PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Czy ktoś może wie czy film ten oparty jest wyłącznie na książce "Dawca" czy też może na jakichś jej kolejnych częścich, bo gdzieś słyszałam że takowe powstały. Zastanawiam się nad tym bo już w zwiastunie i na zdjęciach widać że są rzeczy których nie było w książce, np. z tego co widać rozwineli wątek Fiony, któa była zaznaczona w książce tylko marginalni raczej.

Dorisa_d

Ja nigdy nie słyszałam o kontynuacji "Dawcy" (chociaż przyznaję, że bardzo chętnie bym takową przeczytała :D), ale wydaje mi się, że po prostu postanowili jakoś podrasować wątek miłosny. Bohaterowie są w filmie starsi niż w książce, może producenci stwierdzili, że przydałby się romans, a może chcieli dać Odeyi Rush większe pole do popisu. Nie jestem pewna, ale mam nadzieję, że mimo to film nie będzie za bardzo odbiegał od książki D:

CienieNiesmiertelnych

btw, oczywiście 12-latka gra 25-latek, nic nowego...

Dorisa_d

Dzięki za odpowiedź, ja wyczytałam info. o kolejnych częściach gdzieś na tym forum. Książka ogólnie jest ciekawa i aż się prosi o kontynuację. Faktycznie filmowcy lubią ubarwiać historie z książek na podstawie których robią film. Ale oby ten film zachował najważniejszy sens i przekaz, który płynie z książki:)

ocenił(a) film na 5
Dorisa_d

Nigdy nie słyszałam aby powstały kolejne części, zgadzam się z CienieNiesmiertelnych jak zwykle filmowcy zmienili film aby przyciągnąć jak najwięcej widzów, też mam nadzieję ze film nie będzie zbyt bardzo odbiegał od książki.

gwen1976

Według mnie książka aż się prosi o kontynuację, bo jest dużo w temacie który przedstawia, jeszcze do opowiedzenia.

ocenił(a) film na 5
Dorisa_d

Oj tak, też bym tak chciała ale nie jest to możliwe, ostatnie strony książki świadczą o tym ,że

Uwaga opisuję fabułę książki ;-)

bohaterowie umarli a przynajmniej ja tak odebrałam ostatni rozdział.

gwen1976

Myślę że zakończenie nie jest jasne, można je rozumieć tak jak napisałaś, co jest bardziej realne, ale można by wnioskować że cudownie przeżyli i dotarli do celu, co bym szczerze wolała.Ale może w filmie przedstawią jaśniej to pokażą:)

ocenił(a) film na 5
Dorisa_d

Ja odebrałam zakończenie jednoznaczny sposób, jak napisałaś zakończenie jest realistyczne i jak dla mnie nic świadczy o innym zakończeniu, ponieważ obydwoje nie pasowali do tego świata. Ciekawi mnie
1. co się stało z mieszkańcami osiedla
2. jak sobie poradzili z emocjami
3. a może doszło do zmian i emocje znowu wróciły do łask ?
i o tym mogłaby być kolejna książka le nowa książka zostaję w sferze marzeń, niestety.
W filmie mogą pokazać inne zakończenie bardziej optymistyczne, już sobie wyobrażam jak obydwoje chodzą po plaży np.

gwen1976

https://www.goodreads.com/series/43606-the-giver-quartet

A jednak są kolejne książki, (informcje w linku) ale nie są one całkiem kontynuacja Dawcy, tak mi się wydaje, to znaczy z tego co zrozumiałam to druga książka opowiada inną historią chyba innej społeczności (podobnej do osiedla Jonasza). a co ważne w trzeciej książce(Messenger) pojawia się Jonasz (tak zrozumiałam czytając komentarze na temat książek).

ocenił(a) film na 5
Dorisa_d

Dziękuję za link o tych książkach nie wiedziałam. Czy zostały przetłumaczone na język polski ? Wygląda na to ze tylko Dawca został przetłumaczony.

gwen1976

No niestety chyba nie zostały wydane dalsze części w języku polskim, szkoda bo mogą być równie ciekawe co Dawca

ocenił(a) film na 8
Dorisa_d

"Dawca" wchodzi w skład tzw. Kwartetu, czterech powieści rozgrywających się w jednym utopijnym uniwersum. Kolejne historie to "Gathering Blue" (Gromadząca błękit), "Messenger" (Posłaniec) oraz "Son" (Syn). Tak jak napisała Dorisa_d, w ostatniej z nich łączą się wątki głównych postaci, w tym Jonasza.

Reedycja książki w Polsce z okazji premiery filmu zostanie wydana przez Galerię Książki, i z tego co piszą na facebooku można wnioskować, iż planują wydanie kolejnych części z serii.
https://www.facebook.com/wydawnictwogaleriaksiazki/posts/10154340129610076

ipatrick

Dzięki za informację:) Dużo będzie pewnie zależało od popularności filmu, jeśli się spodoba to i zainteresowanie dalszymi książkami będzie większe

ocenił(a) film na 8
Dorisa_d

Na Comic-Conie wspomniano o możliwości nakręcenia kolejnych ekranizacji Kwartetu, jeśli film dobrze się przyjmie, więc i książki pewnie wyjdą na fali popularności, o ile taka zaistnieje ;)

Dorisa_d

hej. kolejne części z cyklu "Dawca" są też po polsku. A przynajmniej ta druga część "skrawki błękitu". Można ją kupić w matriasie albo jako epub w emiku.
Tutaj masz linka http://www.matras.pl/skrawki-blekitu.html