PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81059
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

Podobny

ocenił(a) film na 7

Znacie może filmy, które mają taki podobny, mroczny klimat?

nika4242

...hmmm,oglądałam sporo takich filmów...mam słabość do takich filmów,szczególnie gdy akcja rozgrywa się w dawniejszych czasach (można nazwać to kostiumowe,ale niekoniecznie :-) Na początek ,bo akurat to mi przyszło na myśl "Mary Reilly" ....zależy też na jakim klimacie Ci zależy ...wątek szatana,czy też erotyczności a może...jeszcze coś innego :-)

ocenił(a) film na 7
Tamilina

Dzięki, bardziej chodziło mi o taka atmosfere, konwencje thrilleru, troche jak np Prestiż albo filmy Burtona;)

nika4242

Wszystko to kwestia gustu, nie wiem, czy wpasuję się w Twój, ale z filmów o... powiedzmy, że podobnym klimacie polecałabym "Hannibal - po drugiej stronie maski" ( biorąc pod uwagę, że to film przedstawiający młodość Hannibala Lectera, można się spodziewać brutalnych scen itd., ale w rzeczywistości nie jest aż tak źle ;) Poza tym pokazane jest jak główny bohater również zmienia się "na gorsze" z powodu pewnych wydarzeń w jego życiu. Moim zdaniem warto obejrzeć i ewentualnie nie zrażać się początkiem filmu ). I jeszcze "Kobieta w czerni". Teoretycznie z gatunku horroru, ale ja bardziej podciągnęłabym go pod thriller ( oglądałam go w nocy, a przy typowym horrorze wysiadłabym po pięciu minutach ). Momentami może wydawać się nudnawy, trochę niedopracowany, ale... no nie wiem, ma COŚ w sobie ;) Buduje fajny nastrój.

ocenił(a) film na 10
nika4242

Klimat może nie do końca ten sam, ale polecam "Sin City" - klimacik trzyma, aż miło, a bohaterowie również trącą tą w niepokojący sposób fascynującą zgnilizną moralną. Chociaż... mają pewne pozytywne cechy wspólne (jak chociażby, jak by to dziwnie nie zabrzmiało, honor).
Mrok innego typu - "V jak vendetta". Nieco apokaliptyczna wizja. Bardzo interesujący, ale zauważam, że już dość słabo go pamiętam. Czas na powtórkę :)
Z jeszcze innej beczki "Constantine". Szarpanina z ciemnymi mocami i własnymi grzechami z przeszłości.
Również niepokojące są filmy Nolana o Batmanie (widziałam dwa filmy z trzech). Cała atmosfera Gotham w obu częściach. Nasuwające się natrętnie przez całego "Mrocznego rycerza" pytanie o granice dopuszczalnego okrucieństwa. Niesamowicie odegrana rola Jokera, który moim zdaniem jest chwilami wręcz demoniczny.
W odpowiedzi na niezadane pytanie: tak, uwielbiam ekranizacje komiksów ^^