PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504129}

Dredd

2012
6,4 55 tys. ocen
6,4 10 1 54967
6,5 40 krytyków
Dredd
powrót do forum filmu Dredd

Czad

ocenił(a) film na 9

Megakozacki miks Die Harda z Robocopem, z lekką domieszką The Raida skąpany w ultra-klimatycznej dystopijnej rzeczywistości. Oglądając to zacne dzieło czułem się jakbym wrócił do czasów przełomu lat 80 i 90. Zero plastiku czy innych oczojebnych cgi-scenografii, tylko znany i lubiany syf, bród, zniszczenie i bezwzględni sędziowie. Żadnego pieprzenia się z widzem, strzelamy aby zabić, a jak zabijamy to widać co trzeba. I wracając do sędziów, ich prezencja w tym filmie absolutnie wymiata, nie ma zmiłuj gdy się pojawiają na dzielni (scena z murzynkiem i jego zeznaniami - rewelacja), nie muszą dużo mówić, a czuć na kilometry że lepiej z nimi nie zadzierać. Tytułowy bohater to już w ogóle apogeum, Urban dał w palnik tą rolą, jego riposty czy one-linery niszczą system. I przede wszystkim zamiast dużo gadać to działa, a jak mu się kończy amunicja dostajemy już w ogóle poemat śmierci. Dołóżmy do tego multum fajnych pomysłów, świetne role obu panienek, prostą i minimalistyczną, ale znakomicie skondensowaną fabułę, od groma kozackich scen (przesłuchanie, bezdomny, pościg z początku, pierwsza wbitka w slow-mo, reszta strzelanin, dająca niesamowitego powera akcja z mini-gunami itd.) i ogólny klimat potęgowany przez scenografię i zdjęcia. Aha, muzyka... Industrial na totalnym wypasie i najwyższych obrotach. Jeszcza a propos strzelanin, no cudo po prostu, brutalność i bezwględność na jedynym słusznym poziomie i przeze mnie akceptowanym ;) Nawet bardzo kontrowersyjne wiksy podczas narkotykowych jazd po slo-mo zostały naprawdę dobrze zrealizowane (przestrzelenie szczęki czy reakcja klaty na siłę uderzeniową rządzą). I na koniec, mało brakowało a bym totalnie olał ten film a tu proszę, dostaliśmy chyba niespodziankę roku. Brutalna, brudna, bezkompromisowa adaptacja komiksu jaką chciałbym widzieć zawsze. 9/10

PacMan

I świeć Panie nad tą produkcją obyśmy dostawali co roku więcej takich filmów.

ocenił(a) film na 9
kadim_filmweb

Niestety box office temu zaprzecza :(

PacMan

Nie ufam plotkom :D

ocenił(a) film na 8
kadim_filmweb

Czekam na Dredd 2 3D

Jakus

Ja tak samo albo na film utrzymany w takim brudnym i mrocznym klimacie z Rką not for kids.

ocenił(a) film na 8
kadim_filmweb

Dla mnie głównym bohaterem w takim filmie musi być sędzia Dredd grany przez Karla Urbana chcę powtórki z rozrywki tym razem na ulicach Megacity One gdzie Dredd będzie egzekwował Prawo

ocenił(a) film na 8
PacMan

film jest naprawdę mega kozacki, na coś takiego właśnie liczyłem, muzyka wymiata, Urban w swojej roli naprawdę sprawdził się bardzo dobrze. Ogólnie mega pozytywne zaskoczenie.

ocenił(a) film na 8
flake

Ja także jestem mile zaskoczony! Wydawalo mi sie ze robie blad idac na ten film. Bylem pewien ze bedzie to kolejna bajeczka podobna do wersji oryginalnej ale jak sie okazalo film mail swoj mroczny i brutalny klimat co wiecej trzeba tu wyroznic swietna muzyke. WIELKI +

ocenił(a) film na 10
PacMan

Ja, do wymienionych przez PacMana scen, dodałbym tą w której Dredd bezceremonialnie wyrzuca przez balkon głównego przydupasa Mam-my (na jej oczach), a potem odwraca się i znika w dymie.
Mnie ten film po prostu wgniótł w fotel.

ocenił(a) film na 9
zgubior

O taaak, ta scena wymiata po całości. Sam motyw, że główny przydupas zostaje po prostu wyrzucony przez balkon miecie, zero jakiegoś wielkiego pojedynku czy coś w tym stylu, po prostu sobie poleciał, a Dredd jakby nigdy nic się odwraca i znika. No i wzrok Ma-My bezcenny, zdała sobie w tym momencie sprawę z kim ma do czynienia i, mówiąc krótka, jak ma przej*bane.

użytkownik usunięty
PacMan

ta scena faktycznie wymiata, do tego zanim wyslala swoich przydupasow, najpierw wpakowala w dredda caly arsenal z tych gigantycznych giwer.(ta scenka swoją drogą tez rządzi) ten film jest dla mnie tak kozacki, ze udam sie chyba drugi raz do kina i zasile budget na kontynuacje :D

ocenił(a) film na 10

Też idę jeszcze raz.