PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Genialny...

ocenił(a) film na 10

Korzystając z tego, ze mam darmowe wejscia na wszystkie filmy poszedłem i na ten - ot, tak, bo zainteresował mnie trailer i lubię oglądnąć sobie film dla samego jego oglądniecia.. :) Rzadko sie to zdarza, ale jednak ten film mnie "uderzył" emocjami etc. - nie nudziłem się na nim, oglądałem z zaciekawieniem :) scena odzyskiwania pamięci - mega, zakończenie troche niejasne, ale moze to dobrze, bo zostawia wodzę fantazji ^^

Verbo

Skąd masz darmowe wejścia na wszystkie filmy?

pani_sroka

Może jest pracownikiem multipleksu?

ocenił(a) film na 4
pani_sroka

Może drukuje pieniądze?

ocenił(a) film na 10
pani_sroka

bo pracuję w Cinema City ;)

ocenił(a) film na 6
Verbo

Naprawdę oglądałeś z zaciekawieniem? Przecież po 15 minutach już wszystko jest jasne... Mnie ten film bardzo zawiódł.

ocenił(a) film na 10
malgonia121

każdy ma inny gust :p mi na prawde ten film sie spodobał :) od razu poszedłem kupic ksiażkę :)

ocenił(a) film na 8
Verbo

Verbo no to ci zazdroszczę, chyba sama się tam zatrudnię ;).
A wracając do filmu to uważam, że był bardzo dobry. Końcówka mnie trochę zawiodła, ale myślę, że specjalnie zostawili sobie furtkę do 2 części filmu.

malgonia121

Ciekawe właśnie jest to, że od razu było wiadomo jak to się skończy, ale mnie osobiście chyba pierwszy raz to kompletnie nie przeszkadzało :) zwrotów akcji rodem z Gry o Tron się tu może nie uświadczy, tylko że to nie o to tu chodziło. Dla mnie bomba :)

ocenił(a) film na 10
Burton

no generalnie jest tak, ze po zobaczeniu trailera zazwyczaj juz się wie, jakie zakończenie będzie miał film :) ale chodzi o to, żeby podczas oglądania filmu o tym zakończeniu nie myśleć :) dla mnie film był na tyle dobry, że oczywiste zakończenie przyszło w swoim czasie, a nie tłukło mi się po głowie w trakcie seansu :)

@_Mika_a nie sądzę, żeby była druga część :)

Verbo

Są cztery książki o tym samym świecie ale różnych społecznościach - "The Giver", "Gathering Blue", "Messenger" i "Son". Jonas i Gabi są w nich podobno dalej wspomniani, więc całkiem możliwe, że następna część lub części powstaną.

ocenił(a) film na 10
Nerwen_AG

Wiem, że są cztery ksiażki ( nie miałem ich okazji jeszcze przeczytać) i w sumie jeśli Jonasz i Gabi są tam dalej,to być moze... :)

Verbo

O rany, naprawdę?! Czemu ja nic o tym nie wiedziałam... "Dawca" to książka mojego dzieciństwa, czytałam ją mnóstwo razy, nie miałam pojęcia, że istnieje szansa na to, aby zagłębić się na nowo w ten świat. Dzięki serdeczne za info :) Szkoda tylko, że tytuły te nie ukazały się w Polsce, no ale język angielski nie taki straszny.

ocenił(a) film na 3
Verbo

Jezu Chryste. Gość pracuje w kinie i uważa ten film za dobry... 10/10...
Zaraz będzie dycha za "Last minute"...
Każdy ma swoje zdanie, ok... ale ludzie... ten film to jakiś żart.

ocenił(a) film na 10
przemo_44

"Każdy ma swoje zdanie, ok... ale ludzie... ten film to jakiś żart."

to w końcu każdy ma swoje zdanie, czy nie? bo sam sobie zaprzeczasz.. :)

Verbo

Heeh. To widziałeś inny film. Genialny:P?!

ocenił(a) film na 3
Verbo

Ale co w nim było takiego "genialnego"? Sceny typu noworodek wychodzący bez szwanku z upadku w przepaść czy może wizja poukładanego, kontrolowanego społeczeństwa? Bo jeśli jedno albo drugie, to radzę trochę poszerzyć filmowe horyzonty - horyzonty w ogóle - a "Dawca" szybko przestanie wydawać się ósmym cudem świata.

"Film mnie "uderzył" emocjami" - a ja popłakałam się na nim w paru momentach; ot, prawie odruch warunkowy na widok zakochanych ludzi czy zabijanych dzieciaczków. Co nie zmienia faktu, że uważam całość za płytkiego gniota ze zmarnowanym potencjałem.