PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=559065}

Dary Anioła: Miasto kości

The Mortal Instruments: City of Bones
2013
6,5 95 tys. ocen
6,5 10 1 94579
3,9 13 krytyków
Dary Anioła: Miasto kości
powrót do forum filmu Dary Anioła: Miasto kości

Czy to prawda, że nasze polskie kino przetłumaczy "Shadow Hunter" jako "Łowca Cieni"?
To niby nic, ale każdy kto przeczytał książkę ma prawo się wykłócać o "Nocnego Łowcę" .
Oczywiście nie jestem tego pewna, jeżeli ktoś mógłby mnie utwierdzić w tym fakcie, lub
wyprowadzić z błędu to bardzo proszę :)

RoseEverdeen

Nie wydaje mi się w oficjalnym polskim zwiastunie jest przetłumaczone jako Nocni Łowcy więc nie ma się co martwić ;)

ocenił(a) film na 9
Anonimowa_M

Mam wielką nadzieję, że masz racje.
Ale spójrz na jeden z plakatów dodanych na filmweb. Pisze tam, zaraz obok Jace'a "Łowca Cieni" .
Da się to wyjaśnić? ;C

ocenił(a) film na 6
RoseEverdeen

Czas pokaże, choć spostrzeżenie bardzo trafne.
Jednak "Łowca cieni" jest chyba tłumaczeniem bardziej właściwym, bo bardziej dosłownym; nie wiem, skąd się wziął pomysł na "Nocnego łowcę", ale z drugiej strony Anna Reszka, tłumaczka serii, średnio się sprawdziła w swojej roli (przynajmniej według mnie), więc kto wie.

ocenił(a) film na 9
Gleek99

Ja się tylko martwię. Przeczytałam serię od Miasta Kości do Miasta zagubionych Dusz, i przyzwyczaiłam się do "Nocnego Łowcy", i było by mi dziwnie slyszeć w filmie "Łowca Cieni" . Nie przeszkadza mi to aż tak, tylko nie wiem co sobie myślał reżyser. Nie czytał książki, czy co? ;D

RoseEverdeen

Co ma reżyser do polskiej wersji tłumaczenia? Dystrybutor się nie przygotował i walnął Łowcy Cieni. Wydaje mi się jednak, iż w filmie naprawią błąd i będą Nocni Łowcy.

RoseEverdeen

Przecież w oryginale jest Shadowhunter - w książce i filmie. To już kwestia polskiego tłumaczenia, czy będzie Nocny Łowca czy Łowca Cieni. RoseEverdeen, reżyser nie ma tu nic do rzeczy, chyba nie on odpowiada za polskie tłumaczenie.

ocenił(a) film na 9
Pani_Zima_1989

Ale gafa :D Sorki ;)
Macie rację, po prostu wolę "Nocnych Łowców" ;P

RoseEverdeen

Jak w "Intruzie".. w książce była "Łowczyni" w filmie "Tropicielka"... ale to już jest właśnie nieznajomość tematu przez dystrybutorów. :) reżyser nie wymyśla plakatów i nie pisze napisów do filmu :)

Gretaville

w książce też była "tropicielka", a przynajmniej w oryginale. tłumacz sobie zrobił z tego nie wiedzieć czemu "łowczynię".

ocenił(a) film na 6
RoseEverdeen

Czy to prawda dowiemy się dopiero w kinie, oprócz tego plakatu (i baaaaaaaaardzo starych recenzji książki zanim polskie wydanie w księgarniach się pojawiło) nie spotkałam się nigdzie w zapowiedziach czy opisach żeby referowano do Shadowhunters jako do Łowców Cieni.
Nie wiem może ten Łowca Cieni na plakacie miał coś symbolizować a my jesteśmy za głupi by to pojąć

ocenił(a) film na 9
hearthewindsing

Polacy nie są tacy głupi, jak się większości wydaje ;)

ocenił(a) film na 6
RoseEverdeen

źle to ujęłam, nie mówię, że jesteśmy, tylko uważam, że może niepotrzebnie się rzucamy bo może ten zabieg miał coś na celu czego nie dostrzegamy :P

ocenił(a) film na 9
hearthewindsing

Haha, ja się nie "rzucam" xd. Chciałam się tylko upewnić, bo jestem przyzwyczajona do Nocnych Łowców. Jak czytałaś ksążkę, wiesz o czym mówię C;

ocenił(a) film na 6
RoseEverdeen

Hah spoko :D Wiem, wiem o czym mówisz, choć książkę po polsku czytałam raz i to może ze 3 tomy (tak to oryginał), ale nie sądzę by aż tak zaryzykowali i zamienili jedna z, w sumie, najważniejszych nazw. Nawet jeśli mieli taki zamiar (sugerując się tym nieszczęsnym plakatem), to mamy XXI wiek, a plakat był na tyle wcześnie opublikowany, że zdążył pozbierać różne opinie, do których ludzie odpowiedzialni za tłumaczenie mają tak samo łatwy dostęp jak ty czy ja :D

Chociaż nie wiem mniej by mnie to bolało niż zmiana jaką zrobiono w Hobbicie, w ścieżce oryginalnej idzie "Necromancer' czyli nekromanta, a u nas jest on przerobiony na Czarnoksiężnika? Czarownika?

ocenił(a) film na 9
hearthewindsing

Mam 13 lat, więc nie dla mnie takie filozofie ;D
Ale spoko, pożyjemy zobaczymy ;P
Czekam na premierę!