5,9 1,5 tys. ocen
5,9 10 1 1534
Delirium
powrót do forum filmu Delirium

ten wątek jest bardziej dla osób które czytały lub też są w trakcie czytania trylogii "Delirium",
choć jeśli ktoś kto nie czytał ma ochotę się wypowiedzieć, zapraszam ;)
podoba się Wam ta obsada ? uważacie, że została świetnie dobrana ? jeśli nie, to kto
Waszym zdaniem powinien zagrać główne role - Leny, Juliana i Alexa ?

jak dla mnie Lenę powinna zagrać Astrid Berges - Frisbey, Juliana Douglas Booth, a Alexa...
cóż, nie mam pojęcia ? ;p

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
isobel

Akurat Lena mi pasuje , ale nie jestem przekonana co do Juliana. Osobiście chcialabym zeby go zagrał Alex Pettyfer :) uważam ze pasowałby bardziej. Alex jest najwiekszą zagadką też nie mam pojęcia kto mógłby go zagrac ;p. A co do ksiązki uważam , że jest świetna !

ankol

ah, uwielbiam alexa pettyfera i szczerze on jest u mnie na drugim miejscu jeżeli chodzi o aktorów do roli Juliana. pettyfera bardziej widzę jako innego bohatera książkowego, ale mniejsza ;)
gdzieś pisali że alexa ma zagrać Daren Kagasoff. nie wiem czy to plotka czy też potwierdzona informacja.

ocenił(a) film na 10
isobel

Moim zdaniem Gregg bardziej nadawałby się na Alexa niż Juliana... No ale zobaczymy kogo obsadzą w jego roli ;) Zastanawia mnie tylko ile sezonów mają zamiar zrobić? 3? A jak serial bądzie się dobrze sprzedawać to napisze kolejną książkę? I zmieni trylogię w serię? Szkoda, że od razu założyła, że Delirium będzie trylogią. Po zakończeniu mam straaaszny niedosyt. Brakuje mi kolejnej książki, bo w sumie niewiele się na końcu wyjaśnia...

adda2

Nie wiadomo, ile sezonów zrobią, stoi za tym wiele faktorów - wierność scenariusza książce, ilość odcinków w sezonie, mogą przecież rozbić jedną książkę na dwa sezony... Poza tym serial może mieć nędzną oglądalność i mogą skasować go po pierwszym sezonie (ba, kilku odcinkach nawet!), więc nasze dociekania byłyby wybieganiem w przyszłość. Jeżeli ekranizacja mnie nie zadowoli, to kasacja serialu nie obejdzie mnie w ogóle. Nie liczyłabym, że Lauren Oliver napisze kontynuację, bo... Cóż, nie ma nic do dodania. Zakończenie jest mało sycące, to prawda, ale jest dość otwarte, pobudzające Naszą wyobraźnię, możemy więc sobie wyobrazić, co się potoczy dalej. Oliver doskonale wiedziała, co robi, pisząc takie zakończenie, a nie inne. :) Jestem ogromną fanką Trylogii Delirium, wiele oczekuję od tej ekranizacji, ale nie liczę na kolejne części książki.

ankol

Jakakolwiek ekranizacja ma się pojawić, Pettyfer jest NUMBER ONE do grania jakiejkolwiek roli męskiej. Litości. Nie mogę już na niego patrzeć, jest tak przereklamowany :P
Alex i Julian mogą być. Hana - porażka. Zarzut numer jeden - nie jest blondynką i nie jestem skłonna uwierzyć, że ta aktorka odegra rolę Hany tak, jak powinna być odegrana. Jakoś wygląda... mało wiarygodnie. Nie daję jej kredytu zaufania. Z Emmy Roberts jestem zadowolona, nie mogłam sobie wyobrazić lepszej aktorki :)

