PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9605}

Detektyw

Sleuth
1972
7,7 3,4 tys. ocen
7,7 10 1 3414
7,4 10 krytyków
Detektyw
powrót do forum filmu Detektyw

......więc nie czytać, jeśli się nie oglądało...a się zamierza obejrzeć....nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / nie czytać / .......... zabrakło mi logiki w zakończeniu, a mianowicie, gdy Milo Tindle ginie - nie przewidział takiej opcji, ale wezwał policję... wyglądato tak, że chciał zginąć w tym domu :) może ktoś z Was potrafi to wytłumaczyć.

ocenił(a) film na 7
Cretinos

Jeśli mnie pamięć nie myli, gdy Tindle oznajmił Wyke'owi, że następnego dnia po pierwszej "grze" poszedł na policję opowiedzieć co z nim zrobił pisarz, powiedział coś takiego:

"Więc NAWET JEŻELI policja nie przyjedzie teraz [bo detektyw nie uwierzył Tindle'owi - przyp. ja], to i tak nie uwierzą w twoją historię o włamywaczu."

Wygląda na to, że policja jednak uwierzyła Tindle'owi i przyjechała, tak jak ich prosił, jednak nieco za późno.

Petrikauer

mnie też to zastanowiło, jednak Twoje wytłumaczenie, Petrikauer, wcale mnie nie przekonało. nie wiem, czemu policjanci mieliby przyjeżdżać na sygnale z powodu tego, że ktoś zrobił drugiej osobie "żart".myślę, że trochę zabrakło scenarzyście pomysłu na końcówkę lub po prostu przekombinował lekko. i tyle, bez większej zagadki.

dzon

Też nie wiem za bardzo jak podchodzić do przyjazdu policji na końcu.Czy Caine na prawdę zabił tamtą dziewczynę, czy tak jak później mówił wszystko upozorował.Wcześniej, kiedy Oliver szukał dowodów przeciwko sobie, to Caine powiedział, że policja będzie za jakieś 30 minut no i rzeczywiście się zjawiła.Jeśli jednak prawdą jest to, że Caine zabił tamtą dziewczynę i porozrzucał po pokoju prawdziwe dowody, to dlaczego pomógł znaleźć je Oliverowi, zamiast poczekać na przyjazd policji i aby ta zabrała Olivera po znalezieniu dowodów??Jeśli jednak nie zabił tej dziewczyny, to skąd tam się wzięła ta policja, kiedy po nią zadzwonił??Na końcu powiedział, że był na policji i powiedział, że tym razem policja na pewno nie uwierzy w gierki Olivera jeśli ten zabije go.Czy to oznacza, że właśnie wtedy na komisariacie powiedział, aby policja przyjechała do domu o tej godzinie???Jednak skąd miałby znać odpowiednią??Jednak jeśli rzeczywiście tak było, że Caine wtedy na komisariacie podał godzinę o której ma przyjechać policja i nie popełni tego zabójstwa, to po co policja miałaby przyjeżdżać, po fałszywe dowody, które i tak zostały już zniszczone???A może Caine wiedział, że Oliver będzie chciał go zabić i w ten sposób Caine poświęcając swoje życie zamknąłby Olivera w więzieniu lub wiedział, że ten będzie próbował go zabić z powodu swojej urażonej męskiej dumy i chciał, aby przyjechała policja, która by przestraszyła Olivera i odwiodła go od zabójstwa Cain'a, tylko ta przyjechała po prostu za późno.Jednak jeśli tak rzeczywiście jest, to ponownie rodzi się pytanie, skąd Caine miałby wiedzieć o której dokładnie godzinie Oliver będzie chciał go zabić???
Tak pokręconej wypowiedzi jeszcze nie napisałem.Jeśli ktoś to zrozumie, to będzie cud :D

Cretinos

Zauważcie, co zrobił Milo z czerwonym płaszczem ;), a wszystko będzie jasne.

nietopyrz

ja dalej nie rozumiem :<

ocenił(a) film na 8
nietopyrz

no właśnie o co chodzi z czerwonym płaszczem? proszę o pomoc:) i czy milo naprawdę ginie?

nietopyrz

Zauważyłem, podobnie jak to, że na początku filmu płaszcz nie znajdował się w szafie, tylko na tym wieszaku właśnie. Czy coś z tego wszystkiego wynika jednak?

silvas76

Raczej nie sądze, żebyśmy sie doczekali odpowiedzi. ;)

ocenił(a) film na 7
silvas76

W spektaklu Milo naprawdę ginie, ale w filmie?
Trochę to niejednoznaczne.
Natomiast co do policji to Milo wyraźnie mówi, że zaprosił policję do pałacu, ale mu CHYBA nie uwierzyli. Jednak uwierzyli...

nietopyrz

Halo, halo - pobudka! Wszyscy w napięciu czekają na twoje wytłumaczenie tropu z czerwonym płaszczem... ;)

sever

No cześć :D! Film oglądałem 2 lata temu, musiałbym go sobie odświeżyć, na co nie mam ochoty, skoro lista książek i filmów do zapoznania się jest taka długa :P

Z tego co pamiętam to płaszcz jest możliwym elementem gry. Teoria z płaszczem jest o tyle nieprawdopodobna - aczkolwiek możliwa przy tej klasy umysłach - że traktowałbym ją w kategorii zakończenia otwartego.

nietopyrz

Jedynym sensownym punktem wyjścia do interpretacji czerwonego płaszcza są słowa samego Mankiewicza w książce "Joseph L. Mankiewicz: Interviews" (autor:Dauth Brian, 2008, str. 131)

"Can anyone understand the presence of Marguerite's red coat? In all my films, there's something like this..."

Nie ważne czy jest on odbiciem związku z Adrew w kontrze do ciepłego futra w szafie, kolejną gierką Milo przygotowaną dla męża Marguerite i widza, dowodem dla policji czy chodzi tu tylko o metaforyczne ożywienie bohaterki i znaczenie czerwonego koloru.

Kwestia jest otwarta i taka powinna pozostać.