PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=781}

Dług

1999
7,8 155 tys. ocen
7,8 10 1 154706
8,1 56 krytyków
Dług
powrót do forum filmu Dług

Film mnie rozczarował. Ocena gustopodobnych 8,5. Ocena ogólna niewiele niższa. Oczekiwałem dobrego, polskiego kina. Ha, ha. Nic z tych rzeczy. Aktorstwo tragiczne, wręcz drętwe, ciągle takie samo, słaba mimika twarzy etc. Fabuła ? Jak sie ma fabuła do zagranicznych filmów ? Czy tak wysoka ocena jest spowodowana tylko tym, że film jest polski ? W takich momentach patriotyzm nie jest potrzebny. Historia ani trochę mnie nie poruszyła. Główny bohater, który na koniec zakablował na siebie i kumpli w moich oczach jest totalnym kretynem. Napiszecie że wyrzuty sumienia itp...dziwne że jakoś nie pomyślał o tym zanim zabił. Wysłać siebie i kumpli do więzienia na 25 lat za zabicie zagrażającemu społeczeństwu kryminalisty ? JA po czymś takim byłbym dumny, że normalne społeczeństwo nie jest zagrożone. Na filmie się wynudziłem. Niczym mnie nie zaskoczył, bardzo przewidywalny. 6/10.

ocenił(a) film na 7
pablo12000

"dziwne że jakoś nie pomyślał o tym zanim zabił." A ty uważasz, że on myślał racjonalnie w momencie popełnienia zbrodni? Może też nie do końca uważam, że zakończenie było dobre, ale nie uważam żeby było bardzo złe.

ocenił(a) film na 3
Arkadiuszk44

Może i nie myślał racjonalnie ale dobrowolne pójście do więzienia jest śmieszne. Co ? Uważał się sam za groźnego dla społeczeństwa ? Trudno w to uwierzyć...

Nie mówię że zakończenie jest bardzo złe ale na pewno bardzo rozczarowujące jak na film z taką oceną.

ocenił(a) film na 9
pablo12000

Wróć do filmu za parę lat. I zapamiętaj ważną rzecz, w życiu nigdy nie jest nic albo czarne, albo białe...

pablo12000

dlaczego "zakablował" ?
Bo bo myślał że w Polsce istnieje sprawiedliwość.

ThePrestige

Ten film oparty jest na faktach.Tutaj nic nie można było zmienić.Ta historia i jej finał wydarzyły się naprawdę.Kiedyś w "Rozmowach w toku"był wywiad z prawdziwym bohaterem tego dramatu ,który odsiaduje jeszcze karę 25 lat więzienia.Niesamowite ale to co ogladamy na ekranie wydarzyło się naprawdę,prawie nic nie zostało zmyślone !

emigrant007

no tak

emigrant007

już nie odsiaduje kary bo w tym miesiącu został ułaskawiony, a Sławek nie siedzi już od czasw Kwaśniewskiego

ocenił(a) film na 9
pablo12000

Film oceniam wysoko i nie z pobudek "patriotycznych'. Fabuła dla mnie jest ciekawa, a gra aktorów bardzo dobra- naturalna, nie oszczędna, nie przesadzona. Porównanie z hollywoodzkimi produkcjami jest zupelnie nietrafione. Nierozumiesz głównego bohatera, bo twoje myslenie jest myśleniem kryminalisty. Miał wyrzuty sumienia i też pokazał swoją dojrzałość, nie uciekł od odpowiedzialności. W odróżnieniu od ciebie.

ocenił(a) film na 3
sowanna

Mógł wyrazić swój żal nad tym w inny sposób. Życie jest jedno, dobrowolne pozbawienie się 1/3 życia jest szczytem głupoty. Nie jestem kryminalistą, więc raczej nie myślę jak kryminalista. Myślę racjonalnie i wydaje mi się że są lepsze rozwiązania od wsadzania się do pudła. Jak można wierzyć, że więzienie resocjalizuje ? Gość zrobił to pod wpływem emocji, więc wcale nie ma pomieszane w głowię, to była pochopna decyzja. Więzienie ma za zadanie odizolować niebezpiecznego osobnika od społeczeństwa. On raczej był niebezpieczny tylko wtedy gdy ktoś go zrobił w ch..., a to się zdarzyło tylko raz w ciągu jego życia.