Wiecie pewnie, ze wydawnictwo MAG zapowiedzialo wydanie calej serii (nie wiem, czy Diabelksie Maszyny rowniez, ale mozna sie spodziewac, ze tak) z oryginalnymi amerykanskimi okladkami (czyli tymi, ktore fani bardziej wola), tylko zastanawiam sie kiedy? Wiecie cos o przewidywanym terminie? I jeszcze taka jedna mysl... Po filmie zazwyczaj wypuszcza sie na rynek wydanie z okladkami filmowymi i wiecie czy w Polsce tez tak bedzie? Bo dziwnie to (przynajmniej dla mnie) wyglada, by nagle na rynku pojawily sie dwa wydania jednej ksiazki z nowymi okladkami (amerykanska i filmowa).
Z gory dziekuje za info ;-)
Z tego co wiem będą dwie wersje z okładkami amerykańskimi i okładki z filmu :) Nie wiem kiedy i oczywiście nie jestem na 100% tego pewna :D
A nie wiesz nic o dacie wydania tych książek? Ja się spodziewam, że na jesień, czyli po premierze filmu, ale kto tam może być pewny terminów MAGa.
MAG nigdy nie powiedział o CAŁEJ serii. Została zapowiedziana reedycja w twardej oprawie z oryginalnymi okładkami pierwszych trzech części Darów Anioła. W rozpisce, która widziałam były one wpisane przy planach sierpniowych tak samo jak wydanie filmowe, więc jak dla mnie, przynajmniej wydanie filmowe powinno pojawić się do 21 sierpnia. MAG tak ma że po jakimś czasie wydaje sobie książki w innych okładkach, formatach, stylach (np. Czarny Pryzmat ma okładkę śliską, a jego kontynuacja matową, tłumaczą że w ameryce Czarny Pryzmat zostanie wkrótce wydany w okładce pasującej stylem do okładki kontynuacji - tylko co to ma do polskich konsumentów?). Poza tym oni dużo obiecują (typu: Mechaniczna Księżniczka - koniec maja/czerwiec), po czym całkowicie zmieniają plany, więc ja bym się tak strasznie nie nastawiała na twarde oprawy.
Niezwykle zastanawia mnie co zrobią osoby, które zakupią 3 tomy w tym nowym wydaniu i będą chciały czytać dalej, a jak wiadomo nasze polskie okładki nijak pasują do amerykańskich (No bo w sumie jakbym miała wybierać to wolałabym okładki pasujące do całości, a zapewne dużo ludzi pomyśli podobnie). Czekać w nieskończoność? Czy może kupić 'stare' wydanie i jak na złość dostać info za jakiś czas że oh, MAG postanowił jednak zrobić reedycję i reszty.
Dzięki za konkretne info ;-) Mam nadzieję, że MAG nie zrobi nam takiego numeru, że wyda tylko 3 cz. i sobie odpuści. Pytam bardziej z ciekawości i w sumie obojętne mi jest czy będą to twarde okładki czy miękkie, bo od początku kupowałam wszystkie ksiązki Cassandry Clare i teraz tak sobie myslę, że gdybym poczekała te 4 lata (dość sporo) to pewnie kupiłabym te nowsze wydania, no a teraz już umarł w butach... Choć jeśli mam być szczera, to jeśli wydadzą Diabelskie maszyny z amerykańskimi okładkami to bez wahania pozbędę się obecnych i kupię nowe, bo okładki tej trylogii robią na mnie piorunujące wrażenie ;-)
Cóż ja tego problemu nie mam bo mam obie serie w oryginale. Znaczy dalej gdzieś na półce polskie wydania stoją, ale trzymane są tylko po to, że moi znajomi po angielsku nie czytają a jakoś ich wkręcić w serie trzeba :D
Ja od początku kupowałam polskie wydania i stwierdziłam, że gdybym nagle przerzuciła się na oryginalne byłoby to dla mnie troche wywalaniem kasy w błoto, bo i tak korzystałabym tylko ja z nich, a co mi po tym, skoro i tak bardziej przemawia do mnie treść w ojczystym języku i za te pieniądze mogłabym kupić inne, bardziej potrzebne mi ksiązki ;-) Tak więc z tej kalkulacji wyniknęło mi, iż na razie pozostanę przy starym zwyczaju ;-)
Ja pierwotnie też miałam kupować je tylko po polsku (bo jak zaczynam serię to staram się ją kończyć w jednym języku), ale potem zaczął mnie MAG denerwować swoimi ciągłymi zmianami terminów, a ja już pomalutku cierpliwość zaczynałam tracić to uznałam czemu nie, kupie sobie COLS po angielsku i wiedziałam, że to samo z MEchaniczną księżniczką, jak i TDA (bo wtedy tylko o tym mowa była) zrobię . A jak sobie raz czytałam to mama na podstawie tylnej okładki uznała, że reszty książek nie mam (bo tylnia okładka w anglojęzycznym wydaniu to blurb i obrazki okładek innych części) i mi zakupi więc w sumie moja kieszeń na tym nie ucierpiałą.
Jedyny plus polskiego wydania, to to że wysokości tomów są jednakowe, u mnie wygląda to trochę inaczej (bo miliard różnych wydań jest a braliśmy co dostępne było xD)
W sierpniu mają pojawic się:
Cassandra Clare Miasto kości edycja filmowa
Cassandra Clare Miasto kości (oprawa twarda z oryginalnymi okładkami)
Cassandra Clare Miasto popiołów (oprawa twarda z oryginalnymi okładkami)
Cassandra Clare Miasto szkła (oprawa twarda z oryginalnymi okładkami)
a w październiku Mechaniczna Księżniczka.
Mam nadzieje że zrobią jak powiedzieli ale to MAG oni zmieniają plany co chwile!
Może mi ktoś powiedzieć skąd macie informacje o wydaniu książek z nowymi okładkami? Bo jestem ciekawa :)
Wydawniwo MAG ogłosiło to niedawno (chyba) na swojej stronie, choć ja to wiem z paranormalbooks.
A wiadomo czy mag ma zamiar wydać kolejne części ? Byłoby miło, biorąc pod uwagę, że zakupiłam 3 pierwsze ksiązki w nowym wydaniu xD
czy ktoś się orientuje w wydaniach Darów Anioła? zakupiłam 4 z 6 części wydania nowego, z taka okładką https://ecsmedia.pl/c/dary-aniola-tom-5-miasto-zagubionych-dusz-w-iext34515611.j pg i nie mogę nigdzie dostać 4 i 6 części.
Dodatkowo patrząc po Świecie Książki są dwa wydania z tą samą okładką, różnią się ilością stron i rozmiarem (13cm x20cm oraz to inne 13,5cm x 20,5cm) :/ Nie chciałabym mieć dwóch książek innego rozmiaru bo bez sensu.