PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494920}
6,6 8,6 tys. ocen
6,6 10 1 8553
6,1 13 krytyków
Defendor
powrót do forum filmu Defendor

Rzadko kiedy daję 10/10, ale tym razem miałem ku temu powód. Po obejrzeniu zadałem sobie pytanie: "czego w tym filmie zabrakło?". Odpowiedź brzmi: "niczego". Stąd taka a nie inna ocena.

Film w doskonały sposób łączy komedię i dramat. Ani chwili nudy, ani przesady w żadną stronę. Zero "epickości" i hollywoodzkiego zadęcia, ale też zero fuszerki. Twórcy wywiązali się idealnie z zadania.

Last but not least - olbrzymi szacunek dla Woodego Harrelsona, który po raz kolejny udowodnił, że wielkim aktorem jest :) Reszta obsady też świetna, rzecz jasna. Wszystko zagrane na bardzo wysokim pozimie.

Podsumowując - polecam każdemu, kto lubi fajnie spędzić czas przy filmie, ale jednocześnie ma dosyć amerykańskiej papki i oczekuje po kinie czegoś ciut więcej.

ocenił(a) film na 8
PanSympatyczny

Faktycznie, bardzo poważny, bardzo mroczny i bardzo dobry. Momentami może się wydaje, że przestępcy są zbyt pobłażliwi i za mało twardzi, ale świetna końcówka to rekompensuje.

W dodatku fantastyczna kreacja Harrelsona. Naprawdę szacunek za to, co robił na ekranie. Idealnie się wcielił w lekkiego oszołoma. Do tego ta manipulacja głosem jak z "Mrocznego Rycerza", świetna rola.

Jak ktoś się komedii spodziewa to się może zdziwić, ale fakt, że ten film zrobiono raczej na poważnie wychodzi mu tylko na dobre. Z pewnością warto obejrzeć. Ode mnie 8/10.

ocenił(a) film na 8
Roy_v_beck

Cóż, ten film oglądałem naprawdę z poważną miną, choć i powody do zaśmiania się były.
To jest przede wszystkim dramat, tak to odebrałem. Nawet jeśli Arthur robi coś zabawnego, to nie wypada szczerze śmiać się z `głupka`. Nie ma też ku temu powodu.
Rola Woodego miażdży, facet jest niesamowity. Gra osobę niedorozwiniętą w sposób bardzo realistyczny i w 100% przekonujący.
Świetny film, moja ocena 8/10. Taki Kick-ass na poważnie.
Jedyna rzecz która mi się nie podobała, to samo zakończenie (nie treść, tylko jego forma). Wolałbym coś bardziej psychologicznego, choć rozwiązanie całej historii jak najbardziej mi odpowiada.
Polecam, pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika kina !

ocenił(a) film na 7
Muszrom

troche mi to przypominalo przeswietny Lars and the Real Girl - tak to sie chyba zwalo. Co prawda Lars mi sie bardziej podobal ale i Defendor jest calkiem niezlym filmem. Oba filmy odebralem jako dramaty a nie komedie.