Już sam fakt, że w 1442 wzięto "1000 Transylwańskich chłopców w niewolę" - co dla historyka jest bzdurą raniącą uszy - brano synów bojarów i kniaziów, a ich liczba była mała, w dodatku taki Wlad maił cieplarniane warunki i zdobył wykształcenie, trochę mnie trącił.
Ale do jasnej anielki, czy Amerykanie nie nauczą się, że palowanie polega na wbiciu pala pomiędzy odbyt i w zależności od płci - waginę lub mosznę? Ta śmierć byłą tak straszna, bo umierało się równie długo jak na krzyżu - ciało pod własnym ciężarem osuwało się coraz bardzie rozrywając trzewia.
A to co od Draculi Coppoli do obecnego nam pokazują, to jakby pokazywać gilotynę, która obcina człowieka od pasa w dół.
Bezsens. Szczegół, a zniechęca do oglądania.
Jak tam, Murzyniątko, pozakładałeś już nowe konta? Bardzo ładnie, że umiesz 3 słowa po angielsku, śliczne to i jakże urokliwe.
nie mogę - bardzo śmieszne to wszystko. Jeśli film (niezależnie przyjętej konwencji-bowiem wszystkie z oczywistych przyczyn są taką samą fikcją) osadzony jest jednak w konkretnym czasie historycznym, to zrozumiałym jest oczekiwanie od niego choćby próby oddania ducha epoki (kostiumy, rekwizyty, zwyczaje) oraz poszanowania dla faktografii. Inna sprawa rzetelne podejście do tych kwestii jest jednak w przypadku dzieła kinematograficznego raczej wartością dodaną, podnoszącą ogólną jakość filmu niż kwestią dla niego fundamentalną. I tak obrazy, które wytrzymują krytykę specjalistów - zwykle nieszczególnie zresztą wymagających - są także po prostu lepsze (lepiej napisane i wyreżyserowane - patrz. niedościgniony w dbałości o szczegół Kubrick). Mam przeczucie, iż ten film nie dbał o kwestie poruszone w wątku ponieważ nie producenci zwyczajnie chcieli zrobić utworek-wydmuszkę, gdzie postać Vlada służyła jedynie za pretekst a Drakula za marketingowy samograj.
Wreszcie jeśli chodzi adlerxx'a i funkadelic to uważam że prywatne krucjaty przeciw ludziom, którzy się tak śmiesznie wymądrzają i przy tym obrażają innych są jak najbardziej słuszne i w żadnym razie nie wiążą się seksualną frustracją. Z jakąś frustracją - być może ale raczej bez zabarwienia erotycznego. Pozdrawiam.
Nie jestem sfrustrowany w żaden sposób, ale ten osobnik pierwszy, bez żadnego powodu, obraził mnie, próbował sprowokować pyskówkę (w obrzucaniu wyzwiskami czuje się jak ryba w wodzie), więc postanowiłem mu nie odpuszczać. Posługuje się on kilkoma innymi kontami, z których bezustannie obraża innych userów, hejtuje i trolluje. Zacząłem czytać jego wypowiedzi i przekonałem się, jak żałosny i prymitywny jest to człowiek. Najlepiej nie wdawać się z nim w kłótnie, ale jeżeli już, to trzeba posługiwać się ironią czy sarkazmem - jego nierozwinięta inteligencja na poziomie ameby nie jest w stanie ich wychwycić, a tym bardziej zrozumieć - reaguje więc kolejnymi stekami wyzwisk, czym jeszcze bardziej się ośmiesza. Pozuje poza tym na nieomylnego, wszystkowiedzącego znawcę kina, zwłaszcza filmów o murzyńskich kryminalistach.
Jak pokazał wyżej - rozrywka kojarzy mu się tylko z czynnościami seksualnymi.
UWAGA!
Odradzam wdawanie się z tym osobnikiem w jakiekolwiek dyskusje czy przepychanki słowne. Jest to człowiek niereformowalny,
posiadający kilka kont na Filmwebie - funkadelic, killafornia, black_bastard, pasikonik1977, kiki_zjada_guziki (a pewnie jest ich więcej),
więc próbujących z nim dyskutować uprzedzam, że w każdej chwili może skorzystać z pomocy którejś ze swoich inkarnacji, aby się dowartościować
i przekonać adwersarzy o racji swoich płytkich i tandetnych poglądów (a przy okazji wylać wiadro pomyj). Nie trafiają do niego żadne,
ale to żadne merytoryczne argumenty, zatem - WDAJESZ SIĘ W DYSKUSJĘ Z NIM/NIĄ NA WŁASNE RYZYKO.
