PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=536312}

Dom snów

Dream House
2011
6,7 82 tys. ocen
6,7 10 1 82350
5,0 26 krytyków
Dom snów
powrót do forum filmu Dom snów

Kurcze, jestem wściekła. Wściekła prze-potwornie na twórców (scenarzystę szczególnie). Na
samym począteczku pomyślałam "Ale były by heheszki, gdyby to główny bohater był mordercą".
No nie zaskoczyłam się. Ale nie o tym-strasznie lubię takie filmy w których dużo/większość
dzieje się w podświadomości bohatera, a prawdy dowiadujemy się dopiero na końcu. Dlatego
pierwsze chyba pół godziny wciągnęło mnie, było dla mnie bardzo dobre (może nie licząc tej
strasznej fryzury głównego bohatera, litości). I nagle -puf. Zagadka, a raczej jej pierwsza część
rozwiązuję się- myślę " I co teraz?". Napięcie, oczekiwanie. I trochę na darmo bo nie dzieje się
NIC! Kurcze, wszystko czym zapunktował mi ten film w pierwszej połowie obraca się w niwecz.
Kończy się to co lubię a zaczyna się Hollywood! Następuje moje "ulubione" - wybielenie
głównego bohatera, oczyszczenie go z win i pokazanie jaki jest szlachetny i odważny. Ale i tak
to jest pryszcz wobec motywu zbrodni tego sąsiada(?) - pieniądze z ubezpieczenia po zabiciu
żony! Powiedzcie mi co trzeba brać, żeby to wymyślić? Czuję jakby scenarzysta,którego być
może nękały terminy albo co gorsza długi znalazł początek dobrego scenariusza w gdzieś
szufladzie i na kolanie dopisał koniec.
Smutno mi, bo ten motyw mnie na prawdę porwał i liczyłam na więcej. Czekam może na jakąś
skandynawską wersję, bo ten film to nic innego jak koncertowo zmarnowany potencjał.
Niestety.
Ps. Na osłodę mamy Rachel Weisz, która jest w tym filmie zjawiskowa i pierwsze sceny -
metafora wyjścia z biura jako opuszczenie tego zakładu psychiatrycznego - dobry pomysł. Za to
6. A można to było tak pięknie rozegrać!

ocenił(a) film na 5
magdziorkaa

podobnie jestem rozczarony, choc mniej emocjonalnie niz Magda :)
szkoda filmu, bo rzeczywiscie zapowiadal sie swietnie.

(podobnie rozczarowny bylem przy Law Abiding Citizen, tam cala psychologiczna rozgrywke pomiedzy inzynieerem a prokuratorem, zniszczyly hollywoodzkie wybuchy).

fiend22

tak samo, wielkie rozczarowanie. Liczyłam, że film będzie miał ósemeczkę jak nic:)

magdziorkaa

"pieniądze z ubezpieczenia po zabiciu
żony! Powiedzcie mi co trzeba brać, żeby to wymyślić?"

Też się nad tym zastanawiałam, gdy... chyba rok temu okazało się, że w Polsce 'tatuś/mąż' spalił we własnym domu swoje dzieci i żonę - potrzebował kasy z ubezpieczenia, żeby spłacić potężne długi.

magdziorkaa

Miałam podobne odczucia. Generalnie wyszło bardzo pospolicie, nie rozumiem ocen powyżej 6,czyzby dawali je ludzie, którym serce zmiekło z powodu tych dwóch dziewczynek..