PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=866641}

Dom Gucci

House of Gucci
2021
6,4 87 tys. ocen
6,4 10 1 86748
5,2 62 krytyków
Dom Gucci
powrót do forum filmu Dom Gucci

...myślałem, że będzie bardzo dobrze. Po recenzjach, że fatalnie. Czyli fakt, że wyszło średnio nie powinien mnie specjalnie dziwić. Można mieć z tego przyjemność, głównie z gry aktorskiej, z Lady Gagi, z Ala Pacino, nawet o dziwo z Drivera. Można mieć ze zręcznego połączenia muzyki i obrazu choć ta pierwsza wydaje mi się nieco zbyt eklektyczna i dobrana bez żadnego sensownego klucza. Scenariusz natomiast, słusznie gadają, miejscami leży. I kwiczy. Niektóre sceny (np początkowa dyskoteka) są realizacyjnie słabe, inne choć świetnie zagrane (Patrizia zlecająca brudną robotę) idą niepotrzebnie w groteskę. Fabularnie wygląda to jakby miał być serial ale trzymanie tych wszystkich znanych aktorów zbyt długo wyszłoby nieco jednak za drogo więc się tu i tam coś wycięło i jedziemy na skróty. W rezultacie główny bohater nagle przechodzi przemianę "bo tak, bo nadszedł jej czas" a postacie są redukowane do karykatury. A jeśli jesteśmy już przy niej, absurdalnie odpustowa postać i rola Paolo Gucci też temu filmowi nie służy. Czy miała być komedia? Nie miała? Na plus, że pomimo tego wszystkiego ciągle się na to dobrze patrzy.

ocenił(a) film na 6
darrowred

Tak, myślę, że powstałby z tego dobry mini-serial.