PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81059
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

Uważam, że historię okrutnie spłycono. Odniosłam wrażenie, że lubieżność Doriana była
najistotniejszym jej elementem. Rozumiem, że nie jest to ekranizacja, a jedynie adaptacja
powieści, ale można by wnieść w nią więcej smaku i rozwinąć inne wątki.
Tym, którzy jeszcze nie widzieli filmu, polecam najpierw przeczytać książkę. Ja niestety zrobiłam
odwrotnie i bardzo tego żałuję. Film moim zdaniem zasługuje jedynie na 5.
Tak czy siak, historia godna uwagi, skłania do refleksji.

ocenił(a) film na 4
lisa_

Ja niestety, także popełniłam ten błąd i najpierw przeczytałam książkę. Książka była świetna, niestety film mnie zawiódł. Jeżeli ktoś oglądał film i spodobała mu się fabuła, to polecam przeczytanie książki. Naprawdę dobra.

ocenił(a) film na 7
lisa_

Czytałem książkę i obejrzałem również film . Uważam , że nie można tego uczciwie porównać . Film wyraźnie tylko bazował na książce , w wielu "warstwach" podążając swoją drogą . I nie mam reżyserowi tego za złe , miał do tego prawo . Efekt jaki z tego mu wyszedł ? Moim zdaniem bez rewelacji , ale dobrze :) Solidna siódemka .

ocenił(a) film na 10
lisa_

Mi podobał się zarówno film jak i książka choć szkoda, że tak bardzo zmieniono zakończenie. Polecam do poczytania - Dorian Gray czyli pochwała niemoralności - http://literacie.blogspot.com/2012/12/tytu-portretdoriana-graya-ang.html

lisa_

Ja nie czytałam książki, jednak jestem świadoma tego, że film nigdy nie będzie tak dobry jak książka. A co do wyeksponowanych wątków erotycznych, to był to zabieg tylko "dodający atrakcji" produkcji, ale dla mnie to było już przerażające.

ocenił(a) film na 7
AKA_7

Zgadzam się z Tobą. I w ogóle za dużo było tych "wątków erotycznych"- ja je po prostu przewijałam xD