PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=275913}
7,1 7  ocen
7,1 10 1 7
Dao jian
powrót do forum filmu Dao jian

Można znaleźć ten film pod tym angielskim tytułem, do obejrzenia z angielskimi napisami. Co do samego filmu, według mnie świetny. Wciągnęła mnie ta opowieść, nawet bardzo. Bardzo spodobała mi się scena, gdy główni bohaterowie śpiewają o sobie, własnych celach itd. Pojedynki też na plus. Denerwujące było jedynie to, że gdy walczono 2 na 1, jeden zawsze czekał, choć mógł zadać cios i walka byłaby wygrana. No i jeszcze długość filmu, trwa jedynie 1h18min. Zdecydowanie chciałbym, żeby był dłuższy. Dlatego ode mnie 9/10. Polecam

ocenił(a) film na 7
fredaser

Mi bardzo podobała się pierwsza część filmu, ten wątek przyjaźni między panienką a służącą. To, jak służąca uczyła panienkę sztuk walki, szkoda że później trochę urwano ten wątek. No i długość filmu: coś mi się wydaje, że miała być kontynuacja, ale nie powstała niestety. A Li Ching w takich kreacjach uwielbiam, chociaż w tych współcześnie dziejących się wtedy filmach jeszcze bardziej ją lubię niż w tych kostiumowych. Dałbym oczko wyżej, gdyby walki były lepszej jakości (a wtedy w shaw-brothers już takie były) i gdyby zakończenie nie pozostawiało takiego niedosytu. A na plus te wstawki operowe (ten reżyser specjalizował się w operach w tamtym okresie, a tutaj to moim zdaniem pasowało) i oczywiście Li Ching w głównej roli :)