Dom snów

Dream House
2011
6,7 82 tys. ocen
6,7 10 1 82439
5,1 19 krytyków
Dom snów
powrót do forum filmu Dom snów

Film bardzo nierówny. Zaczyna sie sztampą, sceny pod tytułem :"Ach jaka to wspaniała rodzina!" Potem stopniow cos zaczyna nie grać, nie pasować, zgrzytać. Zwolna pojawia sie TAJEMNICA. NIestety, po Szóstym Zmysle, Innych i Wyspie TAjemnic, zanim tajemnica sie rozwikła wszyscy wszystko wiedzą.
Ale tu o dziwo - film nie traci rozpędu. Transfer zagadki kim jest Daniel w zagadkę - co naprawdę wydarzyło się w domu dokonuje się bardzo sprawnie.
I niestety - na tym koniec. Od tej chwili scenariusz siada jak mucha na kupie. Może scenarzyście nagle coś wypadło, musiał wyjść a pracę dokończył za niego stróż? Albo kioskarz? Bo TAJEMNICA okazuje się zwykła pomyłką w adresie nierozgarniętego płatnego mordercy. Zaczyna wiać sztampą i rutyną, w najgorszym stylu. Scena w piwnicy żenuje brakiem inwencji a ranny morderca, który zamiast ratować skórę dolewa benzyny do ognia budzi tylko uśmiech - politowania.
Ostatnie łzawe fragmenty pisała babcia klozetowa razem z pomywaczką, nie obrażając obydwu tych zawodów bynajmniej.
Słowem wyjście z bloków w normie, świetny środek dystansu, finisz tyłem na czworakach. Szkoda.

bulec

Jak dla mnie film naprawdę dobry nie wybitny ale na pewno dobrze spędzony czas. Co do sytuacji z dolaniem benzyny nie trudno sobie wyobrazić jeszcze się trzymającego człowieka który był dwukrotnie postrzelony że był w stanie dolać tej benzyny a o życie nie walczył bo prawdopodobnie czuł że już mu nic nie pomoże a nawet jakby to skończył by na krześle albo dożywocie.
Film upłynął bardzo szybko mimo że wątki były bardzo spłycone, jak dla mnie mógłby być zdecydowanie dłuższy.

artur29

Taak... z pewnością dolewałabym benzyny, będąc postrzelona dwa razy. To naprawdę logiczne rozwiązanie.
Tak szczerze, to zgadzam się mimo wszystko z bulcem. Film miał duży potencjał, niestety został zmarnowany. Mimo wszystko nie uważam, aby film był totalną klapą. Polecam ludziom, którzy mają ochotę na tego typu filmy, a nic lepszego nie mają w zanadrzu. Rozczarowuje na końcu, ale mimo wszystko z początku ma fajny klimat, zatem może umilić jakiś nudny wieczór.

Melchan

Żartujesz. Nie jesteś w stanie pojąć jak wielką siłę wyzwala w ludziach chęć zemsty?
Przecież to jasne jak słońce że gość przy nadarzającej się okazji i w jakikolwiek dostępny mu sposób MUSIAŁ się zemścić na „swoim wspólniku” … a że kanisterek był akurat pod ręką ….
Polecam tym którzy lubią oglądać filmy tego gatunku a nie tylko zabijać czas w nudny wieczór ..
Ech jak można się w ogóle nudzić ? .. Tego nie rozumiem ;-p ;-)

ocenił(a) film na 8
Melchan

Byłaś/-eś kiedyś śmiertelnie postrzelony?;) Filmy nie pokazują tego bo to temat tabu ale człowiek nie jest z cukru i kiedy jest śmiertelnie ranny to kona bardzo długo. Jeden strzał z pistoletu to nie jest tak,że bach i trup. Ludzie z 30-toma kulami w ciele potrafią wrzeszczeć z bólu 15 minut i błagać o dobicie. Scena z benzyną jest jedną z lepszych w filmie. Kiedy uświadamiasz sobie,że już jesteś trupem ale masz w zasięgu ręki sku*wysyna,który Ci to zrobił to poczołgasz się,żeby przegryzć mu gardło tak właśnie działa człowiek.
Film jest bardzo dobry i nie wiedziałem,że Craig potrafi tak grać no i cała układanka pasuje od początku,a mimo tak zakończenie mnie zaskoczyło pozytywnie. Film IMO jest lepszy od Kobiety w Czerni chociaż to inne gatunki ale też na swój sposób straszy.
Polecam obejrzeć w kinie lub zciągnąć z ...półki w sklepie;)

ocenił(a) film na 6
bulec

W zasadzie napisałabym to samo. Gdzieś coś świtało, ale nie wiadomo w którym kącie :) Ogólnie można zobaczyć, ale ja miałam wrażenie, że oglądam wersję roboczą filmu...