Dokładnie. Zresztą według mnie "Genialne połączenie Matrixa i Zmierzchu" to określenie zupełnie nie pasujące ;) Ze Zmierzchu zauważyłem motyw wampira, który wyrzeka się swojej natury dla człowieka. Z Matrixa nie dostrzegłem podobieństwa. Ale moim zdaniem te "szczegóły" nie dają podstaw, żeby ten film reklamować tymi tytułami:)
I chwała komuś tam na górze, że nie przypomina "Zmierzchu", inaczej tak by się wszyscy na ekranie błyszczeli, że trzeba by zasłaniać oczy co uniemożliwiłoby oglądanie filmu :P
a tak wogóle to kiedy będzie 2 cz. ?? bo tak nijak się skończyło... myślałam że w następnym roku ale nie widze na fw 2 cz.
--- SPOILER ---
Moim zdaniem skończyło się dobrze i sequel nie jest potrzebny, lubię takie niedopowiedzenia, zwłaszcza że jasne określenie końca tej historii mogłoby całkowicie popsuć całkiem niezłe wrażenie. Bałem się happy endu w stylu zaczęli wszystkich leczyć i żyli długo i szczęśliwie. Na szczęście bracia Spierig rozwiązali to bardzo dobrze, pokazując nawet, że skutki "lekarstwa" mogą być bardzo krwawe, a nie zbawienne.