ocenił(a) film na 7
mrs_bijou

Im więcej ról jest obsadzonych, tym bardziej jestem podłamana. Poza Roberts nikt nie spełnia moich oczekiwań wobec obsady. Szczególnie odpadłam po zobaczeniu Raven. Dlaczego, pytam. Dlaczego? Oczywistym staje się, że serial nie będzie miał nic wspólnego z książką. Scenarzyści potoczą własną historię jak to zrobili przy pamiętnikach wampirów i spróbują ją sprzedać po swojej myśli. Nie wiem czy będę serial oglądać. Boję się, że zniszczy mi wyobrażenie i zachwyt, który pozostawiła mi trylogia. Skoro tak to ma wyglądać, wolałabym żeby w ogóle się za ekranizację nie zabierali, ale to tylko moje skromne zdanie.

ocenił(a) film na 10
94Adixon

Co do sytuacji z Pamiętnikami Wampirów - mam tę samą obawę... Ale może rozbudują całą historię? W końcu Julian ukazuje się już na początku serialu, chociaż pojawia się dopiero w 2 książce ;) Może nie będzie tak źle jesli potraktujemy to jako uzupełnieni powieści ;)

adda2

Akurat 'TVD' na lepsze wyszło, że tak dużo zmienili, przynajmniej moim zdaniem. ;>
Myślę, że powtórzy się ta sama sytuacja co z TVD, PLL, GG, Dexterem, TSC i wieloma innymi serialami na podstawie książek, w tym nawet 'GoT', gdzie pierwszy serial był książce raczej wierny, później w drugim sezonie już mniej. Gdyby zrobili miniserial, albo z góry ustalili ile będzie sezonów/odcinków, wtedy mógłby być dokładną ekranizacją, w innym przypadku jeśli serial uzyska wysoką oglądalność będą chcieli go ciągnąć jak najdłużej i zmieniać coraz więcej.
Ja staram się nie nastawiać negatywnie, będę oglądać jako właśnie uzupełnienie do powieści. Jeśli serial nie będzie wierny trylogii to trochę się rozczaruję, ale nie skreślę go na starcie, może być ciekawy mimo, że inny. ;)

94Adixon

Jestem tego samo zdania ! Z taka obsada także zastanawiam sie czy powinnam ogladac ekranizacje. Kazdy w głowie mial swoje wyobrażenia na temat danej postaci i w wiekszosci obsada sie z nimi nie zgadza. Uważam , że wyglad powinien zgadzac sie z opisem znajdujacym sie w ksiazce. Myśle , że nie jest aż tak ciezko znaleśc blondynkę o umiejetnosciach aktorskich ale moze sie mylę ;)). Jednak badzmy dobrej mysli ! ;p

ankol

W pamiętnikach Elena była blondynką :P I jak widać musieli to zmienić :P

martammmm

Mi chodzilo w tej wypowiedzi o ksiązkę "Delirium" bo Pamietników Wampirów nie czytałam ani nie oglądałam ;DD

ankol

Ja tylko dałam taki przykład;p Ale też nie lubię tego jak w filmach zmieniają wizerunek bohaterów ;/ A oglądasz pamiętniki ?:P

martammmm

Nie ;D Dużo osob poleca ale jakoś nie mogę sie zebrać ani na przeczytanie ani na obejrzenie :)

ankol

Przeczytałam parę książek. Ale nie wszystkie. W ogóle mi się nie podobało, dziwie się że są takie popularne;/ Może fabuła jako taka fajna, ale nie da się tego czytać;p Chociaż z serialem jestem na bieżąco, i ma jakieś małe powiązanie z serialem. Serial jest lepszy niż książka;p . Przez pierwsze trzy serie nie sposób się nim nudzić ;P Teraz za dużo już kombinują.

