PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81060
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

Spodziewałam się czegoś dużo lepszego. Według mnie książka jest o wiele ciekawsza niż film.

ocenił(a) film na 9
Heart_Of_Stone

Szczerze mówiąc, jeszcze się nie spotkałam z sytuacją, by film był choć odrobinę tak dobry, jak książka, lub od niej lepszy. Całe szczęście, reżyser bardziej skupił się na psychice i emocjach bohatera, dzięki czemu film wyszedł bardzo interesujący.

ocenił(a) film na 6
xena_4

nie są to co prawda książki lecz opowiadania, ale wydaje mi się że wyjątkiem od reguły jest Frank Darabont i jego adaptacje nowel Stephena Kinga :]

ocenił(a) film na 7
xena_4

"Ojciec Chrzestny", "Lśnienie", "Lot nad kukułczym gniazdem" - proszę, oto filmy dorównujące, lub dwa-trzy kroki za swoimi pisanymi odpowiednikami.

użytkownik usunięty
Heart_Of_Stone

Gdybym nie czytała książki film mógłby mnie nawet zachwycić, bo sam w sobie jest naprawdę dobry. A że się całkowicie z książką rozminął to już inna sprawa. Ale w jakiś sposób film miał bardzo podobny klimat do książki, jakaś paranoja, obsesja, kłamstwa, mrok ogarniający coraz bardziej Doriana. Coś w tym było.

Inna sprawa że książka mówiła właściwie o odbieraniu piękna i sztuce, o tym już całkiem zapomniano :/