PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504129}

Dredd

2012
6,4 55 tys. ocen
6,4 10 1 54967
6,5 40 krytyków
Dredd
powrót do forum filmu Dredd

Blok z groźnym przestępcą na samej górze, pełen morderców i innych kryminalistów.. stróże
prawa wchodzą do środka i zostają odcięci po czym muszą przedzierać się piętro po piętrze
aby ujść z życiem... czy to czasem nie jest scenariusz świetnego filmu "The raid" który
wyszedł w 2011 roku. Jeżeli już hollywood ma ściągać to chociaż od najlepszych xD...
chociaż "The raid" i tak nie przebiją.

CZacza

Tak, już ściągać. W pół roku wszystko zrobili.

Szejku

Wiesz "the raid" też od razu nie nakręcili było o nim słychać wcześniej ... a podobieństwa w fabule są oczywiste ..

CZacza

Ciężko teraz zrobić film gdzie nie ma podobieństw. Wątpię, żeby twórcy Dredda posiłkowali się the raidem czy czymś innym. Wybrali taką fabułę bo jest dość niska w kosztach, w realizacji i spełnia wymogi filmu. Mi się osobiście fabuła Nowego Dredda bardzo podoba.

Szejku

No ciężko zrobić film gdzie nie ma podobieństw. Ale czym innym jest opieranie fabuły praktycznie na tym samym. Kiedy w kinie widziałem trailer to niektóre sceny były żywcem wyjęte z "the raid" xD

CZacza

Np. jakie sceny? Weź się zastanów co ty mówisz. Tu masz miasto przyszłości i dwóch sędziów, tam masz oddział specjalny. Nie doszukuj się na siłę.

Szejku

W zasadzie to nic nie mówię tylko piszę.To gdzie się ta akcja dzieje i kto jest uwięziony nie ma w zasadzie dużo znaczenia. Bo wiesz jeżeli się zastanowić to to jest najmniej istotne ..chodzi o sam koncept.. założenie tego co będzie w filmie. Nie doszukuję się na siłę ani nie twierdzę że film będzie zły .. bo być może będzie w porządku jednak po prostu zauważam inspirację innym filmem. Kilka dni po obejrzeniu "the raid" byłem w kinie na "niezniszczalnych 2" i tam zobaczyłem ten trailer po raz pierwszy... od razu mi się podobieństwo rzuciło w oczy, nie można powiedzieć że go tu nie ma.

CZacza

Wymień mi jeden oryginalny film, gdzie koncept jest innowacyjny. Podchodząc do rzeczy tak jak ty - doszukując się na siłę, nie znajdziemy takiego filmu.

Szejku

No każdy można do czegoś porównać ..ale nie do tego stopnia co ten. Ten argument jest bez sensu. Bo o ile podstawowy koncept jest często naśladowany taki szkielet np. w slasher-ach że są nastolatkowie .. jest morderca .. nastolatkowie po kolei giną. Ale tutaj nie jest to tak ogólne .. jest całkiem szczegółowe. Jest to dokładnie ta sama fabuła przeniesiona do innego filmu. Najprościej jak można Ci to wyjaśnić.