94Adixon

ja to w ogóle jestem załamana obsadą delirium od czasu zapoznania się z obsadą ekranizacji mojej drugiej ukochanej serii - "Dary Anioła". nie chce skreślać tego serialu już na starcie, ale ta obsada dla mnie jest naprawdę okropna. jak zobaczyłam te które mają zagrać Hanę i Raven... nawet nie chce mi się wypisywać dlaczego aż ręce mi się załamały. czasami się zastanawiam czy ci co zabierają się za robienie właśnie ekranizacje literackie, czytają w ogóle te książki. no cóż, w sumie to ekranizacje z reguły są gorsze od książek, a przynajmniej moim zdaniem.

ocenił(a) film na 10
mrs_bijou

zgadzam sie z Tobą w 100% ! Jak zobaczyłam Hanę to podupadłam na duchu ;) Ona WCALE nie pasuje do roli Hany! Pomijając fakt, że "delikatna blond Hana" była podkreślana w książce miliony razy to nie mogę sobie wyobrazić bardziej kontrastującej aktorki w tej roli. Założę się że jakby dobrze poszuukali to znaleźliby dobrą aktorkę z pasującą aparycją. Ogólnie aktorzy są jakoś... troszkę odstający od książki. Mam do wielu z nich wielkie nadzieje i myślę, że się spiszą, ale irytuje mnie fakty pomijania szcczegolow przez tworcow. Jedną z rzeczy ktore najbardziej podobały mi się w ekranizacji Igrzysk Śmierci byla zgodność (prawie) calkowita z ksiązką. Peeta był blondynem - Josha przefarbowali, Katniss była ciemna - Jennifer tez przefarbowali. A tu nic.

adda2

Nie czytałam książek z serii Igrzysk Śmierci, ale oglądałam film - Jennifer Lawrence była świetna, co do Josha. Ekhem, też nie przekonał mnie szczególnie, ALE nie mam porównania z książką, więc to tylko moja prywatna opinia :)

Właśnie sprawdziłam aktorkę grającą Raven. Też odpadam. Ciekawe, kto robił castingi do tego serialu. Pewnie ktoś, kto w ogóle scenariusza nie czytał. Nie neguję talentu aktorskiego (chociaż jak na razie nie ma na koncie żadnej znaczącej roli), ale wygląd też jest ważny.

Kogo widziałybyście w roli Hany? :D

ocenił(a) film na 10
mrs_bijou

Koniecznie przeczytaj książki bo film nie oddaje nawet w 10% tego co książka! ;)

Miejmy nadzieję, że jakoś ten serial zlepią i będzie dobrze ;>

Ja widziałabym kogoś w typie Amandy Seyfried ;)

adda2

Jestem w trakcie czytania Delirium. Jak na pierwszą część to mi się podoba fajnie się czyta. Ogólnie podoba mi się fabuła, polecono mi tą książkę gdy szukałam czegoś podobnego do Intruza ;p Tylko mam obawy co do kolejnych części czy nie zabiją wizerunku pierwszej ??:P
A do roli Hany pasowałaby mi Ashley Benson :P

martammmm

Bez obaw , według mnie druga część jest najlepsza i myśle ze nie będziesz zawiedzona gdy przeczytasz "Pandemonium" oraz "Requiem" :)))

martammmm

+ zgadzam sie mi też pasuje ;p

mrs_bijou

Fanką Alexa Pettyfera nie jestem ale uważam , że świetnie pasuje do roli Juliana patrząc chociażby na wygląd ;)). Bo Gregg nie do końca zgadza sie z opisem , ktory jest w ksiązce ;p. Alex i Lena mi pasują ! ;d

mrs_bijou

W książce to Hana jest ładniejsza od Leny...jak w widać w serialu chcą zrobić odwrotnie hyhyhy :D :P

