PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=649905}

Daję nam rok

I Give It a Year
2013
5,6 34 tys. ocen
5,6 10 1 33557
6,0 8 krytyków
Daję nam rok
powrót do forum filmu Daję nam rok

Polecam!

ocenił(a) film na 7

Byłam dzisiaj i baaardzo się uśmiałam. :D Film dla osób z poczuciem humoru. ;)

ocenił(a) film na 4
Evil_xx

Powiedziałabym, że poczucie humoru w tym filmie raczej żenujące. Dawno nie widziałam tak kiepskiej (brytyjskiej) komedii, a szkoda bo historia miała potencjał.

bopaulaa

a ja dawno nie widziałem dobrej komedii, proszę mi coś polecić. Ta komedia jest wyjątkowo śmieszna, coś jak Rybka zwana Wandą z dużą dawką seksistowskiej mielonki rodem z Clerks. Świetna aktorsko

ocenił(a) film na 4
kakaok

Kakaok, chodzi Ci konkretnie o komedie brytyjskie czy kraj jest Ci obojętny?

bopaulaa

w pierwszej kolejnosci brytyjskie moga byc.

ocenił(a) film na 4
kakaok

Jeśli chodzi o komedie brytyjskie, z tych do których najchętniej wracam:
- 'Zgon na pogrzebie' oczywiście wersja z 2007r
- 'Woja domowa' - zdecydowanie dla osób o dość specyficznym, wyrafinowanym poczuciu humoru
- z takich bardziej odmóżdżających - dwie części 'Dziennika Bridget Jones'
- no i z ostatnich produkcji 'Hotel Marigold' - film wzrusza, skłania do refleksji, a przy tym bawi

ocenił(a) film na 5
bopaulaa

zgadzam się wyjątkowo słabe poczucie humoru

ocenił(a) film na 8
bopaulaa

dobra, bo już mnie te jęczenia o poziomie humoru w tej komedii wkurzają, konkretnie co jest takie żenujące, bo jeżeli żenujący jest np. toast wygłaszany przez Merchanta na weselu to powiem tak, główna bohaterka filmu - Nat i jej "obóz" byli równie zniesmaczeni co Wy i jako że nie zauważyliście to wam uświadomię, że to celowy zabieg, stworzenie humoru sytuacyjnego nie tylko w filmie ale i na widowni. Mazer uwielbia prowokować co razem daje komiczny efekt, świntuszący drużba, stropiona panna młoda, inteligentna i z poczuciem humoru widownia się śmieje, a ci co tylko słyszą żarty drużby bez dostrzeżenia kontekstu siedzą oburzeni, a ja mam za to potrójną zabawę. Podobnych przykładów jest w tej komedii mnóstwo , nie wspominając o sarkazmie, bystrych reakcjach Amerykanina na brytyjskie z kolei stereotypy i całej masie słownych gagów. Ludzie zachowawczy i wrażliwi na tykanie tabu się nie nadają do odbioru tej komedii bo część z bulwersującymi wg. nich żartami przysłoni im wszystko to co niesie obraz Mazera. Jest tu sporo treści i ciekawe postaci, niby tylko nakreślone niczym szkic a przy złożeniu w całość z tłem i niedopowiedzeniami można o nich wiele powiedzieć.