Nie chcial bym zostac nadziany na taki pal hehe
Film spoko, normalne kino akcji i chyba nawet z horrorem nie ma wiele wspolnego. Przyjemnie spedzony czas przy browarku i tyle ;)
Tu nie tyle chodziło o branie wysoko urodzonych zakładników ile o pobór do janczarów "devşirme" który miał charakter masowy i dotyczył z zasady nizszych warstw ludnosci (tych ktorych nie bylo stac na skorumpowanie werbownikow). Turcy uznawali to za forme podatku nalozonego na chrzescijan. Chociaz rzeczywiscie jak na tak niewielki kraj jak transylwania (czy woloszczyzna) 1000 w jednym poborze to liczba chyba przesadzona. Nie mniej jednak zgadzam sie ze z historycznego punktu widzenia to wierutna bzdura, Po pierwsze, Turcy nie przeprowadzali raczej poboru w chrzescijanskich ksiestewkach wasalnych i po drugie Wlad Palownik nigdy nie wladal Transylwania (Siedmiogrodem). Byl wladca Walachi (Wploszczyzny). Co do sposobu palowania, to nie bylo chyba scisle skodyfikowanych zasad a nawet jak byly to raczej i tak bardziej zalezalo on od fantazji palujacego. Tym bardziej, ze w filmie upalowano zabite wczesniej przez Wlada zwloki, wiec zgodnosc z tradycja nie miala w tym wypadku istotnego znaczenia. Gdybym mial sie czepiac to o wiele bardziej razily kostiumy i scenografia, ktore bardziej pasowaly do "Gry o Tron" niz do realiow 15 wiecznej europy wschodniej. Ale nie byl to film historyczny tylko fantastyka luzno oparta na kulturowych kalkach wiec tak na prawde nie ma sie o co obuzac.
Po prostu napisałem o szczególe, który mnie zniechęcił. Co do synów Drako na dworze sułtana - to było powszechne, nawet nasz Chrobry przebywał na dworze cesarskim i był raczej dobrze traktowany, ale fakt - film ma dostarczyć rozrywki, więc im więcej elementów czystej fantazji, tym większy ubaw dla niektórych.
Ale dzięki za słowa - przypomniałeś mi, że to tylko amerykańska rozrywka.
Pozdrawiam :)
zapomniałeś dodać że palowanie jeszcze polegało na ukrzyżowaniu człowieka na palu rozcinaniu jego flaków akurat jelita i wyciągnięcie jego w okolicach tego pala dla kruków,wron i innego rodzaju ptactwa czy szczurów aby śmierć była bardziej haniebna.
Zgadzam się w 100% . To już nie pierwszy film o drakuli w ktorym tak"palowano" ludzi. Amerykańska ignorancja co do faktów jest niesamowita. "WLAD PALOWNIK" no urwa , tak ciężko było sprawdzić o co w tym chodziło?Przecież tu chodzi o dość ważny element dotyczący naszego bohatera . Co do innych niezgodności nawet słów mi brak. Powinni nazwac ten film "DRACULA 5" i nie bylo by problemu ale nie tak
Nieoglądałem tego filmu jeszcze, ale wiem co masz na myśli i myślę, że jest jeszcze inny powód takiej "interpretacji" nabijania ludzi na pal. Dracula Historia Nieznana zyskał kategorię PG-13, uznano więc że przebijanie człowieka przez klatkę piersiową jest mniej makabryczne niż przez krocze.
dokładnie tak; jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze :-) "Amerykańska ignorancja"? w kontekście $$$ takowa nie istnieje ;)
Jeśli chodzi o samo palowanie, to może XV-wieczna rycina lepiej przedstawia, jak wyglądał ten proces:
http://www.paranormalium.pl/ilustracje/artykuly3/dracula_dinner.jpg
Może jednak co kraj, to obyczaj, gdzieś nabijali jak w filmie, gdzieś bardziej od dołu.
Takie małe trzy grosze odnośnie palowania:
#1. Wg. pewnego dukumentu z discovery channel nabijanie na pal dokonywane przez Vlada drakulę było dokonywane własnie w brzuch a jedynie w sporadycznych przypadkach poprzez odbyt. W dokumencie zaznaczono że były to formy lżejszej i cięższej wersji tej kary śmierci (chodzi o czas cierpienia przed zgonem). Ponad to wg. nimeniszej ilustracji:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/JudeanImpalement_Roaf18 5.jpg/250px-JudeanImpalement_Roaf185.jpg tutaj palowanie również wykonywane jest w brzuch.
#2. Ilustracja od jajcu11 pochodzi z drzeworytu z niemieckiego paszkwilu z XV wieku i jak wiadomo paszkwil to paszkwil więc do końca nie wiadomo.
#3. Palowanie takie jakie znamy czyli w odbyt rozpowszechniło się w czasie wojen na ukrainie (tłumienie rebelii).
Reasumując:
Pozwolę sobie na opinię iż z czasem palowanie ewoluowało z brzucha na odbyt i czas Vlada palownika moze przypadać jeszcze na okres brzucha.
ps. Takie jeszcze lekko abstrakcyjne: w grach Paradoxu (bardzo ale to bardzo nastawionych na historię) ikona cechy palownik jest przestawioną poprzez postać nadzianą na pal przez brzuch.
Wszystko się zgadza, ale nie można liczyć tu na zbyt wiele, to taki film do kotleta.