PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520199
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Nie rozumiem tylko dlaczego James Lemar gra dwie postacie w tym filmie - pierwsza, na
samym poczatku kiedy zostaje zabity w lesie, po tym jak nie chce sprzedac DJANGO. No i
pozniej gra swoja, mozna by powiedziec 'wlasciwa' role Butcha, slugi Calvina Candiego. Dla
mnie byla to swego rodzaju zagadka, w trakcie filmu czekalam caly czas na jakis zwrot akcji,
myslalam ze jest to jakis rodzaj zwrotu akcji w czasie, nie moglam skupic sie na filmie,
probujac 'wyprzedzic' rezysera i odgadnac jaki bedzie koniec filmu, a przynajmniej w jakiej
kolejnosci byl on krecony. Kiedy w koncu Django wraca na swoim bialym rumaku, galopujac
bez siodla i trzymajac zwierze tylko za siersc na biednym konia grzbiecie, konczy scene wielkim
wybuchem, ja siedzac w fotelu probowalam zrozumiec o co chodzi. Moje proby zdaly sie na nic,
gdyz pytajac kilka osob o ich opinie na ten temat, uslyszlalam kategorycznie, ze chyba cos mi
sie pomylilo, ze to nie ten sam aktor, ze Tarantino by tego nie zrobil. No wlasnie, nie rozumiem
dlaczego to zrobil? Bo nie wierze, ze chodzilo tutaj w jakikolwiek sposob o budzet filmu ;-)

(nie oskarazajcie mnie o 'czepianie sie szczegolow' lub 'chec zaimponowania czujnym okiem' ,
wyszlo to tylko i wylacznie z wzgledu obsesji na punkcie 'Dextera' swego czasu.

ocenił(a) film na 9
zajonk

Też się zastanawiałem o co chodzi, z miłą chęcią się dowiem. Może ktoś to rozkminił.

ocenił(a) film na 9
zajonk

Sam Tarantino zagrał w filmie dwie role, więc myślę że to swego rodzaju zabieg stylistyczny

ocenił(a) film na 9
palo_palacz

Kurcze, a myślałam, że mam zwidy... :D.

ocenił(a) film na 10
palo_palacz

Jaką postać poza tym gościem z konwoju, co go Django rozsadził dynamitem grał jeszcze Tarantino? Bo chyba coś mi umknęło.

ocenił(a) film na 3
palo_palacz

Tarantino w ramach samokrytyki wysadził się za pomocą dynamitu, wiec nikt się go teraz nie będzie czepiał, a szczególnie goście od wręczania malin :)

palo_palacz

Kogo jeszcze gral Tarantino?

ocenił(a) film na 9
LandaH

"Director Quentin Tarantino plays Robert, one of the Bag Heads, as well as a member of the LeQuint Dickey Mining Company."

zajonk

Jakie to ma znaczenie kto by się przejmował takimi pierdołami?

ocenił(a) film na 9
zajonk

Wiele jest w tym filmie rzeczy, które moim zdaniem są swoistym hołdem wobec innych westernów. Osobiście tego nie zauważyłem ale z tego co pokazuję informacja o obsadzie jest tak jak mówisz. Mnie zastanawia także fakt dziewczyny z chustą na twarzy.
Niemniej jednak może będzie coś takiego jak wersja reżyserska, która coś rozwikła bo patrząc nawet po samych trailerach z łatwością można zobaczyć ile w samym filmie jest niewykorzystanych ujęć !

ocenił(a) film na 7
zajonk

Może nie chodzić o budżet filmu a po prostu o fakt, że Tarantino nie miał żadnego dobrego aktora, który mógłby się wcielić w postać Specka lub Butcha. Można założyć, że Lemar w pierwszej kolejności dostał rolę Butcha (jest dłuższa) a Tarantino nie mając nikogo kto wcielił by się w Specka ponownie użył Lemar'a (Speck pojawia się tylko przez parę minut). Zresztą po co marnować czas dwóm aktorom, którzy mieli by się wcielić w postacie 3-cio planowe, skoro można użyć jednego dobrego?

ocenił(a) film na 7
zajonk

Jaki k...a Lemar? Jeden pisze bzdury a drugi pwtarza.

ocenił(a) film na 9
zajonk

taki z ciebie fan Dexa a nawet nie wiesz jak sie aktor nazywa o ktorym piszesz

mihas

to taki rodzaj dysgrafii :) r-l

ocenił(a) film na 7
mihas

Fakt przekręciła nazwisko, ja też tego nie zauważyłem i powtórzyłem błąd, przyznaję się bez bicia. Mimo wszystko jednak nie rozumiem zarzutu, w jego/jej wypowiedzi wcale nie pada stwierdzenie, że jest fanem "Dextera". Mowa tylko o obsesji i to w czasie przeszłym. Zresztą nawet jeśli ktoś jest fanem to, nie może po prostu się pomylić i przekręcić nazwiska aktora ? Czy w ogóle regułą jest, że każdy fan musi znać imiona i nazwiska wszystkich aktorów którzy grają w jego ulubionej produkcji ?

ocenił(a) film na 8
zajonk

napisalam mega dlugiego posta i zamiast wcisnac enter, wcisnelam escape, wykasowalam caly tekst i siedze wkurzona przed komputerem, gdyz mialam zamiar zafundowac tutaj dluzszy esej. Tarantino zagral dwie role? Umknelo to mojej uwadze, ale dalo do zastanowienia nad faktem, iz jeden z wiezniow konwoju wygladal tak samo jak jeden z pierwszych scen. Tarantino decydujac sie na taki zabieg uzywajac Remara dwa razy, musial zdawac sobie sprawe z takiej reakcji, gdyz jest to aktor rozpoznawalny mniej/bardziej... Jest 2 nad ranem a ja siedze i mysle na temat wielokrotnego uzycia tych samych aktorow w wysokobudzetowym filmie. To chyba jakis przejaw szalenstwa. Jezeli czytaja to jacys polonisci - winna jestem przeprosiny za skladnie w oryginalnym poscie. Wlasnie go przeczytalam i zalamalam rece.

ocenił(a) film na 8
zajonk

Znam ten ból. : )

SPOILER
Co do ról Tarantino. Jedna z dynamitem, trudno przeoczyć, a druga, o którą zapewne chodzi towarzystwu wyżej - to ta z maskami ala KKK, dokładniej facet, który przekonuje aby tym razem najazd zrobić bez worków. Tak sądzę. ; )

zajonk

Moim zdaniem to taki mały żart Q (jeden z wielu). Remar jako Speck traci część głowy, stąd już jako Pooch musi ciągle nosić kapelusz. Stąd rzucona uwaga Django przy spotakniu z nim i Candie.

Tom_asz

Dobra rozkminka :)
Mi się wydaje,że Butch to np. brat Specka, który w punkcie kulminacyjnym filmu[SPOILER] zabija Schultza i mści się za śmierć swojego brata, czyli Specka. Albo jest to ten sam człowiek...
To się nazywa ZEMSTA w stylu Tarantino! :)

ocenił(a) film na 8
zajonk

okey chlopaki, trzy ostatnie posty - zajebiscie pomyslane, tylko dzieki za kolejna rozkminke. Cale szczescie, ze jest dopiero 8pm.