PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81061
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

"Portretu Doriana Graya". Fajowa książka wciagnęła mnie. Tyle że najlepsza jest w orginale bo nie da rady przelozyc sie tego co pisal Wilde - za duzy zakapior z niego byl :D

ocenił(a) film na 7
amarzec

Fakt, popieram - nie wyobrażam sobie udanego tłumaczenia oryginału Wilde'a, jak już zaczyna się czytać, to nie można się wręcz oderwać:)

ocenił(a) film na 7
Norad

w polskim jezku jest tylko jedno tlumaczenie wykonane przez Marie Feldmanowa. Jest ona bardzo dobre zwazywszy w sposob jaki pisal Wilde. A potrafil pisac: jego niektore opisy rzeczy czy miejsa sa oszalamiajace. Nie mowiac juz o wielu nazwach wlasnych, ktorych znaczenia odnalezienie musialo zajac bardzo duzo czasu.

ocenił(a) film na 4
amarzec

A dał byś przeczytać tą pracę bo mnie nią bardzo zaineresowałeś

amarzec

Popieram kolegę Melvina. Mnie też ta praca zaciekawiła :)

ocenił(a) film na 6
Sechemett

Ja tam bym tylko chciała wiedzieć jaki był tytuł twojej pracy i jaki temat opisywałeś na podstawie książki.:) Bo podejrzewam, że raczej upowszechnienie twojej pracy może być dla Cb sporym problemem.:p Praca magisterska to nie tylko parę kartek formatu a4.;p

ocenił(a) film na 7
darkangel_filmweb

dorian jest baza dla tej pracy, a tematem jest tlumaczenie pewnych eleementow (slownictwa nacechowanego kultorowo) np angielskiego italian cassone - polskie szafa. A to nie jest szafa, taka jaka nam sie kojarzy, tylko kufer zdobiony. Nie wiem czy to bedzie dla was ciekawe. A poza tym jest tam o technikach tlumaczenia itp. Praca sama jest posiwecona tlumaczeniom.