PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Poszedłem na ten film ze znajomymi z "braku laku", zwabiony nieco oceną na filmwebie.
To co dostałem w kinie jest poniżej godności, ale stwierdziłem, że podzielę się tym z
użytkownikami, aby nie popełnili tego samego błędu.
Tydzień przed 'Dawcą pamięci' byłem na 'Bardzo poszukiwanym człowieku', który ma tutaj ocenę
tylko o 0,1 wyższą i również jest nowością, a że mi się podobał, uznałem, że z tym może być
podobnie (zwłaszcza, że oceny na filmwebie raczej w 9/10 przypadków są adekwatne).
Poczynając od czczej gadaniny, którą reżyser chciał zapchać chyba każdą chwilę milczenia, przez
infantylne sceny rodem z 'High school musical', na braku jakiejkolwiek sensownej akcji kończąc.
Podczas trwania filmu ręce opadły mi chyba z dziesięć razy w przeciągu pół godziny.
Nie wspomnę już o irracjonalnych sytuacjach typu udany skok motocyklem w przepaść i ratowanie
świata w ostatniej sekundzie.
Niestety nawet Jeff Bridges, Maryl Streep, czy Katie Holmes nie udało się uratować tej produkcji -
co najwyżej zwabić nieświadomą publikę.
Reasumując: duże pieniądze, nie najgorszy (nieoryginalny) pomysł, tragiczna realizacja, jeszcze
gorsze zakończenie.

przemo_44

zupełna zgoda! straszny, infantylny film, pełny prawideł wyczytanych w książkach paulo coehlo. niedorzeczny, kpiący z intelektu ludzi obrazek. kiepsko zrealizowany, słąbiutko pociągnięty reżysersko, bez atrakcji zdjęciowqych. boże, wciąż szukam odpowiedzi, dlaczego wciąż nabieram się, wierząc bezzmyślnie w gatunek s-f. bardzo nie polecam!

ocenił(a) film na 3
gaicki

Matko kochana, co za gniot! Wyszedłem z kina po 70 min jakoś. Masakra.

ocenił(a) film na 7
przemo_44

"Bardzo poszukiwany człowiek" był rewelacyjny, jak najbardziej. Ale po tym filmie zaczęłam się zastanawiać nad tyloma rzeczami, iż muszę przyznać, że produkcja jest bardzo blisko prawdziwej sztuki (czy też ekranizowana powieść). Naciągnięte sceny są chyba w każdym filmie i też mnie nieraz denerwują, ale to jest Science Fiction i tutaj jest to wybaczalne.

ocenił(a) film na 3
przemo_44

Dokładnie tak. Infantylizm i bzdura do kwadratu, szczególnie, jeśli chodzi o fabułę i wykonanie, bo niektóre założenia świata przedstawionego jeszcze się bronią.
"Podczas trwania filmu ręce opadły mi chyba z dziesięć razy w przeciągu pół godziny." - U mnie opadała w ten sposób ocena końcowa, co parę scen o kolejną gwiazdkę. Na trójce stanęła tylko dlatego, że mam sentyment do wszelkich dystopii i "Dawcy" w wersji papierowej.