PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81060
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

Film bardzo mi się spodobał, chociaż niektóre momenty były nudne. Na początku filmu Harry wydał mi sie śmieszny, ale później, gdy zaczął namawiac Doriana do tych ,,głupstw" stał się zły, a znowu pod koniec filmu stwierdził, że Dorian jest wybrykiem natury, diabłem wcielonym itp. Teraz jestem ciekawa jak inni widzą postac Harrego, czy jest dobry, czy zły,a może zwyczajnie głupi??

zafrina09

pisałam już, że dla mnie postać Harry'ego, zresztą tak samo jak Doriana, jest niejednoznaczna. nie mogę ocenić go tylko negatywnie. oczywiście był cyniczny, namawiał młodego Dioriana do wielu rzeczy głupich, okrutnych, sprzecznych z poglądami większości ludzi. jednak po śmierci Basila nie pojechał z Dorianem (mówi, że tyle się dzieje, że czekają go narodziny dziecka), później też stara się ochronić córkę przed nim, więc naprawdę kochał swoje jedyne dziecko. myślę, że Harry wolał mówić o wielu rzeczach, ale sam ich nie urzeczywistniał. właśnie przez tą niejednoznaczność postaci film mi się podobał :)

ocenił(a) film na 7
silence_is_the_enemy

Harry był zwykłym tchórzem tak jak to Dorian pod koniec powiedział. Gdyby zło Doriana go osobiście nie dotknęło to myślicie, że by chciał spalić obraz?

ocenił(a) film na 3
r0hnin

Obaj byli dekadentami. Robię prezentacje maturalną właśnie m.in. o nich.