chce nasz dystrybutor "Czeski błąd" - kompletnie z dupy tytuł nawiasem mówiąc) to film nawiązaujący do inwigilacji tajnych służb, tajnych wspołpracowników, donosów raportów i wszystkiego co stąd wynikało i wynika jeszcze do dzisiaj. film uważam, że mało zaangażowany, postaci spłaszczone, fabuła powierzchowna nieco i emocje dość sztuczne. takie podejście może się sprawdzić w w zdystansowanym komediodramacie, ale tutaj potrzeba by troszkę więcej realizmu. jeden z najgorszych filmów w dorobku Jana Hrebejka (dla mnie osobiście wręcz najgorszy), niestety. jeśli doszukiwać się jakichś pozytywów to chyba takich, że w tematyce agenturalnej to polskie kino jest lepsze, bo zarówno "Różyczka" Jana Kidawy-Błońskiego jak i "Rysa" Michała Rosy prezentują tę tematykę w sposób ciekawszy i bardziej przekonywający...

sten44

Zgadzam się w zupełności ze wszystkim co piszesz:) Już się przestraszyłam, że ze mną jest coś nie tak, że się nie zachwycam, a przecież to Hrebejk, bo przecież taka tematyka ujęta w taki lekki sposób i że Polacy się powinni od Czechów uczyć. Ogólnie tak, ale filmów o takiej tematyce nie potrafią robić. Miało być lekko a wyszło nieprzekonująco i papierowo. Nie biorę tej stylistyki.
Mój ulubiony film Hrebejka to "Pod jednym dachem" znany także po tytułem "Przytulne gniazdko"
Pozdrawiam.