martammmm

Tylko według Leny Hana jest od niej ładniejsza. Wiadomo, że jeżeli narracja jest pierwszoosobowa, bohaterka nie powie o sobie jak o najpiękniejszej kobiecie, jaką ta ziemia widziała. :P
Ja zawsze sobie wyobrażałam, że to Hana była piękna, zwracała swoją urodą uwagę wszystkich, ale Lena nie była aż taka zła. Niestety w przypadku obsady serialu różnica jest rażąca, Emma Roberts jest piękna, a aktorka grająca Hanę. Ojej, nawet nie pamiętam jak ona wygląda, kompletnie nie zapada w pamięć. :D

mrs_bijou

Czytałam tylko pierwszą część, ale straszliwie mi się podobała. Fajnie, że zrobią serial, chociaż nie jestem przekonana co do Emmy, którą głównie znam stąd, że jest z boskim Evanem Petersem...

mrs_bijou

Ciekawe jakimi kryteriami kierują się przy doborze aktorów ?? :P

mrs_bijou

niekoniecznie. Hana w opinii wielu jest bardzo ładna, Lena była szarą myszką . Lena uważa samą siebie za przeciętną z wyglądu, ale to najwyraźniej nie prawda skoro zawróciła w głowie dwóm boskim chłopakom ;) (nie mam na myśli aktorów). a po za tym znam parę książek w których jest narracja pierwsza osobowa, główna bohaterka uważała siebie za niesamowicie atrakcyjną ;)

ankol

ja na alexa proponuje Henry Cavill .. od poczatku go tak sobie wyobrazalam..

isobel

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/64451_553435858024374_724 543682_n.jpg Pierwsze zdjęcie z planu Delirium. Niezbyt... Pokazujące cokolwiek, ALE przynajmniej wiemy, że prace nad pilotem są w toku :) Mam nadzieję, że stacja zaakceptuje pilota i zamówi kolejne odcinki :)

mrs_bijou

Zdjęcie nie chce się otworzyć (:/), ale jest dostępne na fapage'u Delirium Trilogy na fb.

mrs_bijou

Jeśli o mnie chodzi to zgadzam się z wami Hana, Raven i Julian to PORAŻKA. Emma by uszło ale jak dla mnie jest dla za ładna.

ocenił(a) film na 10
ohshit

Greg Sulkin dodaje dużo zdjęć z planu na tweeterze ;) i jeszcze sama autorka książki na http://lauren-oliver.tumblr.com/

isobel

Jak dla mnie Hana, Raven i Alex nie pasują :< Alexa wyobrażałam sobie w pierwszej części bardziej jako nastolatka, a nie dorosłego mężczyznę (w moich oczach zmężniał w trzeciej części), Hanę jako piękną, zgrabną, wysportowaną blondynkę, a Raven .. nie wiem, ale najbardziej mi ona nie pasuje ..

audreyy27

szkoda, że nie ostrzegłaś przed spoilerem ;/

girl_with_tattoo

Ojj, przepraszam :P

audreyy27

ale w sumie to się nawet ucieszyłam xp miałam nadzieję, że tak będzie xD

ocenił(a) film na 3
isobel

Szczerze mówiąc jestem zawiedziona obsadą, chociaż nie do końca. Emma Roberts jako Lena może się sprawdzić, aczkolwiek książkowa bohaterka była "nie za gruba i nie za chuda". Jedynie do tego mogę się przyczepić w jej przypadku. Teraz Julian...........hmm ciężka sprawa. Bardzo lubię Gregga i muszę przyznać, że wcale przeszkadza mi, że nie wygląda jak z książki. Zawsze może założyć niebieskie soczewki i rozjaśnić włosy, ale to mało prawdopodobne. Chyba bardziej widziałabym go w roli Alexa. Cóż Alex jak dla mnie najmniej dobranym aktorem, ale to tylko moje wyobrażenia na temat tej postaci. Nie leży mi i koniec, może zmienię zdanie po obejrzeniu serialu......Cóż może....... W tej roli widziałabym Ashera Monroe Booka. Jak dla mnie wypisz wymaluj Alex. Wygląd prawie taki jak z mojej głowy :) Co do Hany to totalna katastrofa. Czarna Hana jasne, i to się ma sprzedać? Jakoś tego nie widzę. Mam nadzieję, że twórczy tego nie spieprzą, bo historia ma niezwykły potencjał. W końcu oparto ją na bestsellerze Lauren Oliver. Życzmy sobie w duchu, by wyszło jak najlepiej :)

