PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81060
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

Ten film to straszne rozczarowanie, spodziewałem się po nim czegoś lepszego, a tu dostajemy film bez żadnej konkretnej fabuły i strasznie nudddddnnnnnnnnnyyyyyyyyyyy, nie polecam, chyba ze jesteś kobieta/dziewczyna i podoba się Tobie główny aktor.

ocenił(a) film na 6
mlodszylele

ten film może się wydawać bez konkretnej fabuły dla tego kto nigdy w rękach nie miał książki Oscara Wilde na podstawie której został on nakręcony, polecałabym ją przeczytać, wtedy można zrozumieć metaforę i sens tego co w tym filmie zawarte

ocenił(a) film na 3
HenninHardine

Dobra ekranizacja filmu nie wymaga od widza przeczytania książki by zrozumiał przesłanie tego co reżyser miał na myśli. Dobry film pokazuje tę samą metaforykę i symbolikę co ksiązka ale innymi środkami wyrazy, nieco dodaje, nieco ujmuje... A to była jedna z najgorszych ekranizacji jakie widziałam w życiu chyba nawet "Złoty kompas" jako ekranizacja jest lepszy....

ocenił(a) film na 3
mlodszylele

Zdecydowanie popieram. Nie wiem jak można był tak spie... czyć taką powieść! Księciunio Kaspian to drewno aktorskie, sądzę, że ja zagrałabym na podobnym poziomie emocjonalnym, nie mowiąc o tym, że wizualnie nijak się miał do pierwowzoru stworzonego przez Wilde'a. Doryan był zachwycajaco piękny. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale jak dla mnie Księcunio nie jest piękny... Ale wybaczyłabym mu to gdyby grał lepiej..... Zupełnie odarli tę powieść z jakiegoś głębszego sensu. Gdybym miała zapoznać się z dziełem Wilde'a poprzez tę ekranizację to pewnie bym stwierdziła, że facet miał nierówno pod sufitem... nawet Firth nie uratował tej klapy, choć Harry'ego zagrał naprawdę dobrze. Postacie okrojone psychologicznie, zero głębio i bez sensu pozmieniana fabuła gdzieniegdzie. Bardzo, ale to bardzo sie zawiodlam.