isobel

Mnie osobiście nie podoba się Lena ,ale nw kim mogliby jązastąpić ;/

użytkownik usunięty
isobel

Według mnie obsada beznadziejna... Zupełnie inaczej ich sobie wszystkich wyobrażałam. No i znowu ta Emma Roberts, echh. Nie wiem, kto mógłby ich zastąpić, ale według mnie nie pasują do swoich ról.

isobel

Nie wiem kogo wybrałabym do obsady, ale na pewno nikogo z tych, którzy zostali już wybrani... Czytam dopiero drugą część ale muszę przyznać, że patrząc na aktorów przecierałam oczy. Wiadomo, każdy ma swoje wyobrażenie bohaterów, ale jeżeli o mnie chodzi, to nie pokrywa się z ŻADNYM z aktorów. Począwszy od Leny, Alexa, Juliana, Hanę po Raven i Rachel. Nie wiem ile lat ma siostra Leny, ale dobija do 30? Na litość, dlaczego gra ją 30-latka? Choć nie powinno mnie to dziwić, w Stanach nastolatków grają 25-30-latkowie.
Nie wiem jaki klucz mieli twórcy, ale wygląda na to, że uparli się, żeby wybrać ludzi kompletnie innych. Mając opis wyglądu np Hany jako blondynki, wybrali brunetkę, Lena brunetką - a kij, weźmy blondynkę, Julioan blondynem? kto by się tym przejmował! Porażka...

Ale no... jeśli powstanie i tak będę oglądać xD

girl_with_tattoo

przecież Julian jest blondynem. niebieskookim blondynem ;))

isobel

W książce tak. W serialu nie.

girl_with_tattoo

Mnie się bardzo podoba aktor grający Alexa, oj bardzo! :D Szkoda, że Julian nie będzie blondynem. To burzy moje wyobrażenia. Mam nadzieję, że produkcja wypali i szybko obejrzę ten serial. Nie mogę się doczekać!

ocenił(a) film na 5
isobel

Alexa powinien zagrać Nolan Gerard Funk,Juliana Douglas Booth,a Lenę Jennifer Lawrence i wtedy by była obsada idealna ...
Obecna obsada nie jest zbyt przekonująca,mogli trochę lepiej wybrać,oby Ci aktorzy nie zepsuli tego serialu :/

Vicerx

aha Jennifer Lawrence najlepiej niech gra teraz we wszystkich filmach !! ahhaha Ogarnijcie sie Jen jest beznadziejna katniss i w ogole nie pasowalaby na drobna Lene

isobel

dla mnie Lena to jakaś poraża , Alex też chociaz wiele bedzie zalezec od jego gry aktorskiej.

isobel

HANA BYŁA WYSOKA BLONDYNKA a oni dali jakas BRUNETKE? porazka

guga_buzka

włosy zawsze można przefarbować na blond, ale - z całym szacunkiem - aktorka wcale nie jest ładna. raczej przeciętna. zresztą jest chyba niższa od emmy roberts, a hana przewyższała wzrostem Lenę.

isobel

Na Alexa pasowałby Ben Barnes, rola Juliana jest całkiem nieźle obsadzona, ale co do Leny wybrali najgorszą możliwą aktorkę...

Galadriela_722

dla mnie Alex to Henry Cavill a Julian to Alex Pettyfer tylko te młodsze i mniej napakowane wersje :).. ciezko mi sobie wyobrazic Lene.. ale ta aktorka w 100% sie nie nadaje bo jej twarz jest nieskalana myślą